I. Šimonytė: pasiūlymas drausti rusiškų grūdų tranzitą be europinio sprendimo pažeidžia ES teisę

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad siūlymas uždrausti žemės ūkio produktų ir pašarų, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija, tranzitą turi būti nustatomas Europos Sąjungos (ES) lygiu. Pasak jos, kol nėra priimti europiniai sprendimai, tokie pasiūlymai pažeidžia ES teisę.

I. Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 7, 2024, 9:25 AM

„Suprantu, kad dabar ant bangos politikai registruos visokiausių pasiūlymų ir bandys pasirodyti, kas labiau kovoja už ūkininkų ar kažkokius kitus interesus, tas bus ir koalicijoje, ir opozicijoje ir kur tik nori. Sankcijos ES yra nustatomos ES sprendimais, bendru sutarimu ir mes pritartume tam, kad būtų uždraustas importas maisto produktų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė I.Šimonytė.

„Dėl tranzito situacija bus gerokai kėblesnė, nes ES paradigma yra tokia, kad riboti maisto patekimą į trečiąsias šalis, į globalius Pietus, kur paprastai ši produkcija išvažiuoja, reiškia kelti tam tikras įtampas dėl maisto tiekimo saugumo“, – aiškino ji.

Kalbėdama apie pasienyje protestuojančius Lenkijos ūkininkus I.Šimonytė tikino, kad akcija didesnių eismo sutrikimų nesukėlė.

„Blokadoje automobiliai buvo nukreipiami į specialią aikštelę, protestavę ūkininkai turėjo galimybę pasižiūrėti kas yra vežama, gerai, kad buvo gerai organizuotas institucijų darbas ir kažkokių didelių eismo sutrikimų tas nesukėlė“, – sakė premjerė.

„Mano žiniomis vakar Lenkijos pusėje turbūt buvo du ūkininkai, kurie žiūrėjo kas sunkvežimiuose atrandama ir kokie 12 valstybinių institucijų ekipažų vienoje ir kitoje pusėje. Tokia demokratijos kaina, kad žmonės randa būdų, kaip savo nepasitenkinimą išreikšti, bet man atrodo, jog problemos turėtų būti sprendžiamos tos, kurias galima išspręsti“, – kalbėjo ji.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų.

Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Taip pat Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius įregistravo pasiūlymą, kuriuo siekiama laikinai uždrausti ne tik importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija, bet taip pat uždrausti ir jų gabenimą per mūsų šalį tranzitu.

Lenkijos ūkininkai penktadienį pradėjo iš dalies blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.