G. Nausėda sveikina EK siūlymą taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui, tačiau ragina nesustoti

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikina Europos Komisijos (EK) siūlymą taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui. Tačiau jis ragina nesustoti ir įvesti tarifus taip pat kitiems žemės ūkio produktams iš minėtų šalių.

G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 22, 2024, 1:23 PM

„Jeigu tarifai patys savaime yra dideli, jie padaro produkciją nebeįperkama, nebekonkurencinga ir tai iš esmės reiškia, kad jie tampa draudžiamais. (...) Turime labai aiškų atvejį, kuomet Rusija sąmoningai mus atakuoja pigiais grūdais, stengdamasi destabilizuoti mūsų žemės ūkio produktų rinką, sukelti ūkininkų nepasitenkinimą ir politinį nestabilumą“, – penktadienį Briuselyje žurnalistams kalbėjo G.Nausėda.

„Žinoma, kad turime naudotis priemonėmis, kurios tam užkirs kelia. Sveikinu Komisijos pasiūlymus, kurie yra savalaikiai, tik raginčiau ties tuo nesustoti ir eiti žingsniu toliau bei įvesti tarifus kitiems žemės ūkio produktams“, – pažymėjo jis.

G.Nausėda taip pat sakė, kad Rusijos gąsdinimai dėl galimų pasekmių įvedus tarifus Europos Sąjungos (ES) šalių neįbaugins, o Maskvos kalbas reikėtų ignoruoti.

„Prie gąsdinimų priprato net ir tos valstybės, kurios anksčiau krūpčiodavo. Jie tęsis, tai sąmoninga Rusijos politika, galbūt orientuota į tuos, kurie galvoja, kad su Rusija dar galima tartis. Mes niekada taip negalvojome ir mūsų tokie grasinimai neįbaugins, juolab, kad jie iš piršto laužti ir visiška nesąmonė“, – teigė šalies vadovas.

„Grūdų kaina yra kritusi, reikia užtikrinti tvarkingą Ukrainos grūdų tranzitą į tas valstybes, kurioms labiausiai jų reikia ir ignoruoti tai, ką Rusija kalba“, – akcentavo jis.

EK nori taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui. Institucija parengė atitinkamą pasiūlymą, ketvirtadienio vakarą po ES šalių lyderių pokalbių Briuselyje sakė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Be to, anot U.von der Leyen, bus siekiama, kad kad Ukrainoje pavogti grūdai nebūtų padavinėjami ES. Rusiški grūdai neturi destabilizuoti ES rinkos, o Rusija neturi gauti naudos iš šių prekių eksporto, pažymėjo pirmininkė.

ES siekia, kad Rusija būtų „priversta atsisakyti“ pajamų, kurias ji naudoja finansuoti savo karą Ukrainoje, tuo tikslu nustatydama „pernelyg didelius tarifus“ grūdams ir kitoms į šalių bloką įvežamoms prekėms, penktadienį pranešė prekybos komisaras.

Šios papildomos sankcijos, kurias sveikina Kyjivas, negalios per Europą į kitas rinkas keliaujantiems rusiškiems grūdams, kad nebūtų sutrikdytas maisto prekių tiekimas į kitus regionus, paaiškino komisaras Valdis Dombrovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.