Ūkininkams – renginys Dzūkijoje: atskleis, kodėl verta rinktis bearimes technologijas

LIFE IP EnerLIT projekto iniciatyva, balandžio 9 d. Vytauto Valaičio žemės ūkio valdose (Pabaliuose, Alytaus r.) vyks bearimės žemdirbystės technologijų patirties pasidalinimo renginys. Ūkininkai skatinami rinktis bearimę žemdirbystę dėl reikšmingos naudos dirvožemiui ir darbo našumui, jiems skiriama kompensacinė parama.

Bearimės žemdirbystės technologijų taikymas leidžia sutaupyti laiko ir išteklių.<br> Žemės ūkio ministerijos nuotr. 
Bearimės žemdirbystės technologijų taikymas leidžia sutaupyti laiko ir išteklių.<br> Žemės ūkio ministerijos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 9:20 AM, atnaujinta Apr 2, 2024, 9:22 AM

„Lauko diena sudaro galimybę ūkininkams praktiškai pamatyti, ko reikia, kad būtų sėkmingai įvaldytos daug išmonės, žinių ir įgūdžių reikalaujančios bearimės technologijos“, – sako vienas renginio organizatorių Aleksas Bukinas.

Renginio metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Agroekosistemų ir dirvožemio mokslų katedros docentė dr. Jūratė Aleinikovienė dalinsis mokslinėmis įžvalgomis apie dirvožemio kokybę lemiančius veiksnius bearimėje technologijoje. VDU Žemės ūkio inžinerijos ir saugos katedros doktorantas Marius Kazlauskas papasakos apie tiesioginės sėjos ūkininkavimo technologinius sprendimus. O ūkininkas V. Valaitis lauko dienoje pasidalins savo patirtimi ir įžvalgomis, prisidedančiomis prie sėkmingo bearimio ūkininkavimo ir pademonstruos tiesioginės sėjos technologijų taikymą. Lauko dienos dalyviai taip pat galės apžiūrėti bearimiam ūkininkavimui naudojamą techniką. Išsami programa skelbiama Žemės ūkio ministerijos tinklapyje, norintys dalyvauti kviečiami užsiregistruoti užpildant dalyvio anketą. Vietų skaičius ribotas.

Bearimės žemdirbystės technologijų taikymo nauda

Atlikti tyrimai ir ūkininkaujančiųjų patirtis patvirtina, kad tausojančios žemės ūkio augalų auginimo technologijos – juostinė ir tiesioginė sėja – leidžia dirbti našiau, gerinti dirvožemio kokybę. Bearimės žemdirbystės technologijų taikymas taip pat leidžia sutaupyti laiko ir išteklių (technikos eksploatacinių medžiagų, trąšų ir augalų apsaugos produktų).

Be to, bearimės technologijos prisideda prie ūkio energinio nepriklausomumo didinimo ir vandens telkinių apsaugos nuo maistinių medžiagų išsiplovimo. Kai dirva nėra purenama ir nėra maišomi jos sluoksniai, susiformuoja vandens ir oro cirkuliacijos kapiliarai, užtikrinantys sėklai tinkamesnes sąlygas sudygti ir vešėti sudygusiam augalui, net ir esant ne tokiomis palankioms oro sąlygoms. Padidėjus huminių medžiagų kiekiui dirvoje, formuojasi patvaresni dirvožemio agregatai, kuriuose susitelkia vandens ir maistinių medžiagų sankaupos.

Ūkininkai skatinami rinktis bearimes technologijas

Aplinkos projektų valdymo agentūra administruoja Modernizavimo fondo investicinę priemonę ir gali skirti iki 80 000 eurų (bet ne daugiau kaip 40 proc. kainos) kompensacinę paramą už įsigytas tiesiogines ir juostines sėjamąsias. Taip pat Žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginio plano ekologinė schema leidžia papildomai skirti priemokas: už tiesioginės ir juostinės sėjos plotus po 66 Eur/ha, o už minimalaus dirbimo pasėlių plotus – po 20 Eur/ha.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.