Dujos pinga, bet atokvėpis gali būti laikinas

120 litų. Maždaug tiek per pusmetį sutaupys vidutinio namo savininkas, kuris šildosi dujomis. Daugiabučių gyventojams sąskaitos taip pat turėtų mažėti, bet abejojama, ar jos nukris iki praėjusių metų lygio.

Dvejus metus brangusios dujos jau kitais metais vartotojams turėtų pigti.
Dvejus metus brangusios dujos jau kitais metais vartotojams turėtų pigti.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Nov 13, 2012, 12:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:08 PM

Pingančios importuojamos dujos, mažesnės išlaidos joms saugoti ir optimistinės prognozės. Tai pagrindinės priežastys, kodėl dujų kaina buitiniams vartotojams turėtų mažėti.

Palyginti su 2012-ųjų antruoju pusmečiu, dujų kaina nuo kitų metų sausio 1-osios turėtų mažėti 8 centais už kubinį metrą.

Tačiau tam dar turėtų pritarti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Prašovė su prognoze

Lietuvos dujos” skelbia, kad kaina galėjo mažėti 12 centų už kubinį metrą, tačiau, kaip žinoma, šalies vartotojai turės apmokėti suskystintų dujų terminalo statybą.

Niūriausios prognozės nepasitvirtino – dvejus metus brangusios dujos jau kitąmet turėtų pigti. Pirmiausia dėl mažėjančios importo kainos – nuo 1390 iki 1291 lito už tūkstantį kubinių metrų.

Kainos krinta lėtai dėl stabiliai pingančios naftos. Analitikai mano, kad tokia tendencija gali išsilaikyti ir antrąjį metų pusmetį.

Tiesa, jei prognozės nepasitvirtins, kainų skirtumą, žinoma, dengs vartotojai.

Pavyzdžiui, taip atsitiko šių metų pradžioje. Importuojamų dujų kaina buvo didesnė nei tikėtasi, tad kitąmet Lietuvos buitiniai vartotojai padengs 15,4 milijono litų skirtumą.

Pigiau nei pernai nebus

Nepaisant to, namų savininkai jau kitais metais už dujas mokės kiek mažiau.

Apskaičiuota, kad vidutinio namo, per sezoną suvartojančio 2,5 tūkstančio kubinių metrų dujų, šildymas atsieis maždaug 120 litų mažiau nei šįmet.

Sunkiau apskaičiuoti, kokios sąskaitos pasieks daugiabučių namų gyventojus.

Mat šiai grupei kainos perskaičiuojamos kas mėnesį.

Tačiau jau šiandien aišku, kad gąsdinimai dėl terminalo išpūstų sąskaitų bent jau artimiausiu metu nepasitvirtins. Tačiau Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas įspėja, kad mažesnių sąskaitų nei pernai tikėtis neverta.

„Dujų kaina iš tiesų mažėja. Bet šilumos kaina iki praėjusių metų sezono lygio sumažėti nesuspės”, – įsitikinęs V. Stasiūnas.

Pernai didžiųjų miestų gyventojai vidutiniškai už kilovatvalandę šilumos mokėjo po 30 centų, o šįmet – centu daugiau.

Pavyzdžiui, praėjusių metų spalį gamtinės dujos, įskaitant transportavimą ir galios mokestį, šilumos gamintojams kainavo 1816 litų už toną naftos ekvivalento, o šių metų tą patį mėnesį – 1933 litus.

Saugoti reikės trumpiau

Tačiau ne tik atpigusios importuojamos dujos keičia kainų prognozes.

Neoficialiomis žiniomis, Latvija šiek sumažino dujų saugyklos įkainius. Inčukalno dujų saugykloje mūsų šalis laiko 30 milijonų kubinių metrų dujų.

Be to, dėl Europos Sąjungos reikalavimų galėsime trumpiau laikyti privalomą rezervą saugykloje – vietoj 50 dienų pakaks mėnesio.

Nors atpigusios paslaugos ir trumpesnis privalomas terminas nesudaro reikšmingos sumos, galutinę kainą vis tiek paveikė.

„Lietuvos dujos” skelbia, kad apskaičiuodamos dujų kainos prognozę atsižvelgė į ateities sandorių kainas pasaulio naftos produktų rinkose bei valiutų kurso prognozes.

Vasarą brango smarkiai

Dujų kainos šiais metais vartotojus privertė nervintis. Pavyzdžiui, nuo liepos jos brango 42–46 centais už kubinį metrą. Šilumos tiekėjai pranešė, kad gyventojų laukia brangiausias šildymo sezonas per visą istoriją.

Tačiau šio rudens tendencijos keičia niūriausias prognozes.

„Nuo rugsėjo matome mazuto kainų mažėjimą tarptautinėje rinkoje. Tai leidžia tikėtis, kad gamtinių dujų kaina bent jau kitų metų pradžioje dar gali leistis žemyn ir būti mažesnė nei šių metų pradžioje”, – sakė investicijų banko „Finasta” analitikas Tadas Povilauskas.

Kainų komisijos ekspertai dar tikrins „Lietuvos dujų” perskaičiuotas kainas. Galutinį sprendimą komisija turėtų priimti iki lapkričio pabaigos.

Mažės visiems vartotojams

Buitiniams vartotojams, kurie suvartoja iki 500 kubinių metrų, kubinis metras dujų nuo sausio pigs 2,9 proc. (8 centais) – iki 2,71 lito (su PVM), suvartojantiems nuo 500 iki 20 tūkst. kubinių metrų – 3,7 proc. (8 centais) – iki 2,09 lito, daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų – 3,7 proc. (8 centais) – iki 2,08 lito, rašoma Kainų komisijos nutarimo dėl dujų kainų buitiniams vartotojams projekte.

Abonentinis mokestis visoms vartotojų grupėms nuo 2013 metų sausio lieka nepakitęs – nelygu vartotojų grupė, jis sieks 1,95 lito, 13,81 lito ir 13,81 lito (su PVM).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.