Katilinė - nauja, sąskaitos už šildymą mažės nebent ateityje

Keleto Vilkijos daugiabučių gyventojams šį rudenį šilumą tiekia naujas biokuro katilas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė

Nov 16, 2012, 3:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:16 AM

Tačiau moderni naujovė sumažėjusiomis sąskaitomis nenudžiugins – už šildymą rajono gyventojai atsiskaito pagal vieningai nustatytas kainas. O jos, skaičiuojant su 9 proc. PV mokesčiu, – ne ką mažesnės nei Kauno mieste – per 30 centų už kilovatvalandę.

„Pagrindinė sąlyga, iškelta katilinę savo lėšomis atnaujinusiai įmonei – atstatyti katilinę, užtikrinti kokybišką šilumos tiekimą“, - sakė bendrovės „Komunalinių paslaugų centras“ ekonomistas Tadas Ignatavičius.

Keturiems Vilkijos miestelio daugiabučiams šilumą tiekusią katilinę jau verkiant reikėjo atnaujinti. Jos būklė buvo tokia katastrofiškai prasta, jog rankas nuleido netgi ją anksčiau eksploatavusi įmonė. Šilumos trasos buvo susidėvėję, neveikė vienas iš dviejų katilų.

Naujosios katilinės projektą rengė ir rangos darbus atliko bendrovė „Roalsa“, įrengusi 266,51 metrų šilumos tiekimo vamzdynų, 4 šilumos punktus, konteinerinės katilinės pamatus ir pastatą, per 70 metrų vandentiekio ir per 30 metrų nuotekų įvadus.

Medienos atliekomis kūrenamo 0,45 MW galios katilo tiekiama šiluma – ne tik ekologiškesnė, bet ir pigesnė. Keturiuose Tulpių gatvės daugiabučiuose šiluma pasiekia 101 butą, katilinės darbą prižiūri du kūrikai.   Konteinerinė 65 kv. m. katilinė įrengta pagal naujausius reikalavimus, atokiau nuo gyvenamųjų patalpų (senoji veikė tiesiog vieno iš daugiabučių rūsyje – o tai pagal naujuosius statybos techninius reglamentus neberekomenduojama).

Projekto techninio plano rengimą ir įgyvendinimą finansavo Kauno rajono savivaldybė, bendra jo vertė sudaro 470 tūkstančių litų.

Paklaustas, kada apčiuopiamą rajone atnaujinimų naudą pajus gyventojai, ekonomistas sakė, kad centu kitu Komunalinių paslaugų centro nustatomą šilumos kainą sumažina kiekviena nauja katilinė, o pasiektas ekonominis efektas tenka visai aptarnaujamai teritorijai.

Apskaičiuota, jog vien pradėjusi veikti centrui priklausanti moderni biokuro katilinė Babtuose šilumos kainą sumažino maždaug 10 centų – antraip ji dabar viršytų ir 40 centų už kilovatvalandę. Tikimasi, kad dar bent pora centų šildymas atpigs baigus kiek mažesnio galingumo katilinės Vandžiogaloje atnaujinimo darbus.

Daliai Kauno rajono šilumą tiekia bendrovė „Kauno energija“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.