„Lesto“ remonto darbų ėmėsi per šalčius - gyventojai liko be šilumos ir vandens

Kauno rajono Lepšiškių kaimo gyventojai visą gruodžio mėnesį penktadieniais neturi elektros. Ją „Lesto“ išjungia dėl paprasčiausio planinio remonto.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė, „Lietuvos rytas“

Dec 16, 2012, 11:57 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:51 PM

Net ir trumpas elektros energijos tiekimo nutrūkimas nubloškia mus į balanos laikus.

Žiemą elektrą išjungianti „Lesto“ teisinasi, kad darbai atliekami pagal planą.

Kodėl darbų imasi, kai šalta?

„Mano šildymo katilas, hidroforas veikia tik varomas elektros. Vanduo iš čiaupo nebėga, tualetas neveikia, elektrinė viryklė taip pat“, – piktinosi Lepšiškiuose gyvenantis Stasys. Jam kasdien elektros reikia dar ir dėl to, kad prie namų yra įsirengęs dirbtuves, kuriose taiso įvairius elektrinius prietaisus, konstruoja naujus.

„Taip, sutinku, kad remontuoti elektros tinklus reikia. Tačiau kodėl tai daroma gruodį, kai lauke šalta?

Mokame nemažus pinigus už elektrą, todėl darbus tiekėjai galėtų planuoti, pavyzdžiui, vasarą“, – samprotavo gyventojas.

Šiame kaime elektra buvo atjungta ir vakar, ir dar prieš savaitę. Elektros tiekimas nutrūko 9 valandą ryto ir buvo atnaujintas tik apie 17 valandą.

Elektrą atjungia pagal planą

Elektrą tiekianti bendrovė „Lesto“ šios situacijos nedramatizuoja ir teisinasi tuo, kad elektros atjungimas Lepšiškių kaime yra iš anksto suplanuotas.

„Tinklo modernizavimo darbai rajone vyksta visus metus, tačiau taip sutapo, kad šiai vietovei dauguma atjungimų teko gruodžio mėnesį“, – konstatavo „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys.

Šiame kaime pirmiausia keičiama transformatorinė, paskui planuojama neizoliuotus laidus pakeisti į izoliuotus. Lepšiškiuose elektros trumpai gali nebūti ir gruodžio 19–20 dienomis.

Kaimo gyventojai nerimauja dėl vis įsismarkaujančios žiemos, kai naktimis paspaudžia šaltis. Dieną, kai nėra elektros, nėra ir galimybės užkurti šildymo katilų – beveik visų tipų katilams būtina elektra.

Spaudžiant speigui nedirbs

Tuo tarpu „Lesto“ tikina, kad oro temperatūrai nukritus žemiau 5 laipsnių Celsijaus, planiniai elektros tinklo remonto darbai laikinai sustabdomi, jei juos atliekant elektros energijos tiekimą būtina nutraukti ilgiau kaip penkioms valandoms. Kai oro temperatūra nukrinta žemiau 10 laipsnių Celsijaus, elektros tinklų darbai išvis neatliekami.

Teisės aktais numatyta, kad elektros įrenginių planinių remontų trukmė, kai gyventojams nutraukiamas elektros energijos tiekimas, gali sudaryti ne daugiau nei 96 valandas per metus.

Kauniečiams šalti nereikės

Elektros nebuvimas kankina ir miestiečius. M.Daukšos ir Vilniaus gatvių kampinio namo gyventojai patyrė šoką sužinoję, kad prieš Naujuosius metus jiems žadama atjungti elektrą.

Šis namas šildomas gamtinėmis dujomis, tačiau šilumos cirkuliacijai reikalinga elektra. Ją atjungus visame devynių butų name atšaltų radiatoriai.

Gyventojams pakėlus vėją, „Lesto“ nutarė remonto metu elektrą šiam namui tiekti iš kitos transformatorinės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.