Energetikos ekspertas: „Vyriausybė nesiteikė paaiškinti, kodėl Elektrėnuose degino brangias rusiškas dujas“

Trejus metus buvusi Vyriausybė neracionaliai gamino elektrą Elektrėnų Lietuvos elektrinėje, naudodama brangias dujas ir nesiteikė paaiškinti, kodėl taip elgiasi. Vienas pirmųjų naujosios Vyriausybės darbų – peržiūrėti kitų metų elektros kainą. Vyriausybė sumažino kvotą Lietuvos elektrinei ir dėl to elektros kaina kitąmet augs apie 1,5 ct už kilovatvalandę mažiau, nei planuota anksčiau.

„Svarbu, kad nuo šiol energetikos sistema elgtųsi racionaliai ir nedeginti be reikalo dujų, kaip darydavo iki šiol", - sakė M. Nagevičius.
„Svarbu, kad nuo šiol energetikos sistema elgtųsi racionaliai ir nedeginti be reikalo dujų, kaip darydavo iki šiol", - sakė M. Nagevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

2012-12-20 08:07, atnaujinta 2018-03-14 12:42

Elektros kaina turėjo didėti 6 ct už kilovatvalandę, tačiau tikėtina, kad ji augs 4,5 ct. Galutinis skaičius paaiškės penktadienį, kai Valstybinė kainų ir energetikos komisiją pateiks savo skaičiavimus.

„Mano supratimu kainos mažėjimas yra pakankamai ryškus. Galima būtų dar labiau mažinti, bet politkai bijo prisiimti atsakomybę ir neperžengti tos ribos, kuri reikalinga patikimam elektros tiekimui užtikrinti“, - laidoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teigė energetikos ekspertas Martynas Nagevičius.

Valstybinės kainų ir energetikos komisijos vadovė Diana Korsakaitė aiškino, kad pasakyti minimalią Lietuvos elektrinės kvotą yra perdavimo sistemų operatoriaus „Litgrid“ pareiga.

„Buvo pateikta keletas scenarijų nuo 0,66 TWh absoliutaus technologinio minimumo iki daugiau nei 4 TWh. Buvo pasirinktas 0,9 Twh scenarijus, o prieš tai buvo numatytas 1,53 Twh“, - sakė D. Korsakaitė. Tai yra kvota sumažėjo apie 40 proc.

Anot D. Korsakaitės, Vyriausybė taip pat atskyrė pastoviųjų ir kintamųjų lėšų išmokėjimą ir taip panaikino paskatas energijos gamintojui gamintojui gaminti neracionalų kiekį energijos. Gamintojas gamins tiek, kiek užsakys operatorius.

Ar galima visai sustabdyti Lietuvos elektrinės veiklą, jeigu jos gaminama elektra yra ženkliai brangesnė, nei galima nusipirkti rinkoje?

„Visai sustabdyti negalima – ji, kaip vaidilutė, kūrenasi. Ir jeigu kas, jeigu nutrūks elektros tiekimas iš Rusijos, ji turi staigiai padidinti elektros gamybą, kad būtų užtikrintas patikimas tiekimas. Jeigu elektrinė būtų visai sustabdyta, tai tas procesas trūktų porą dienų ir elektra dingtų visose „rozetėse“ visoje Lietuvoje. Tai tą technologinį minimumą reikia palaikyti“, - aiškino M. Nagevičius.

Anot jo, nieko nėra baisaus, jeigu kvota nebuvo sumažinta dar labiau. Elektrinė galės pagaminti ir mažiau elektros, jeigu ji elgsis racionaliai. Tuomet sutaupytomis lėšomis bus mažinama elektros kaina kitais metais.

„Svarbu, kad nuo šiol energetikos sistema elgtųsi racionaliai ir nedeginti be reikalo dujų, kaip darydavo iki šiol. Reikėtų paklausti Energetikos ministerijos, kodėl taip buvo elgiamasi trejus metus iš eilės ir deginamos tos rusiškos dujos. Akivaizdu, kad buvo elgiamasi neracionaliai.

Kodėl ten būdavo gaminama vos ne po 2 TWh energijos per metus, niekada nebuvo atskleista“, - sakė M. Nagevičius.

„Reikia žiūrėti, kas yra įgaliotas priimti tą sprendimą. Iki šių metų tą sprendimą buvo įgaliotas priimti vienas Energetikos ministras (Arvydas Sekmokas, - Red.). Dabar šitą sprendimą yra įpareigota priimti Vyriausybė.

Akivaizdžiai buvo galima pademonstruoti faktą, kad šiemet metams buvo nustatyta 1,74 TWh kvota, o faktiškai pagaminta 1,1 TWh ir susidarė 73 mln. litų, kuriais šiais metais sumažintas VIAP biudžetas“, - sakė D. Korsakaitė.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno Andriaus Kubiliaus, šiuo sprendimu Vyriausybė sumažino šalies elektros tiekimo saugumo ir patikimumo lygį be jokio paaiškinimo ar pagrindimo – šis skaičius paimtas tiesiog iš „lubų“.

Iki šiol už šalies elektros energijos tiekimo saugumą atsakanti „Lietuvos elektrinė“ elektros energijos gamindavo daugiau – pernai gamino 1,1 TWh, o šiemet – apie 1,5 TWh. Siekdama išsaugoti tą patį elektros tiekimo saugumo lygį, ankstesnė Vyriausybė 2013 metams buvo numačiusi tą pačią remtiną elektros energijos apimtį – 1,5 TWh.

Anot jo, būtent jame buvo nustatyti principai ir tvarka, kuriais remiantis nustatomos remtinos elektros energijos gamybos, būtinos elektros energijos tiekimo saugumui užtikrinti, apimtys bei pareiga viešai paaiškinti kuo remiantis nustatomas vienoks ar kitoks remtinos elektros energijos dydis.

„Naujoji Vyriausybė atsisakė pareigos viešai aiškinti šių labai svarbių visiems vartotojams skaičių pagrįstumą, kitų metų kvotą sumažino be jokio pagrindimo, taip sukeldama pagrįstų abejonių ar kitais metais bus užtikrintas Lietuvos elektros sistemos saugumas ir patikimumas“, - sakė A. Kubilius. Jis taip pat pažymėjo, kad drastiškas remtinos elektros energijos kvotos sumažinimas leidžia atpiginti elektros energijos kainą vienu centu. Tačiau tai daroma elektros tiekimo saugumo ir patikimumo sąskaita. Dėl galimų tokio sprendimo pasekmių visą atsakomybę turi prisiimti nauja Vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.