Diskusijos dėl skalūnų gavybos bus viešos (papildyta)

Energetikos ministro nestebina

Premjeras pabrėžia, kad tiek jis, tiek visa Vyriausybė mano, kad skalūnų žvalgybai Lietuvoje užkirsti kelią būtų klaida.<br>J. Stacevičius
Premjeras pabrėžia, kad tiek jis, tiek visa Vyriausybė mano, kad skalūnų žvalgybai Lietuvoje užkirsti kelią būtų klaida.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2013, 3:09 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:42 AM

Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pasiūlė stabdyti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje.

„Kada gausime mes iš komiteto informaciją, sprendimus, priimtus šiandien komiteto posėdyje, mes tada šitą klausimą svarstysime Politinės tarybos lygmeniu. Jeigu reikės, svarstysime ir valdančiosios daugumos pasitarime“, -po Vyriausybės pasitarimo sakė A. Butkevičius.

Premjeras pabrėžė, kad Vyriausybėje visi ministrai sutarė, jog skalūnų žvalgybos darbai turi būti vykdomi.

„Vyriausybės lygiu buvo svarstomas šitas klausimas, ir visi ministrai vieningai yra viešai pasakę, kad, atlikus žvalgybos darbus, nori žinoti, kokių mes turime iškasenų: ar naftos, ar skalūninių dujų. Tokia yra Vyriausybė pozicija, su sąlyga, kad nebus pakenkta žmonėms ir gamtai ir kad visuomenė būtų supažindinta“, - sakė A. Butkevičius.

Detaliau Aplinkos apsaugos komiteto išvadų A. Butkevičius komentuoti nenorėjo, teigdamas, kad su jomis dar nesusipažino.

„Nežinau, kokiais motyvais jie vadovavosi. Nuomonių gali būti įvairių. Jeigu jiems buvo pateikta kokia nors mokslininkų informacija, kad galimos grėsmės ir pavojai žmonėms ir gamtai, tada jų tokį sprendimą pateisinu. (...) Ir Europos Parlamente, kiek atsimenu diskusiją, 50 proc. pasisakė už, 50 proc. - prieš“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Vis dėlto premjeras sakė iš „Chevron“ atstovų gavęs patikinimus, kad skalūnų dujų žvalgyba jokios grėsmės nekelia.

„Manau, kad buvo gal reikalinga platesnė diskusija ir komitete, ir Seime, nes ta informacija, kuri buvo kompanijos „Chevron“ pateikta mano kabinete, tai tikrai iš tos informacijos mes supratome, kad jokių grėsmių žmonėms ir aplinkai negali kilti“ , - sakė premjeras.

Galutinis sprendimas, pasak A. Butkevičiaus, bus priimtas apsvarsčius ir įvertinus visą pateiktą informaciją - tiek „Chevron“ atstovų, tiek mokslininkų.

Energetikos ministro nestebina

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė nelaikąs susiklosčiusios situacijos kažkuo ypatinga ir sakė, kad „Chevron“ atstovai turėtų pateikti visą informaciją.

„Tai nėra skandalas. Tai yra natūralūs klausimai, į kuriuos reikia atsakyti. Ir, kiek girdėjau, rangovai yra pasiruošę aktyviai dirbti, aiškinti ir pristatyti visą informaciją. Taip ir turėtų vykti civilizuotoje valstybėje. Be abejo, mes turime žinoti, kokiais gamtos ištekliais disponuojame Lietuvoje“, - sakė ministras.

Trečiadienį balsuojant Aplinkos apsaugos komitete už siūlymą stabdyti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje balsavo 7 komiteto nariai, 1 buvo prieš, 2 parlamentarai susilaikė.

Pasak Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino, taip pat nutarta sudaryti darbo grupę iš mokslininkų, kurie turėtų pateikti Vyriausybei išvadą dėl sprendimo. Jo duomenimis, mokslininkai per mėnesį pasiryžę tokias išvadas pateikti.

Pasak A. Salamakino, komiteto nariai, priimdami sprendimą, nesivadovavo emocijomis, o mokslininkų ir specialistų išvadomis.

„Rekomendacija Vyriausybei sustabdyti dabartiniu metu tą konkursą, mano nuomone, yra emocinė, nepakankamai motyvuota ir tokia daugiau mitinginė, negu pagrįsta realiais faktais, realiomis mokslininkų išvadomis“, - su tokia nuomone nesutiko „prieš“ balsavęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Pasak V. Mazuronio, Vyriausybė svarstys Seimo Aplinkos apsaugos komiteto sprendimą.

Diskutuos viešai

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai su JAV energetikos milžino „Chevron“, kuris vienintelis pretenduoja žvalgyti skalūnų dujas vakarų Lietuvoje, atstovais diskutuos viešai. 

Komiteto vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas patvirtino, kad susitikimas, kuris, planuojama, galėtų į vykti kitą trečiadienį, nebus uždaras. 

„Be, abejonės. Aš atviras visada“, - teigė parlamentaras, paklaustas ar bus leista dalyvauti žurnalistams. 

Komiteto vadovas trečiadienį informavo, kad „Chevron“ atstovai tokio susitikimo pageidauja. Parlamentaras siūlė jame dalyvauti ir šalies mokslininkams, galintiems pateikti savo vizijas dėl skalūnų dujų. 

A. Salamakinas taip pat pabrėžė, kad premjeras Algirdas Butkevičius su parlamentarais gali susitikti bet kada. 

„Premjero darbotvarkė mums šventa - kada jis mums paskirs susitikimą, tada gali ir būti“, - sakė Aplinkos apsaugos komiteto, siūlančio Vyriausybei stabdyti skalūnų išteklių išgavimo Lietuvoje projektą, vadovas. 

Prieštarauja vietos bendruomenė

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė. Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetui papildomai įteikti per 3,5 tūkst. gyventojų, stojančių prieš skalūnų dujų projektą, parašų.

Sausio 15 d. buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė „Chevron“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.