Ryškėja elektros tilto į Lenkiją kontūrai

Elektros tilto į Lenkiją kontūrai ima ryškėti. Įveikęs ilgą kliūčių ruožą, protestuojančias bendruomenes ir abejones, dviejų šalių energetikos projektas pagaliau virsta realybe. Nors elektra tarp abiejų šalių dar neteka, tačiau jau konkrečiai susitarta dėl jungties statybos.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-02-15 18:09, atnaujinta 2018-03-11 19:54

Šiandien Vazgaikiemyje (Prienų r.) pasirašyta sutartis tarp pasaulinės kompanijos ABB ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“.

Pradžioje – skirstykla

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ šiandien Vazgaikiemyje pasirašė sutartį su pasauline technologijų įmone ABB dėl aukštos įtampos nuolatinės srovės intarpo su skirstykla Alytuje statybos darbų. Vėliau bus tiesiamos elektros linijos.

Sutartį pasirašė „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys, kompanijos ABB vyriausiasis inžinierius Larsas Weimersas bei šios kompanijos vadovas Baltijos šalims Bo Henrikssonas.

V. Poderys neslėpė, kad projektas buvo užstrigęs, o kai kuriose savivaldybėse susidurta su dideliu pasipriešinimu. „Linijos statyba paprastai trunka pusantrų metų, tačiau dar septynerius užtrunka derybos, bendravimas su vietos bendruomenėmis, pasiruošimo darbai. Tai ilgiausia ir sunkiausia dalis“, - teigė V. Poderys.

Energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui ši sutartis taip pat istorinė, nes iki darbo Vyriausybėje jis vadovavo elektros tilto projektą įgyvendinančios bendrovei „Litpollink“.

Tekės abiem kryptimis

Elektra tinklais tekės abiem kryptimis. Nuo konkurencijos ir rinkos kainų priklausys, į kurią šalį elektra tekės dažniau.

Henrykas Majchrzakas, Lenkijos energetikos kompanijos PSE generalinis direktorius, atsakydamas į lrytas.lt klausimą, ar lenkai nesibaimina pigesnės rusiškos elektros, dėl ko buvo nuogąstaujama, sakė, kad tai nėra aktualu.

„Per šią jungtį gautume tik du procentus viso šalies poreikio“, - sakė H. Majchrzakas. Pasak jo, elektros jungtis užtikrins energetinį saugumą ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai. „Be to, puikios sąlygos didesnei konkurencijai“, - pridūrė jis.

Labiausiai tikėtina, kad elektra tekės iš Lietuvos į Lenkiją, nes mūsų šalies rinkoje daugėja žaidėjų, kurie gali pasiūlyti pigesnės elektros.

Stato ir lenkai

Darbai juda ir iš Lenkijos pusės – jau kitą savaitę bus baigiami rinkti bendrovių pasiūlymai konkursui statyti perdavimo liniją nuo Lenkijos miestelio Elko iki Lietuvos sienos.

Tai bus pirmoji tarpsisteminė elektros jungtis, kuri sujungs Lietuvos ir Vakarų Europos elektros tinklus. Iki šiol mūsų šalis turi jungtis tik su Latvija, Baltarusija ir Kaliningradu.

ABB šių metų sausio pabaigoje laimėjo tarptautinį viešųjų pirkimų konkursą pagrindinio „LitPol Link“ jungties elemento - nuolatinės srovės intarpo - statybos darbų rangovui atrinkti.

500 megavatų nuolatinės srovės intarpas yra 100 metrų pločio ir 350 metrų ilgio pagal specialų užsakymą kuriamas įrenginys.

„Tai simbolinė Baltijos šalių integracijos į Vakarų Europos energetikos sistemą pradžia. Tai leis visiems laikams išsivaduoti iš energetinės izoliacijos“, - sakė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Lietuva ir Lenkija strateginės reikšmės elektros jungtį „LitPol Link“ planuoja nutiesti iki 2015 m. pabaigos.

Sutarties vertė - 288 milijonai litų. Bendra Lietuvos-Lenkijos įgyvendinamo „LitPol Link“ projekto vertė - 1,28 mlrd. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.