Pigesnė elektra – internete arba prekybos centre

Elektros rinka vystosi itin sparčiai, o netrukus prekyba elektros energija iš internetinės erdvės persikels ir į prekybos centrus. Elektrai taip pat bus taikomos nuolaidos, vyks akcijos. Tokį elektros rinkos vystymosi scenarijų prognozuoja ir ekspertai, ir nepriklausomi elektros tiekėjai.

Elektrą jau galima pirkti ir internetinėje parduotuvėje. Vilniaus „Akropolyje“ atidarytas „Sky Energy“ klientų aptarnavimo skyrius.<br>T. Jankauskas
Elektrą jau galima pirkti ir internetinėje parduotuvėje. Vilniaus „Akropolyje“ atidarytas „Sky Energy“ klientų aptarnavimo skyrius.<br>T. Jankauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Jankauskas

Mar 27, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:17 AM

Elektra tampa preke, tiekimas - paslauga

„Elektros rinka vystysis panašiai kaip ir telekomunikacijų rinka. Dabar mes jau neįsivaizduojame savo gyvenimo be mobiliųjų telefonų už 1 litą, be gausybės pasiūlymų ir šventinių akcijų. Konkurencija priverčia bendroves ieškoti vartotojams priimtinų sprendimų. Tie patys procesai vyks ir elektros rinkoje“, - įsitikinęs bendrovės „Sky Energy“ vadovas Evaldas Piesliakas.

Pasak E. Piesliako, elektros tiekėjų laukia pakankamai didelis iššūkis – įtikinti Lietuvos gyventojus, kad elektra – taip pat yra prekė, o jos tiekimas – tik paprasta paslauga, kurią galima užsisakyti internetu ar prekybos centre esančiame kioske.

Nepasirenki tiekėjo – moki daugiau

Kokia rinkos nauda vartotojui? Didžiausias privalumas – mažesnė kaina. Tai pripažįsta ir Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius (LESTO).

„Nepasirinkus nepriklausomo elektros energijos tiekėjo LESTO toliau užtikrina garantinį elektros energijos tiekimą. Garantinio tiekimo kaina pagal esamą reglamentavimą nustatoma 25 proc. didesnė nei buitinių vartotojų mokama elektros kainos dalis, tenkanti elektros įsigijimui ir visuomeninio tiekimo paslaugai. Tai pakankamai didelis motyvas klientams ieškoti palankesnių pasiūlymų rinkoje“, - teigė LESTO atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys.

Paslauga turi būti patogi

Dar pakankamai daug įmonių ir didžioji dalis gyventojų nepasirinko elektros tiekėjo. „Šiuo metu sparčiau liberalizuoti elektros energijos tiekimo rinką labiausiai trukdo pačių vartotojų pasyvumas“, - įsitikinęs E. Naprys.

Su tuo sutinka elektros tiekėjai, tačiau tvirtina, kad vartotojai suskubs rinktis pardavėjus tuomet, kai sužinos, kad elektrą pirkti galima ir pigiau, ir jiems patogiausiu būdu.

„Rinkos nauda yra dvejopa – gera kaina ir patogi paslauga. O tai jau priklauso nuo kompanijos galimybių. Mes siekiame, kad pirkti būtų paprasta, todėl sugalvojome tai, ko niekas iki šiol nedarė – atidarėme internetinę elektros parduotuvę elektra24.lt, savitarnos svetainę manoelektra24.lt ir klientų aptarnavimo skyrių Vilniaus „Akropolyje“. Tai yra išskirtinai mūsų kompanijos produktai ir jie padeda klientams susiorientuoti jiems dar nelabai pažįstamoje rinkoje“, - teigė „Sky Energy“ vadovas E. Piesliakas.

Vis daugiau vartotojų nori sutaupyti

Kaip toliau vystysis elektros rinka?

Elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liudas Liutkevičius prognozuoja, kad laikui bėgant vis daugiau vartotojų įsilies į laisvąją rinką bei pasirinks jiems labiausiai tinkamą produktą.

„Tikėtinas scenarijus, kad Lietuvai integravusis į Šiaurės šalių elektros energijos rinką vartotojai labiau pasitikės elektros energijos biržoje besiformuojančiomis kainos ir daugiau elektros energijos pirks biržos kaina, kaip šiuo metu yra Estijoje“ – mano „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas L. Liutkevičius.

Jo teigimu, elektros tiekėjai taip pat turės tobulėti ir pradėti siūlyti vartotojams įvairesnius ir labiau jų poreikius atitinkančius produktus neretai susietus su išvestiniais finansiniais produktais.

„Nauji produktai turi būti paprasti naudoti ir patogūs vartotojui. Tarkime, mūsų internetinėje elektros parduotuvėje elektra24.lt galima sužinoti apie elektros tiekimo planus, kainas, sudaryti sutartis. Tačiau klientui svarbiausia yra žinoti, kiek jis sutaupys, pasirinkęs nepriklausomą tiekėją. Tam sukurta speciali skaičiuoklė“, - pasakojo E. Piesliakas.

Jau tiekia elektrą ir gyventojams

Kad elektros rinka vystysis panašiu keliu, kokį praėjo telekomunikacijų rinka, prognozuoja ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Pabrėžęs, kad dėl tiekėjų konkurencijos, vartotojai tik išlošia, instituto prezidentas užsiminė, kad jeigu konkurencija egzistuotų ne tik tiekimo grandyje, bet ir kitose, vartotojas galėtų laimėti dar daugiau.

„Veikianti elektros rinka yra geras praktinis pavyzdys, kad konkurencija įmanoma visose veiklose, kur vartotojams teikiamos prekės ar paslaugos. Mokėjimai už kilovatvalandes galėtų evoliucionuoti į mokėjimų planus, pavyzdžiui, kaip mobilaus ryšio sektoriuje. Žinoma, tai priklausys nuo to, kiek vartotojų pasirinks nepriklausomą elektros tiekėją, ar į šią rinką sparčiai įsitrauks buitiniai vartotojai“, - teigė Ž.Šilėnas.

„Sky Energy“ vadovas E. Piesliakas pabrėžė, kad kompanija pirmoji rinkoje jau pasirengė tiekti elektrą ir buitiniams vartotojams – jiems parengtas mokėjimo planas „Namai“.

„Net skaičiuoklę pritaikėme ir buitiniams vartotojams, todėl internetinėje parduotuvėje elektra24.lt gyventojai gali pasitikrinti, kiek pinigų sutaupytų pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją“, - sakė E. Piesliakas.

Statistika: vangiausiai tiekėjus renkasi smulkūs vartotojai

2013 metų sausio 1 d. buvo įgyvendintas paskutinis elektros energijos rinkos atvėrimo etapas – nuo šios datos visi juridiniai asmenys neteko galimybės įsigyti elektros energijos reguliuojamais tarifais. Tai reiškia, kad laisvojoje rinkoje yra apie 55.000 juridinių vartotojų.

2012 metais 55,5 proc. arba 4,503 teravatvalandės elektros energijos patiekė nepriklausomi tiekėjai.

Objektų, kurių galia yra 400 kW ir daugiau, Lietuvoje yra 1700, iš jų elektros tiekėją iki 2013 m. sausio 31 d. pasirinko 1524 (89 proc.)

Objektų, kurių galia yra 100 kW ir daugiau, yra 8600, iš jų elektros tiekėją pasirinko 6540 (76 proc.)

Objektų, kurių galia yra 30 kW ir daugiau, yra 21900, iš jų elektros tiekėją pasirinko 12635 (57 proc.)

Objektų, kurių galia yra 30 kW ir mažiau, yra 76500, iš jų elektros tiekėją pasirinko 13667 (18 proc.)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.