Keičiant Baltijos atominės elektrinės reaktorius, statybos sustotų dvejiems metams

Jei būtų nuspręsta keisti

Baltijos AE reaktoriaus keitimas privestų prie to, kad dabartinės statybos būtų sustabdytos ir prasidėtų visiškai naujo projekto vystymas.<br>M. Kulbio asociatyvi nuotrauka
Baltijos AE reaktoriaus keitimas privestų prie to, kad dabartinės statybos būtų sustabdytos ir prasidėtų visiškai naujo projekto vystymas.<br>M. Kulbio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 30, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:06 AM

Tokią nuomonę A. Ožarovskis išsakė Baltarusijos naujienų portalui naviny.by komentuodamas pranešimus Baltijos AE įgyvendinančios Rusijos kompanijos „Rosatom“ planus mažinti šios jėgainės galingumą. Praėjusią savaitę paskelbta, kad svarstoma vietoj dviejų 1150 megavatų galingumo reaktorių naudoti vieną 640 megavatų ir viena 40 megavatų reaktorių.

„Reaktoriai VVER-640 ir KLT-40S eksperimentiniai, niekur anksčiau nenaudoti ir, gamintojų duomenimis, leidimų gavimo procedūras pereis ne anksčiau kaip po pusantrų metų. Teoriškai įmanoma į apsauginį reaktoriaus VVER-1200 apvalkalą „įpaišyti“ reaktorių VVER-640, bet tam prireiks papildomų tyrimų ir naujo projekto“, - cituojamas A. Ožarovskis.

Pasak naviny.by, reaktoriaus keitimas privestų prie to, kad dabartinės statybos būtų sustabdytos ir prasidėtų visiškai naujo projekto vystymas.

„Naujos statybos gali prasidėti ne anksčiau kaip po dvejų metų, o per šį laiką daug kas gali įvykti, ir aš neatmetu visiško atsisakymo nuo šio regiono ekonomikai nereikalingo projekto varianto“, - svarstė mokslininkas.

Praėjusią savaitę buvo pranešta, jog Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenko pavedė išsiaiškinti galimybes Baltijos AE naudoti mažesnės galios reaktorius, nei planuota anksčiau.

Pasak „Interfax“ pranešimo remiantis keliais neįvardintais šaltiniais, vietoj dviejų reaktorių po 1150 megavatų galios gali būti svarstoma dėl 640 megavatų (VVER - 640 tipo, suslėgto vandens) ir 40 megavatų galios (KLT - 40S tipo, povandeninių laivų reaktorių pagrindu) reaktorių.

Kaip nurodo „Interfax“, šiuo metu kalbama apie tai, kad turi būti „pirmiausia“ išnagrinėta galimybė įdiegti mažesnės galios reaktorius, o tūkstantinės galios reaktoriai būtų eksploatuojami tuo atveju, jei būtų sutartys dėl elektros energijos pardavimo ir būtų elektros linijų schema. Tuo pačiu, šaltinių teigimu, įranga 1150 megavatų galios reaktorių statybai toliau gaminama.

Teigiama, jog viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių svarstoma keisti reaktorius, yra Baltijos šalių siekis atsijungti nuo Rusijos sinchroninės energijos sistemos ir sinchronizuotis su europine sistema.

2,3 tūkst. megavatų galingumo AE statybos Kaliningrado srityje daugiausia buvo orientuotos į elektros energijos eksportą, nes pačiam regionui tokios galios būtų perteklinės. Tačiau Baltijos AE gaminamos elektros energijos eksportui į Baltijos šalis, Lenkiją, Vokietiją bei kitas Europos šalis būtina modernizuoti ir statyti brangiai kainuojančią elektros linijų infrastruktūrą.

Tuo pačiu Lietuvoje svarstomas „konkuruojantis projektas“ - Visagino atominės elektrinės statyba, dėl kurio dar nėra galutinio sprendimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.