Palangoje nusileido istorinis lėktuvas „Douglas DC3 – Daisy“

Į Lietuvą užsuko retas svečias - lėktuvas „Douglas DC3 – Daisy“, pagamintas praėjusiame amžiuje ir skraidęs Antrojo pasaulinio karo metu šalia Rytų fronto linijos. Šiuo lėktuvu į Lietuvą atskrido 23 Švedijos aviaklubo „Flygande veteraner“ („Skraidantys veteranai“) nariai. Tai antrasis ir greičiausiai paskutinis šios įgulos vizitas mūsų šalyje. Jo tikslas - susipažinti su Antrojo pasaulinio karo palikimu Vakarų Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

May 31, 2013, 6:08 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:58 AM

„Douglas DC3 – Daisy“ pakilo iš Stokholmo, pakelėje trumpam nusileidęs Švedijai priklausančioje Gotlando saloje pasipildyti degalų.

„Mes nesunaikinami!“ - emocingai pareiškė vienas vyriausių pilotų veteranų klubo narių Bengstas Celsingas. Jam šiemet sukako 70 metų – tiek pat, kiek ir orlaiviui. Patyręs pilotas šiuo lėktuvu skraido nuo 1985-ųjų ir sako, jog dar ilgai tai darys. Šis lėktuvas, anot B. Celsingo, ypatingas tuo, jog yra labai patikimas. „Jame mažai elektronikos, čia beveik vien mechanika, tad esame tikri, jog ji veiks. Tuo „Douglas DC3“ geresnis už visus šiuolaikinius lėktuvus“, - užtikrino pilotas veteranas.

Aplankys buvusius karinius objektus

„Mūsų senoji dama“– taip lėktuvą vadina pilotų veteranų aviaklubas, kurio nariai rengia skrydžius Baltijos regiono šalyse, siekdami susipažinti su čia buvusiomis karinėmis bazėmis, aplankyti išlikusias gynybines baterijas. Šįkart lėktuvu atskrido 23 žmonių komanda – 19 keleivių ir 4 įgulos nariai, tai yra tiek, kiek telpa orlaivyje.

Vizito programoje numatytas neoficialus pažintinis susitikimas Karinių jūrų pajėgų karo laivų flotilėje, viename iš 1939 metų Klaipėdos gynybinių įtvirtinimų „Memel-Nord“. Švedų delegacija numačiusi aplankyti senųjų Klaipėdos ir Šilutės oro uostų vietas, apžiūrėti Klaipėdą. Savaitgalį svečiai žada apsilankyti penktadienį prasidedančio devynioliktojo Klaipėdos pilies džiazo festivalio renginiuose.

„Douglas DC3 – Daisy“ iš Palangos oro uosto pakils pirmadienį. Pirmąkart šis istorinis orlaivis ir jo įgula Lietuvoje viešėjo 2010-ųjų liepą.

Iš krovininio tapo keleiviniu

„Douglas DC3 – Daisy“ pagamintas 1943 metais Jungtinėse Valstijose. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje jis tarnavo kaip krovininis lėktuvas, gabenęs ir karines pajėgas. Jo tarnybos paskirties vieta buvo Pietų Europa ir Šiaurės Afrika.

Po karo liko daug nebenaudojamų lėktuvų, kurie pamažu pritaikyti civilinei aviacijai. Iki 1960 metų „Douglas DC3 – Daisy“ priklausė iš pradžių Norvegijos, vėliau Švedijos aviakompanijoms ir buvo naudojamas keleiviams gabenti. 1960-aisiais jį perpirko Švedijos karinė aviacija ir dar trejus metus naudojo orlaivį žvalgybiniams skrydžiams virš Baltijos jūros.

1983 metais orlaivis pradėjo naują savo gyvavimo etapą, kai du švedai, buvę pilotai, nusprendė jį įsigyti ir prižiūrėti. Netrukus aviacijos entuziastai įkūrė nevyriausybinę organizaciją ir fondą, kuris lėktuvu rūpinasi iki šiol. Į Palangą atskridę draugijos nariai neslėpė, jog prižiūrėti orlaivį – brangus malonumas, tačiau jo atsisakyti nežada. Šiuo metu draugija vienija apie pustrečio tūkstančio narių.

Liko beveik nepakitęs

„Douglas DC3 – Daisy“ išliko autentiškas iki šių dienų. Atnaujintos tik kelios salono detalės, pakeisti sėdynių apmušalai, salone įrengtos garso kolonėlės.

Pripildžius degalų bakus, lėktuvas ore gali išsilaikyti 10 val. Tačiau dėl svorio apribojimų pilnas keleivių jis skrenda maždaug 3-4 val. arba apie tūkstantį kilometrų.

Ilgiausiai išlikęs šio modelio lėktuvas pagamintas 1936 metais Jungtinėse Valstijose ir šiuo metu globojamas Detroite įsikūrusios organizacijos „Flagship Detroit Foundation“.

Organizacija vienija apie pusantro tūkstančio narių, kurie rūpinasi šio lėktuvo išsaugojimu ir nuolat rengia parodomuosius skrydžius šalyje, siekdami supažindinti žmones su aviacijos istorija. „DC3“ modelio lėktuvai naudojami vietiniams skrydžiams daugelyje pasaulio šalių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.