Premjeras: „Derybų su „Gazprom“ tikslas - teisinga dujų kaina Lietuvai“

Premjeras Algirdas Butkevičius dar kartą patvirtino, kad ir toliau derėsis su „Gazprom“ dėl teisingos dujų kainos Lietuvai. Pasak Vyriausybės vadovo, šiuo metu reikia šiek tiek palaukti ir tada arba sulaukti „Gazprom“ atsakymo, arba patiems vėl inicijuoti pokalbius.

Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų.
Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:04 PM

„Mūsų pagrindinis tikslas yra, kad dujų kaina Lietuvai būtų teisinga. Mes naudojame tokį terminą ir manau, jog reikia dabar luktelėti. Tikiuosi, kad artimiausiu metu mes jau žinosime, ar jie ruošiasi mums raštu pateikti atsakymą, ar organizuosime susitikimus su „Gazprom“ ekspertais“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A.Butkevičius.

Premjeras teigė, kad prieš tai buvo pastebėjęs savotiškų spekuliacijų iš Rusijos kompanijos pusės požymių, tačiau dabar tikisi greitų ir konstruktyvių derybų.

„Mūsų pageidavimas - kad kuo greičiau tos derybos ir pokalbiai pasibaigtų. Anksčiau buvau pastebėjęs, kad vyksta tam tikra spekuliacija. Bet šiuo metu aš esu patenkintas, kad tos spekuliacijos jau yra mažiau“, - „Žinių radiju“ kalbėjo A.Butkevičius.

Paklaustas, kodėl derybų eiga nėra viešinama, premjeras teigė, kad tai yra paprasčiausiai komercinė paslaptis. Tokios sąlygos paprašė laikytis „Gazprom“.

„Tai yra normali praktika. Anksčiau pateikta informacija apie tam tikrus reikalavimus ir norus iš „Gazprom“ pusės buvo interpretuojami įvairiausiai tam tikrų žmonių. Manau, kad tas reikalavimas laikytis įstatymų ir neatskleisti komercinės paslapties yra pagrįstas, ir mes jo laikomės.

Galiu garantuoti visiems Lietuvos žmonėms, kad niekas jokių blogų ketinimų, tariantis su „Gazprom“, neturi. Būtų kvailystė apie tai net mąstyti“, - kalbėjo A.Butkevičius.

ELTA anksčiau yra skelbusi, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė skeptiškai žiūri į derybas su „Gazprom“ ir teigė, kad Rusijos dujų kompanijos Lietuvai įteikti reikalavimai yra neįgyvendinami.

„Gauta medžiaga yra neįvykdomų reikalavimų Lietuvos Vyriausybei sąrašas, net išeinantis už jos kompetencijos ribų“, - yra sakiusi prezidentė.

Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad, jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumokėdavo apie 2 mlrd. litų.

Prezidentė D.Grybauskaitė jau anksčiau yra pareiškusi, kad „Gazprom“ pažadai sumažinti dujų kainas Lietuvai yra pavėluoti. Taip šalies vadovė įvertino rugsėjo 6 d. įvykusį „Gazprom“ kompanijos vadovo Aleksejaus Milerio vizitą Lietuvoje ir pažadus sumažinti dujų kainas Lietuvai su tam tikromis sąlygomis.

D.Grybauskaitė sakė, kad Lietuva Rusijos dujų milžinui moka ne rinkos, o politinių aspektų padiktuotą kainą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.