„Vilniaus energija“: „Lesto“ yra netinkama kvotų skirstymui

Bendrovės „Vilniaus energija“ vertinimu, Vyriausybės sprendimas patikėti energijos gamybos kvotos termofikacinėms elektrinėms skirstymą įmonei „Lesto“ atveria kelią šios bendrovės piktnaudžiavimui ir neskaidriai veiklai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-21 16:54, atnaujinta 2018-02-20 05:51

2014 metams termofikacinėms elektrinėms lapkričio 20 dieną buvo patvirtinta ne daugiau kaip 700 GWh elektros gamybos kvota iš visuomenės interesus atitinkančioms paslaugoms (VIAP) surenkamų lėšų.

„Formuluotė „ne daugiau 700 GWh“ numato kvotos lubas, tačiau nenustato dugno. Nuogąstaujame, kad tai pačiai sistemai kaip ir Elektrėnų elektrinė, kuri yra termofikacinių elektrinių konkurentė, priklausanti „Lesto“ nėra suinteresuota objektyviu ir sąžiningu kvotos paskirstymu“, - sakė „Vilniaus energijos“ teisės departamento direktorius Danielius Žepnickas.

Anot jo, pasitikėjimą įmone „Lesto“ mažina lapkričio 20 dieną bendrovei „Vilniaus energija“ atsiųstas raštas, kuriuo prašoma mažiau nei per 3 darbo dienas pateikti pasiūlymą dėl daugiau kaip 1000 GWh elektros energijos – trečdalio Lietuvos buitinių vartotojų elektros poreikio – pardavimo.

„Lesto“ prašo „nurodyti vieną elektros energijos pardavimo kainą visam grafike nurodytam kiekiui už visus 2014 metus“. Rašte pažymima, kad sutartį būtų siūloma sudaryti 2014 metų laikotarpiui su vienu tiekėju, pasiūlysiu žemiausią kainą ir kuri atitiktų „Lesto“ lūkesčius ir galimybes.

„Šios sąlygos akivaizdžiai liudija, kad elektros pardavėjas yra žinomas iš anksto. Lietuvoje nė vienas elektros tiekėjas nėra pajėgus tokiomis sąlygomis pagaminti reikalaujamo kiekio elektros energijos. Matyt, iš anksto susitarta su užsienio tiekėju“, - sakė D.Žepnickas.

Jo vertinimu, „Lesto“ pasiūlymas prieštarauja absoliučiai visiems viešųjų pirkimų ir sąžiningos konkurencijos principams ir tėra viešo pirkimo imitacija.

Remiantis 15,9 ct/kWh elektros rinkos kaina, VKEKK nustatyta 2014 metams, „Lesto“ planuojamo pirkimo vertė yra mažiausiai 162 mln. litų.

„Tarptautinio pirkimo vertės riba sudaro 1,38 mln. litų. „Lesto“ minimo elektros pirkimo vertės riba mažiausiai 117 kartų viršija tarptautinio pirkimo vertės ribą, nustatytą pagal ES ir Lietuvos teisės aktus“, - sakė D.Žepnickas.

Anot jo, „Lesto“ veiksmų neskaidrumas vykdant šį pirkimą patvirtina „Vilniaus energijos“ nuogąstavimus, kad „Lesto“ netinkamas elektros gamybos kvotos skirstymo vaidmeniui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.