D.Korsakaitė Seimui pasakojo apie arbatos pakelio kainą

Valstybinės energetikos ir kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė dėl dujų kainų iškviesta „ant kilimėlio“ į Seimą. Komisijos sprendimas dujų kainą nuleisti 5 centais mažiau nei prašė „Lietuvos dujos“, sukėlė tikrą audrą. Pačiai D.Korsakaitei atrodo, kad čia pučiamas burbulas. „Per mėnesį pirmai vartotojų grupei sprendimas kainuos vieną arbatos puodelį, antrai – masinės gamybos arbatos pakelį“, - palygino D.Korsakaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 10, 2013, 4:16 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:40 PM

Individualaus namo savininkui – 12 litų, dujomis maistą gaminančiam gyventojui – 30 centų per mėnesį. Tiek nesutaupys gyventojai dėl komisijos sprendimo.

Praėjusią savaitę D.Korsakaitė turėjo teisintis Vyriausybėje, kad dujų kaina vartotojams nuo kitų metų pradžios mažės ne 27, o 22 centais.

Komisijos vadovė priminė, kad dujų kainos buitiniams vartotojams nustatomos kas pusmetį. Tad komisija vadovavosi 2014 pirmojo pusmečio dujų ir naftos kainų prognoze. Prognozuojama, kad per artimiausius šešis mėnesius Lietuva už rusiškas dujas mokės 1181 litų už 1000 kubinių metrų.

Tuo tarpu „Lietuvos dujos“ siūlėsi nustatyti dujų kainą pagal metų prognozę. Tačiau Kainų komisija mano, kad tai yra rizikinga, nes už pusmečio dujų kaina galbūt gali ir didėti. Todėl 5 centai už kubinį metrą – tam tikras rezervas.

Komisijos pirmininkė „Lietuvos dujų“ sprendimą kainą nustatyti pagal ilgalaikę prognozę pavadino „reguliuojamos monopolijos politikavimu“. Mat „Lietuvos dujos“ atsisakė dengti galimą skirtumą iš savo pelno.

Tačiau kai kurių parlamentarų D.Korsakaitės aiškinimai neįtiko. Vienas jų – Petras Gražulis, kuris teigė esąs šokiruotas komisijos sprendimo.

„Gal tai buvo klaida?“ - teiravosi Seimo narys, kuris tvirtino pats negalintis paaiškinti gyventojams kainų reguliuotojo sprendimo.

Seimo narė Vida Marija Čigriejienė pastebėjo, kad gal jau laikas eiti estišku keliu, kur kainos buitiniams vartotojams iš esmės jau nereguliuojamos. Todėl, pavyzdžiui, elektrą gyventojai perka laisvoje rinkoje iš bet kurio tiekėjo. Panaši tvarka Lietuvoje turėtų įsigalioti po poros metų.

Tačiau VKEKK pirmininkė sakė, kad mūsų šalies vartotojai kol kas nepasiruošę tokiems pokyčiams, „kur kiekvienas turės ieškoti savo tiekėjo“. Todėl gali būti „didelės perturbacijos“.

D.Korsakaitė parlamentarams priminė, kad 2010-2012 metais dujų kaina skyrėsi nuo prognozuotų. Tad vartotojams teko primokėti skirtumą gyventojams, o ne „Lietuvos dujoms“.

Naujos dujų kainos buitiniams vartotojams įsigalios nuo kitų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.