„Lietuvos dujos“ susitarė su „Gazprom“ dėl pigesnių dujų

Premjeras teigia, kad vartotojai mokės mažiau

Teigiama, kad „Lietuvos dujoms“ pavyko pasiekti susitarimą.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotrauka
Teigiama, kad „Lietuvos dujoms“ pavyko pasiekti susitarimą.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 8, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:22 AM

„Lietuvos dujos“ nenurodo, dėl kokios nuolaidos susitarta. Įmonės atstovė Jolita Butkienė BNS sakė negalinti atskleisti susitarimo su „Gazprom“. Ji taip pat neatskleidė, dėl kokios nuolaidos susitarta. Neoficialiomis žiniomis, ji gali siekti apie 20 proc. 

Su Rusijos „Gazprom“ atstovais BNS ketvirtadienį nepavyko susisiekti. 

„Šis susitarimas galutinai užbaigė ilgalaikes ir sudėtingas „Lietuvos dujos“ derybas su „Gazprom“. Abiejų kompanijų atstovai, aktyviai bendradarbiaudami su bendrovių valdybomis ir įvertindami „Lietuvos dujų“ akcininkų bei bendrovės klientų interesus, rado abipusiškai naudingus sprendimus, kurie jau artimiausiu metu leis sumažinti dujų kainą įmonės klientams“, - rašoma „Lietuvos dujų“ pranešime. 

„Lietuvos dujų“ teigimu, susitarimas nustato pagrindinius kainodaros principus iki ilgalaikės dujų tiekimo sutarties galiojimo pabaigos 2015 metų pabaigoje ir sudaro prielaidas jos pratęsimui. 

Neatmetama, jog mažesnės kainos buitiniams vartotojams galios jau nuo liepos 1-osios. 

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę BNS sakė, kad jeigu kaina būtų mažesnė, „Lietuvos dujos“ nesikreiptų į tarptautinį arbitražą dėl per didelės šaliai taikomos kainos. 

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų - 2013-2015-ųjų - dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių (apie 921 litas) arba 24 proc. (apie 118 dolerių) mažesnė nei dabar (kovo mėnesį - 1215 litų, arba 488 doleriai už 1 tūkst. kubų). 

Tačiau, pasak šaltinių, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“). 

Dienraščio „Verslo žinios“ šaltiniai tvirtino, esą „Gazprom“ numato dujų kainą Lietuvai suvienodinti su Vokietijai parduodamų rusiškos kilmės dujų kaina (angl. „German Eastern border price“). Kitas variantas - kad dujų kaina būtų susieta su vadinamuoju BAFA (Vokietijos federalinė ūkio ir eksporto kontrolės įstaiga) indeksu, kuris suskaičiuojamas išvedant visų Vokietijos dujų importo šaltinių kainos vidurkį ir priduriant transportavimo koeficientą. 

Kiti ligšioliniai derybų klausimai - daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinys Stokholmo arbitraže, kurio Vyriausybė teigia neketinanti atsiimti, dujų tranzitas į Karaliaučių, trečiojo ES energetikos paketo reikalavimai - lieka Vyriausybės ir „ Gazprom“ politinių derybų objektai. 

Premjeras teigia, kad vartotojai mokės mažiau

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, jog Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ siūloma nauja dujų kaina iki 2015-ųjų pabaigos, kai baigsis ilgalaikė dujų tiekimo sutartis, bus konkurencinga. Premjeras sako, jog naujos kainos vartotojams turėtų įsigalioti nuo liepos 1-osios. 

„Galiu pasakyti, kad kaina bus konkurencinga, lyginant su regioniniais partneriais - Latvija ir Estija“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė premjeras. Jis tiksliai neįvardijo, dėl kokios nuolaidos susitarta. 

„Nenoriu įvardinti šiandien konkretaus skaičiaus, gali būti ir 21, ir 22, ir 23 proc.“, - paklaustas, ar „Gazprom“ siūlo 20 proc. mažesnę kainą, sakė premjeras. 

Jis sakė, jog „Gazprom“ pasiūlymas atitinka šių metų pradžioje su jo vadovu Aleksejumi Mileriu Sočyje sutartą kainą, o gal bus ir geresnis. 

„Sočyje, kas buvo jau beveik pasiekta, kalbant apie išskirtinį klausimą - dujų kainų, dar neturiu galutinių vertinimų, bet buvo laikomasi to susitarimo, o gal net ir truputį geriau“, - kalbėjo A.Butkevičiaus. 

Anot jo, „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“ susitarė dėl „patobulintos“ formulės, pagal kurią bus skaičiuojama dujų kaina Lietuvai. Tačiau jis tikino nematęs naujos formulės. 

„Bus faktiškai patobulinta formulė, kuria buvo vadovaujamasi, skaičiuojant dujų kainą. Kiek žinau, tam tikri pokyčiai (formulėje. - Red.) yra“, - sakė premjeras. 

Anot premjero, ketvirtadienį „Lietuvos dujų“ vadovas Viktoras Valentukevičius informavo jį apie trečiadienį pasirašytą susitarimą su „Gazprom“. 

„Artimiausiame valdybos („Lietuvos dujų“. - Red.) posėdyje bus galutinai priimtas sprendimas, kokia ta kaina (vartotojams. - Red.) gali būti, nes reikalingi perskaičiavimai, reikia įvertinti, kaip kito valiutos kursas tam tikrais mėnesiais. Po to bus kreipiamasi į Kainų komisiją, kad nustatytų gamtinių dujų tarifus vartotojams. Nauja kaina turėtu įsigalioti nuo šių metų liepos 1 dienos“, - teigė premjeras. 

Jo teigimu, dėl „Lietuvos dujų“ akcininkų sprendimo inicijuoti arbitražą prieš „Gazprom“ spręs įmonės valdyba, įvertinus naują kainą. 

„Lietuvos dujos“ ir „Gazprom“ susitarė po kelerius metus trukusių Vyriausybės ir koncerno derybų, abiem pusėms pateikus po ieškinį tarptautiniams arbitražams ir šalies teismams bei Lietuvai ir dar kelioms Rytų Europos šalims apskundus Rusijos koncerną Europos Komisijai. Be to, per tą laiką Lietuva baigia statyti SGD terminalą ir įgyvendinti Trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus.

Mažesnė dujų kaina didins įmonių konkurencingumą ir atlyginimus

Didžiausio šalyje komercinio SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigia, kad „Lietuvos dujų“ ir Rusijos koncerno „Gazprom“ susitarimas dėl mažesnės dujų kainos gali pagerinti Lietuvos bendrovių konkurencingumą bei nulemti spartesnį atlyginimų augimą. 

„Be jokios abejonės, tai gera žinia verslui ir gyventojams. Pirmiausia reikėtų galvoti apie chemijos pramonės sektorių, kuriam dujos ypač svarbios, tačiau pačių gamtinių dujų atpigimas atstatys nelygias verslo konkurencines sąlygas. Manau, nebūtų didelis perdėjimas, kad Lietuvoje atlyginimai sparčiai neaugo, nes verslui reikėjo dėl energetiniių išteklių kainų ieškoti resursų, kur mažinti sąnaudas“, - BNS sakė G.Nausėda. 

Pasak jo, galima tikėtis, kad pagerės ir Lietuvos eksporto- importo balansas. 

„Tikiuosi, kad eksportas, susijęs tiesiogiai su dujų kaštais, tikrai gaus postūmį. O importo rezultatas, jeigu darysime prielaidą, kad suvartojimas liks toks pat, gali sumažėti 20 proc., kas taip pat pagerintų balansą“, - aiškino žinomas ekonomistas. 

Apie 40 proc. šalies dujų rinkos užimanti dujų skirstymo ir tiekimo bendrovė „Lietuvos dujos“ trečiadienį pasirašė susitarimą su „Gazprom“ dėl reikšmingai mažesnės dujų kainos. Manoma, kad nuolaida gali siekti 20 proc. ar kiek daugiau.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės