Kuo brangesnės dujos, tuo geriau Lietuvai?

Lietuvai išsiderėjus iš Rusijos gerokai mažesnes dujų kainas, Vyriausybė sulaukė ne tik pagyrų, bet ir aršių išpuolių. Opozicija, kuri būdama valdžioje vertė Lietuvą mokėti už dujas brangiausiai Europoje, ėmė šaukti apie parduodamą valstybę, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 12, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:59 PM

„Garsiausiai šaukia konservatoriai. Norėdami pasiekti savo politinių tikslų, jie naudojasi ta visuomenės dalimi, kuriai trūksta informacijos apie dujų reikalus, jie iškelia į viešumą gandus ir spekuliacijas apie neva parduodamą Lietuvą. Tai jau įprasta jų metodika.

Pasinaudojama dūmų uždanga, kad į antrą planą būtų nustumta mažesnių dujų kainų nauda ekonomikai ir žmonėms. Taip vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

– Vos pasirodžius informacijai apie pasirašytą sutartį tarp bendrovės „Lietuvos dujos“ ir koncerno „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų pasigirdo ankstesnės Vyriausybės narių kaltinimai – esą tai nuolaida per maža, tai apie derybas per mažai kalbėta.

O dabar lekia strėlės dėl „Lietuvos dujų“ atsisakymo kreiptis į arbitražą. Kaip galite paaiškinti šią kritiką?

– Niekam ne paslaptis, jog esame ta Vyriausybė, kuri linkusi derėtis, kalbėtis, tačiau tai darome tik tam, kad būtų naudingiau valstybei – mūsų žmonėms.

Akivaizdu, kad konservatoriai niršta vien nuo minties, jog per pusantrų metų pasiekėme tai, ko jie nesugebėjo per ketverius savo valdymo metus.

Dirbant mūsų Vyriausybei, bendrovė „Lietuvos dujos“ sugebėjo susitarti su „Gazprom“ dėl daug mažesnių dujų kainų.

Manau, kad tai skaudu ne tik buvusiam Vyriausybės vadovui Andriui Kubiliui, bet ir buvusiam energetikos ministrui Arvydui Sekmokui, kuris dabar save vadina nepriklausomu konsultantu.

Tik kodėl tas konsultantas nebuvo toks aktyvus, kai vadovavo Energetikos ministerijai?

– Gal galite paaiškinti, kokį arbitražą turi galvoje ekspertai ir politologai, kai kalbama apie „Lietuvos dujų“ pretenzijų koncernui „Gazprom“ atsisakymą?

– Nežinau, ką turi galvoje kiekvienas komentatorius, tačiau pats esu ne kartą prašęs nepainioti dviejų skirtingų procesų ir apskritai kuo mažiau volioti šią temą, nes tai gali būti panaudota prieš valstybę.

Tačiau dabar matau, jog būtina paaiškinti, kad visuomenė aiškiai viską suprastų.

Pirmasis – Stokholmo arbitražas, kuriame Lietuvos ir „Gazprom“ ginčas kilo iš privatizavimo sutarties, yra mums svarbus teisminis procesas, kuriam jokios įtakos nedaro naujoji „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ komercinė sutartis.

Lietuvos pozicija šiame arbitraže nesikeičia. Dėl milijardinės kompensacijos ir toliau bus bylinėjamasi.

Dėl šių pretenzijų 2012 metų spalio 3-iąją, dar valdant konservatoriams, buvo kreiptasi į Stokholmo arbitražą. Šis procesas tęsiasi, ir galiu užtikrinti, jog mūsų Vyriausybė daro viską, kad apgintų teisėtus Lietuvos interesus.

– Tai kodėl triukšmaujama? Kodėl kai kurie politologai, profesoriai „Lietuvos dujų“ gautas nuolaidas susieja su Stokholmo arbitražu?

– Arba jie visiškai nenutuokia, neturi informacijos ir nesuvokia faktų, arba tai daroma specialiai siekiant supainioti visuomenę ir pakenkti tiems, kurie už konservatorius nuveikė daugiau.

Bendrovė „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“ turi komercinę sutartį dėl dujų tiekimo.

A.Sekmokas drįsta kaltinti, kad trūko informacijos ar nebuvo skaidrumo įmonių derybose.

Tačiau juk būtent konservatorių Vyriausybės darbas pasižymėjo išskirtiniu slaptumu – net prašant Seimui niekas nesuteikdavo informacijos nei apie Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, nei apie Visagino atominės elektrinės projektą, nei apie Ignalinos atominės elektrinės uždarymą.

Be to, norėčiau paklausti buvusio energetikos ministro – ar kada nors kas nors matė dviejų komercinių įmonių derybas, kurios vyktų viešai, gal net tiesioginės transliacijos metu?

Logiška, kad tokie dalykai derybų metu nėra viešinami – įmonės tariasi, po to pateikia derybų rezultatus.

Neprotinga ir nelogiška jas kaltinti neskaidrumu.

– Bet dabar jau aišku, kad konkurencinga kaina pasiekta dėl to, jog „Lietuvos dujos“ nebesikreips į arbitražą. Tai kokių pretenzijų atsisakė Lietuvos įmonė?

– Niekam nebuvo paslaptis ir apie tai skelbta viešojoje erdvėje, kad dar šių metų sausį „Lietuvos dujų“ neeiliniame akcininkų susirinkime buvo priimtas sprendimas įpareigoti įmonę kreiptis į arbitražą dėl pernelyg aukštų „Gazprom“ dujų kainų.

„Lietuvos dujų“ valdyba taip pat pasiliko teisę atsisakyti kreiptis į arbitražą, jei per derybas būtų pasiektas bendrovei „Lietuvos dujos“ palankus komercinis susitarimas su „Gazprom“.

Tai ir įvyko, dėl to esame dėkingi mūsų kolegoms iš Vokietijos už tai, kad padedant jiems tokie susitarimai buvo pasiekti.

„Gazprom“ sumažino dujų kainas bendrovei „Lietuvos dujos“ laikotarpiui nuo 2013 metų sausio 1-osios iki 2015-ųjų pabaigos.

Šių metų balandžio 30-ąją „Lietuvos dujų“ valdyba nutarė nebesiginčyti arbitraže, nes tam nebebuvo pagrindo.

Tačiau tai neturės įtakos mano anksčiau minėtam valstybės ir „Gazprom“ arbitražo procesui Stokholme.

Be to, noriu atkreipti dėmesį į tai, jog tuo metu, kai vyko derybos tarp „Lietuvos dujų“ ir Gazprom“, „Lietuvos dujų“ kontrolė dar nebuvo valstybės rankose.

Lietuvos valstybės turimi 17,7 proc. balsų negalėjo daryti įtakos „Lietuvos dujų“ valdybos ar juo labiau „Lietuvos dujų“ administracijos priimamiems sprendimams.

„Lietuvos energija“ tik nuo šių metų gegužės 21-osios įgijo kontrolinį „Lietuvos dujų“ akcijų paketą, todėl bet kokie sprendimai iki to momento „Lietuvos dujose“ buvo priimami „Gazprom“ ir bendrovės E.ON balsais.

Dabar, kai „Lietuvos energija“ perėmė „Lietuvos dujų“ kontrolę, valdymo procesas taps skaidresnis ir visiems aiškus.

– Gal galite paaiškinti apie kompensaciją, kurią „Gazprom“ sumokėjo „Lietuvos dujoms“?

Kaip jį įskaičiuojama į kainą? Kokią naudą pajus Lietuvos vartotojai?

– Akivaizdu, kad su sumažinta dujų kaina niekaip negali susitaikyti opozicija, todėl visokiais būdais rezga sąmokslo teorijas.

Dar kartą užtikrinu, kad visos gautos įmonės „Lietuvos dujos“ lėšos, kurios vertinamos kaip kompensacija, bus naudojamos vartotojų kainoms už dujas sumažinti, o tvarką parengs ir paskelbs Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

„Lietuvos dujų“ valdyba yra patvirtinusi planą dėl kompensacijos buitiniams vartotojams lėšų, kurias jie permokėjo už gamtines dujas nuo 2013 metų sausio 1-osios.Planas yra suderintas su VKEKK ir pagal jį planuojama permokėtą sumą, kuri sudaro daugiau kaip 42 mln. litų, grąžinti vartotojams per dvejus metus.

Tačiau nereikia įsivaizduoti, kad tie pinigai bus tiesiog pervedami į sąskaitą.

Ta nuolaida gaunama per mažesnius tarifus, sumokant už dujas ir pradedant nuo šių metų antrojo pusmečio, išlaikant tarifus panašaus dydžio, kokie yra nustatyti 2014 metų antrajam pusmečiui.

Apie šį planą skelbiama „Lietuvos dujų“, VKEKK svetainėse ir žiniasklaidoje.

– Ar sumažėjusi dujų kaina turės įtakos šilumos ir elektros kainoms?

– Tie gyventojai, kurie šildo būstą dujomis, tą mažesnę kainą pajus tiesiogiai.

Kalbant apie dujų kainos įtaką šilumos ir elektros kainoms, reikia pažymėti, kad dar skaičiuojama, kokia ta įtaka bus. Vyriausybė siekia, kad vartotojai gautų maksimalią naudą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.