Lietuvai skirtus rusų milijonus gaubia paslaptys

Pigesnės dujos buitiniams vartotojams, „Gazprom“ nuolaidos Lietuvai, išperkamos „Lietuvos dujų“ akcijos. Ar tai nėra dūmų uždanga norint nuslėpti, kam bus panaudoti pinigai, gauti iš Rusijos monopolininko už anksčiau importuotas brangias dujas?

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 20, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 PM

Ar Vyriausybė verta pagyrų už tai, kad išsiderėjo iš „Gazprom“ nuolaidas už dujas, susitarė dėl kompensacijų už praėjusių metų permokas?

O gal ji išdavė Lietuvos nacionalinius interesus, atsisakiusi ieškinio tarptautiniame arbitražo teisme, kaip graudena konservatoriai?

Iš tiesų iškilmingai skambančios geopolitinės frazės tėra dūmų uždanga norint paslėpti paprastą, tačiau vartotojams labai svarbų klausimą: kaip ir kam bus paskirstyta „Gazprom“ atlygio už pernai permokėtas dujas didžioji dalis – apie pusę milijardo litų?

Maža didelio pyrago riekė

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, jog ekonominė nauda Lietuvai iš „Gazprom“ išsiderėjus nuolaidą už dujų importą iki 2016-ųjų sieks 800 milijonų litų.

Tik žinios apie tai, kaip bus panaudota ši milžiniška suma, kol kas prieštaringos, rašo „Lietuvos rytas“.

„Lietuvos rytas“ pamėgino išsiaiškinti, kokia dalis „Gazprom“ kompensacijos teks konkrečiai vartotojams ir kaip atrodys šių pinigų dalybų schema.

Atsakingos įstaigos apie tai kalba nenoriai, išsisukinėja nuo tiesaus atsakymo.

Susidarė įspūdis, kad valdžia ir šalies energetiką valdantys monopolininkai linkę nuo vartotojų nuslėpti tiesą.

Kol kas viešai paskelbta, kaip bus panaudota tik labai nedidelė riekelė iš viso didžiulio „Gazprom“ pinigų pyrago.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) šį mėnesį džiugiai pranešė, jog buitiniams dujų vartotojams nuo liepos dujos atpigs 20 proc. Tam bus panaudota 42,8 mln. litų iš „Gazprom“ kompensacijos.

Įtartinai ilgai skaičiavo

Tačiau didžiausia permoka už dujų importą 2013-aisiais susidarė ne buitinių vartotojų sektoriuje. Mat didžiausi gamtinių dujų srautai tekėjo per šilumą gaminančias įmones.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas atkreipė dėmesį, kad šilumos vartotojai irgi permokėjo už dujas, nes jų kaina brangino šildymą. Todėl, jo nuomone, šilumos vartotojams turėtų būti atlyginta už permokas nuo praėjusių metų sausio.

Apie atlygį centralizuotos šilumos vartotojams ilgai buvo tylima, VKEKK ir „Lietuvos dujos“ teisinosi, kad reikia daug skaičiuoti, aiškintis.

„Lietuvos rytui“ iš patikimų šaltinių pavyko sužinoti, jog VKEKK jau apskaičiavo, jog centralizuotos šilumos vartotojams už laikotarpį nuo 2013 m. sausio 1-osios iki šių metų balandžio 1 dienos priklauso 336 mln. litų kompensacija.

Tikina, kad bus atlyginta

LŠTA ekspertai jau gerokai anksčiau buvo apskaičiavę, kad šilumos vartotojų permokėta suma siekia 380 mln. litų.

Tad atlygis centralizuotu šildymu besinaudojantiems gyventojams turėjo siekti apie 410 litų už standartinį 60 kvadratinių metrų butą.

VKEKK perskaičiavus suma sumenko, bet atsirado viltis, kad bent iki 2016 metų daugiabučių gyventojai už šildymą mokės mažiau. Tiesa, kiek konkrečiai sumažės tarifai, dar nepaskelbta.

Nors dujų ir šildymo kainas nustato VKEKK, raktai nuo koncerno „Gazprom“ milijonų yra bendrovės „Lietuvos dujos“ ir ją kontroliuojančios „Lietuvos energijos“ rankose.

„Gazprom“ kompensaciją už permokas turėjo pervesti į „Lietuvos dujų“ sąskaitą, rašo „Lietuvos rytas“.

Pastaroji bendrovė į „Lietuvos ryto“ klausimą, kada ir kokią sumą koncernas „Gazprom“ ar jam pavaldžios įmonės pervedė kaip atlygį už praėjusius metus, iš esmės neatsakė.

Įmonės atstovai tikino, jog dabar skaičiuojama, kiek šilumos vartotojai permokėjo praėjusiais metais, o susidaręs kainų skirtumas bus grąžintas.

„Kai bus priimti atitinkami sprendimai, apie tai bus pranešta“, – toks buvo „Lietuvos dujų“ atsakymas.

Lieka pusė milijardo litų

Tačiau pasirodė ženklų, kad didžiąją dalį „Gazprom“ Lietuvai už dujų permoką grąžintų pinigų valdžia ketina panaudoti tikslams, apie kuriuos kol kas viešai neskelbiama.

Iš 800 milijonų litų atėmus daugiau kaip 300 milijonų litų, skirtų buitiniams dujų ir centralizuotos šilumos vartotojams, lieka dar apie pusę milijardo. Kur nukeliaus ši suma?

Po neseniai vykusio susitikimo su „Lietuvos energijos“ vadovu Dariumi Misiūnu premjeras A.Butkevičius prakalbo, kad iš „Gazprom“ atgautus pinigus reikėtų pasilaikyti ateičiai, jei dujos nuo 2016-ųjų vėl pabrangtų.

„Žinodami, kad nuo 2016 metų dujų kaina gali keistis, jeigu nepavyks susiderėti dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai, turime tam tikrą galimybę amortizuoti galimą padidėjimą panaudodami tuos rezervinius pinigus“, – sakė A.Butkevičius.

Išvertus į paprastą kalbą, šie premjero žodžiai centralizuotos šilumos vartotojams turėtų reikšti: pinigai jums teoriškai priklauso kaip skola, tačiau jų negausite, nes dabar pavalgėte, o po dvejų metų galite pritrūkti duonos, tuomet ir atiduosime.

Pinigai – terminalui?

Tik galai su galais nesueina. Juk valdžia ėmėsi beveik 3 milijardus litų kainuosiančio Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto, kad išsivaduotume iš „Gazprom“ glėbio ir Rusijos monopolininkas nebediktuotų savo sąlygų.

Vadinasi, lieka dvi galimybės: arba valdžia jau iš anksto numatė, kad terminalas neišvaduos nuo „Gazprom“ priklausomybės, arba iš rusų dujų tiekėjo atgautų pinigų didžioji dalis numatyta kitiems Lietuvos piliečiams kol kas neatskleidžiamiems tikslams.

„Kol kas dar nežinoma, už kokią kainą bendrovei „LitGas“ pavyks nupirkti dujų.

Jeigu jos bus brangios, galbūt teks panaudoti kompensacijos pinigus galimam kainų šuoliui sušvelninti.

Tačiau tikiuosi, jog Energetikos ministerija užtikrins, kad už dujų permoką Lietuvai grąžinti pinigai bus panaudoti skaidriai.

Kai tik bus viskas apskaičiuota, nuo žmonių informacija nebus slepiama“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius.

Pinigų dalybos – trimis žingsniais

Jolita Butkienė

„Lietuvos dujų“ Strateginio vystymo skyriaus vadybininkė

„Pasiekus susitarimą su Rusijos dujų tiekėju, bendrovė iš karto atliko du žingsnius: nuo šių metų liepos 1 dienos sumažino gamtinių dujų kainas buitiniams vartotojams.

Antras žingsnis – įmonė nuo gegužės taiko naują gamtinių dujų kainos skaičiavimo formulę ir teikia sąskaitas kur kas mažesnėmis pardavimo kainomis ne buitiniams vartotojams.

Šiuo metu atliekami išsamūs skaičiavimai ir vyksta pasirengimas trečiajam žingsniui – sugrąžinti susidariusį kainų skirtumą už ankstesnį laikotarpį. Kai bus priimti atitinkami sprendimai, bendrovė apie tai informuos savo klientus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.