Amerikiečių „Chevron“ Lietuvoje keičia švedų bendrovė?

Amerikiečių kompanija „Chevron“ durimis trenkė net nesulaukusi naujo konkurso, kuriuo valdantieji žadėjo vilioti naujus investuotojus į skalūnų dujų žvalgybą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 9, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:16 AM

Lietuvoje ketinusi investuoti JAV energetikos kompanija „Chevron“ nusprendė net nelaukti naujo konkurso žvalgyti skalūnų dujas sąlygų.

Amerikiečiams nepasirodė svarbu ir tai, kad skalūnų žvalgybos konkurso nuostatos jau pasiekė Vyriausybę.

„Chevron“ uždarė biurą Lietuvoje, o akcijas pardavė tai pačiai bendrovei, iš kurios pirko, – „Tan Oil“.

Be to, „Chevron“ atsisakė teisių į Rietavo licencinį plotą.

Sąlygas žada pagerinti

Ar tai reiškia, kad amerikiečiai atsisako bet kokių planų investuoti Lietuvoje, net jei konkurso sąlygos bus itin viliojančios?

„Galbūt tai rodo, kad „Chevron“ jau apsisprendė“, – neslėpė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, vakar paskelbusi apie savo atsistatydinimą. Tačiau ji teigė turinti vilčių, kad naujas konkursas sudomins ne vieną kompaniją.

Naujas skalūnų žvalgybos konkursas turėtų būti paskelbtas rudenį. Tačiau pirma žalią šviesą turėtų uždegti Vyriausybė bei Seimas.

Naująjį investuotoją į skalūnų dujų žvalgybą ketinama vilioti naujomis sąlygomis, pavyzdžiui, iki 2020 metų atleidžiant nuo gavybos mokesčių. Panašią tvarką ketina priimti ir Lenkija. Taip pat pataisytas ir terminas, iki kurio konkurso laimėtojas turėtų sumokėti sėkmės mokestį.

Beje, dėl mokesčių lengvatų turėtų apsispręsti Seimas. „Mokesčių aplinka bus pagerinta. Bendruomenėms taip pat numatyta daugiau privilegijų“, – žadėjo D.Matonienė. Tačiau neaišku, kaip tai įvertins Seimas.

Švedai leidžia šaknis

Švedijos energetikos kompanija „Tethys Oil“ toliau skverbiasi į Lietuvą. Ji susijusi su bendrovėmis „LL Investicijos“, „Minijos nafta“ bei „Tan Oil“.

Naftos telkinių žvalgyba ir gavyba užsiimanti kompanija šią savaitę paskelbė didinanti akcijų dalį Lietuvos licenciniuose plotuose. Pavyzdžiui, Rietavo plote, kuriame gali slypėti skalūnų dujos, „Tethys Oil“ dalis padidės nuo 14 iki 30 procentų.

Švedijos bendrovė skelbiasi turinti projektų Lietuvoje, Švedijoje, Prancūzijoje ir Omane.

„Tethys Oil“ kompanijos vykdomasis direktorius Magnusas Nordinas „Lietuvos rytui“ sakė, kad labiausiai juos domina naftos paieška licenciniuose plotuose. „Tačiau mes dar nežinome, kokie bus žvalgybos rezultatai. Nuo jų priklausys ir tolesni mūsų darbai“, – sakė jis.

Ketina apsispręsti vėliau

O gal „Tethys Oil“ turi planų rudenį dalyvauti skalūnų dujų paieškos konkurse, jei toks bus paskelbtas?

M.Nordinas teigė, kad kol nežinomos sąlygos, tol sunku spręsti, ar verta dalyvauti.

Tačiau sakė, kad stebės, kaip Lietuvoje tam ruošiamasi, ir apsispręs vėliau.

Šią savaitę kompanijos išplatintame pranešime teigiama, kad įmonės dėmesys sutelktas ir į netradicinių angliavandenilių paieškas, o tai reiškia ir skalūnų dujas.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas palankiai įvertino „Tethys Oil“ sprendimą didinti akcijų skaičių licenciniuose plotuose.

„Tai geras ženklas. Šios kompanijos atstovai lankėsi mūsų tarnyboje. Lieka tikėtis, kad jie susidomės būsimu konkursu“, – vylėsi J.Satkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.