Vagims – laimikis, elektros vartotojams – nuostoliai

Elektros tiekėjai pašiurpę – šiais metais vėl masiškai vagiama alyva iš transformatorinių. Kai kuriuose rajonuose tokių vagysčių padaugėjo daugiau nei du kartus. Nepadeda net perspėjimai, kad alyva iš transformatorinių netinkama naudoti automobiliuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Aug 8, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:32 AM

Kai praėjusią savaitę Šiaulių rajone, Meškuičių kaime, šalia transformatorinės buvo rastas negyvas aštuoniolikmetis, niekam nekilo abejonių, ką jis ten veikė. Vaikiną mirtinai traumavo elektros srovė, rašo "Lietuvos rytas".

Nors tyrimas dėl žūties tebevyksta, įvykio vietoje rastas laužtuvas atsako į daug klausimų.

Įtariama, kad aštuoniolikmetis bandė brautis į 10 kV vidutinės elektros įtampos transformatorinę. Tokių žūčių pasitaiko kone kasmet, pavyzdžiui, pernai panašiomis aplinkybėmis žuvo du asmenys.

Randa naujų pirkėjų

Alyvos vagystės šiais metais šalyje driokstelėjo.

„Gal tie vagys rado naujų pirkėjų, rinkų?“ – stebėjosi bendrovės LESTO Panevėžio regiono Tinklų eksploatavimo skyriaus viršininkas Gintautas Venskevičius.

Jo kuruojamame regione šįmet jau įvykdytos 162 vagystės. Pernai per tą patį laikotarpį – 78. Nepadeda net vieši perspėjimai, kad alyva iš transformatorinių netinkama naudoti automobiliuose.

„Dar taip nebuvo. Balandžio ir gegužės mėnesiais vagystes skaičiuodavome kasdien“, – tvirtino LESTO atstovas.

Pavyzdžiui, pernai per septynis mėnesius Biržų rajone pasitaikė tik 4 vagystės, o šiais metais per tą patį laikotarpį – jau 34. Panašus augimas ir Pasvalio rajone.

Šiemet Pakruojo rajone pranešimų apie vagystes iš LESTO elektros transformatorinių užregistruota daugiau nei per visus 2013 ar 2012 metus.

Anksčiau alyvos vagys buvo pamėgę Rokiškio rajoną, tačiau nežinia kodėl dabar ten jie užsuka rečiau.

Nors prieš alyvos vagis pasitelkiama vis daugiau ginklų, jų padaroma žala nemažėja. Pavyzdžiui, pernai vagys visoje Lietuvoje elektros naudotojams padarė 879 tūkstančių litų nuostolių. Patirta žala net dvigubai didesnė nei užpernai, nors pačių vagysčių sumažėjo 1,7 proc. – jų buvo 825.

Šiemet per pirmąjį pusmetį pridaryta 355 tūkstančiai litų žalos. Taigi tikėtina, kad šiais metais nuostoliai bus panašūs kaip ir pernai.

Pila į kontrabandinius degalus

Alyvą iš transformatorinių vagišiai maišo su dyzelinu, dažnai kontrabandiniu, ir parduoda provincijoje, dažniausiai ūkininkams, kaimynams.

Tiesa, bendrovė LESTO kasmet įspėja, kad alyva netinka automobilių varikliams, gali sugadinti detales, variklius, tačiau vagysčių nemažėja, ir tai liudija, jog alyva vis dar sėkmingai pritaikoma.

„Vagys, matyt, neįspėja pirkėjų, kad dyzelinas yra sumaišytas su vogta alyva. Pasekmės pajuntamos ne pirmą dieną. Tai gali nutikti ir po savaitės“, – sakė G.Venskevičius.

Paprastai apvagiamos transformatorinės šalia kelių, kur galima privažiuoti. Pasak G.Venskevičiaus, šilta žiema padarė meškos paslaugą – vagys galėjo privažiuoti ten, kur norėjo. Itin snieguotomis žiemomis jiems šių darbų tenka atsisakyti.

Veikia grupuotėmis

Alyvos vagys dažnai veikia grupuotėmis. Elektros tinklų prižiūrėtojai greitai gali pasakyti, ar transformatorinėje darbavosi vietinis vagišius, ar veikė gerai organizuota gauja.

„Jei, pavyzdžiui, alyvos nupila kokį kartą iš vieno transformatoriaus, galbūt tai daro vietinis, pardavinėjantis ją kaimynams. Tačiau pasitaiko ir masinių vagysčių“, – pasakojo LESTO atstovas.

Įvairūs prekeiviai važinėja po miestelius ir kaimus siūlydami įsigyti pigesnio, jų teigimu, rusiško dyzelino. Tik vėliau paaiškėja, kad siūlomi degalai yra transformatorinės alyvos ir dyzelino ar tepalo mišinys.

Per vieną kartą iš standartinės transformatorinės vagišiai gali nusipilti iki 200 litrų alyvos, o didesnėse randa ir dvigubai daugiau.

Manoma, kad Pasvalio ir Biržų rajonuose alyvą vogė nusikaltėlių grupuotės.

Užtikę išlaužtą transformatorinę, tinklų prižiūrėtojai skuba tikrinti netoli esančių įrenginių. Dažnokai ir ten būna apsilankę vagys.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje atskleistos kelios grupuotės ir 23 asmenys, vogę iš transformatorinių alyvą bei oro linijų laidus Panevėžio, Šiaulių bei Vilniaus regionuose. Dėl izoliacinės alyvos vagysčių sugedo 45 transformatoriai.

Pernai daugiausia vagysčių transformatorinėse pasitaikė Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose, tačiau daugiau vagysčių nei anksčiau buvo ir Panevėžio, ir Šiaulių regionuose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.