Sankcijos nesuveikė - amerikiečiai naftos ieško kartu su rusais

Pagrindinė Rusijos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:13 AM

Didžiosios tarptautinės naftos bendrovės turi liautis bendradarbiavusios su Rusijos įmonėmis. Tai daryti jas įpareigoja Vakarų šalių sankcijos, paskelbtos Maskvai dėl agresijos Ukrainoje, kur žuvo jau per 3 tūkst. žmonių.

„Rosneft“ ir jos vadovas Igoris Sečinas yra įrašyti į Vakarų parengtą sankcijų sąrašą.

JAV ir Europos Sąjungos (ES) sankcijos faktiškai užkerta kelią Rusijos bendrovėms naudotis užsienio technologijomis ir draudžia Vakarų šalių įmonėms bendradarbiauti vykdant telkinių žvalgybą ir išteklių gavybą Arktyje, taip pat skalūnų dujų telkinių paieškos bei giliavandenės gręžybos srityse.

„Rosneft“ rugsėjo 27-ąją paskelbė, kad ji, kartu su „ExxonMobil“, sėkmingai įrengė naftos gręžinį „Universitetskaja 1“, kuris tapo toliausiai šiaurėje esančiu gręžiniu pasaulyje.

Šis gręžinys yra Karos jūros naftos gavybos regiono licenciniame plote „Rytų Prinovozemelsko 1“, kurio naftos telkinių atsargos galbūt prilygsta Saudo Arabijos valdomoms.

„Išgauta pirmoji nafta. Tai nuostabi lengvoji nafta – netgi pirminiai analizės rezultatai rodo, kad ji prilygsta „Siberian Light“ rūšies“ naftai", - sakoma I.Sečino pranešime, paskelbtame „Rosneft“ tinklalapyje.

Jis pridūrė, kad „Rosneft“ nori pavadinti tą telkinį „Pobeda“ („Pergalė“).

„ExxonMobil“ ir „Rosneft“ 2011 metais pasirašė 3,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą dėl naftos paieškų ir gavybos tame regione.

„ExxonMobil“, kurios būstinė įsikūrusi Teksase, praeitą savaitę pranešė, kad JAV Iždo departamentas suteikė leidimą per trumpą laiką užbaigti tą gręžinį. Vakarų sankcijos numato, kad bendradarbiavimo su Rusijos naftos sektoriumi projektai negali trukti ilgiau negu 14 dienų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.