Programišiai siautėja: įsilaužė į AE operatoriaus duomenų bazę

Nežinomas asmuo įsilaužė į Pietų Korėjos kompanijos – atominės elektrinės „Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP)“ operatoriaus duomenų bazę ir paskelbė internete techninę informaciją apie Kori ir Wolseong atomines elektrines (AE), informuoja agentūra „Interfaks“ su nuoroda į Pietų Korėjos žiniasklaidą.

Pietų Korėjos atominės elektrinės „Korea Hydro &amp; Nuclear Power“<br>AFP nuotr.
Pietų Korėjos atominės elektrinės „Korea Hydro &amp; Nuclear Power“<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2014, 5:49 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:49 PM

Programišius, pasivadinęs „prieš branduolinius reaktorius nusistačiusios grupės prezidentu“, reikalauja nuo šv. Kalėdų trims mėnesiams nutraukti dviejų reaktorių darbą Kori AE ir vieno reaktoriaus darbą Wolseong AE.

„Jeigu reaktoriai nebus sustabdyti Kalėdoms, tai man nebeliks kito pasirinkimo, kaip tik paskelbti visus turimus duomenis ir pradėti antrąjį naikinimo etapą“, - pareiškė įsilaužėlis savo „Twitter“ paskyroje.

Jis taip pat paprašė žmonių, gyvenančių netoli atominių elektrinių, „keletą artimiausių mėnesių“ būti kuo toliau nuo jų. Pasak įsilaužėlio, jis turi apie 100 tūkstančių puslapių medžiagos, kurioje yra AE brėžiniai, elektrinių sistemų ir darbo programų aprašymas.

Kaip rašo „Reuters“, nuo praeitos savaitės piktadarys paskelbė mikrotinklaraštyje 23 šalies branduolinių reaktorių schemas, išvogti taip pat ir kiti duomenys: kartotekos kortelės su informacija apie darbuotojus, AE įrenginių brėžiniai, elektros tiekimo schemos, duomenys apie spinduliuotės foną ir vietos gyventojų apšvitą.

Gruodžio 2 dieną vyriausybės ir valdančiosios kompanijos-operatoriaus atstovai pareiškė, jog informacijos nutekinimas nekelia grėsmės normaliam elektrinių eksploatavimui.

„Esame tikri, kad valdymo sistema suprojektuota taip, kad nėra jokio pavojaus“, - sakė telefonu agentūrai „Reuters“ Pietų Korėjos energetikos ministro pavaduotojas Chung Yang-ho.

Kitas agentūros pašnekovas – kompanijos „Korea Electric Power Corp“, kuriai priklauso ir KHNP, atstovas – pareiškė, jog programišiai nepajėgs padaryti kokią nors įtaką AE darbui, tačiau pažymėjo, jog kibernetinė ataka – „elementų, trokštančių sukelti socialinius neramumus“, darbas. Valdžia jau nustatė IP adresą, iš kur buvo paviešinti pavogti dokumentai. Tai žmogaus, gyvenančio viename iš pietinių šalies miestų, adresas. Tačiau jis neigia turintis su tuo ką nors bendra ir tvirtina, kad nusikaltėliai pavogė jo duomenis.

Reikia pažymėti, kad oficialūs vyriausybės ir kompanijos-opearatoriaus atstovai nepareiškė, jog čia nagus gali būti prikišę Šiaurės Korėjos programišiai. Priminsime, jog JAV vyriausybė kaltina KLDR dėl įsilaužimo į kompanijos „Sony Pictures“ serverius (tarnybines stotis) ir sieja tai su filmo „Interviu“ premjera. Šiame filme pasakojma apie pasikėsinimą į Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną.

Taip pat priminsime, kad praeitą savaitę, kaip rašo „Fox News“, grupė Pietų Korėjos gyventojų, gyvenančių prie elektrinės ir sergančių skydliaukės vėžiu, iškėlė pirmą šalies istorijoje kolektyvinį ieškinį kompanijai-operatoriui KHNP. Jie reikalauja, kad teismas nustatytų, koks radiacijos ryšys su onkologiniais susirgimais.

Pietų Korėja eksploatuoja 23 branduolinius reaktorius, kurie pagamina apie trečdalį visos šioje šalyje gaminamos elektros energijos. Iki 2024 metų planuojama pastatyti dar 11 branduolinių reaktorių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?