LESTO į tinklų keitimą investuos per milijardą eurų

Bendrovė LESTO į tinklų saugumą ketina investuoti 1,7 milijardo eurų (5,8 milijardo litų), tačiau žada, kad tai elektros kainų beveik nepaveiks.

Tinklų prižiūrėtojams kasmet tenka taisyti nutrūkusias linijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tinklų prižiūrėtojams kasmet tenka taisyti nutrūkusias linijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 3, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:49 AM

Pamažu bus keičiami susidėvėję tinklai, o elektros oro linijas keis požeminės arba izoliuotos. 1,7 milijardo eurų į tinklų atnaujinimą bus investuojama per 10 metų. Tai šiandien spaudos konferencijoje pranešė LESTO vadovas Aidas Ignatavičius.

„Tinklai yra morališkai ir fiziškai susidėvėję, nutiesti prieš penkis dešimtmečius. Senstant tinklui pastotės tampa nepatikimos, pasitaiko nelaimingų atsitikimų“, – dėstė A.Ignatavičius. Pasak energetikų, prognozuojama, kad 2015–2030 metais Lietuvos teritorijoje bus fiksuojama daugiau ekstremalių klimato reiškinių.

Be to, pastebima, kad tinklai tampa neatsparūs klimato reiškiniams – po dažnėjančių audrų tenka remontuoti nutrūkusias linijas. Todėl atitarnavusias linijas LESTO ketina keisti požeminėmis arba izoliuotomis. Pasak A.Ignatavičiaus, Lietuva ir taip skiria mažiausiai investicijų į tinklo atnaujinimą regione.

LESTO vadovas žadėjo, kad milijardinės investicijos elektros tarifo beveik nepaveiks – planuojama, kad dėl modernizavimo elektros kaina gali didėti 0,16 cento. Bendrovė jau tariasi su Lietuvos ir užsienio bankais dėl paskolų, investicijas taip pat numato finansuoti surenkamomis lėšomis už elektros skirstymą.

„Mūsų skaičiavimais, kad vartotojai nepajustų didesnių elektros kainų svyravimų, investicijas reikia daryti pamažu. Priešingu atveju, jei dabar nebūtų investuojama, po kelerių metų investicijų poreikis bus dar didesnis ir elektros kaina padidėtų gerokai daugiau“, – per spaudos konferenciją sakė energetikos viceministras Rokas Baliukovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.