Dėl užsienio investicijų kovoja ir energetikai

Kaip elektros energijos įvedimo trukmė gali būti susijusi su Lietuvos pozicija pasaulio verslo sąlygų reitinge? Mažai kam žinoma, kad vienas kasmet skelbiamų Pasaulio banko valstybių verslo sąlygų reitingo „Doing Business“ rodiklių yra būtent elektros energijos įvedimo trukmė. Todėl greitas bei profesionalus elektros įvedimas turi įtakos ir Lietuvai konkuruojant dėl užsienio investicijų regione.

Prisijungimas prie elektros tinklų kasmet palaipsniui vis trumpėja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prisijungimas prie elektros tinklų kasmet palaipsniui vis trumpėja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2015, 10:58 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:20 AM

Vien pernai vidutinis naujų vartotojų elektros įrenginių prijungimo terminas gyventojams sutrumpėjo kone 20 dienų, o verslui – daugiau nei savaitę.

Kova dėl „Doing Business“ reitingo

Konkurencija dėl užsienio investicijų regione stiprėja, panašias tendencijas ekonomikos ekspertai mato ir ateityje. Taigi Lietuvos patrauklumą užsienio investicijoms didinti telkiamos jungtinės įvairių organizacijų pajėgos.

„Po praėjusiais metais paskelbto „Doing Business“ reitingo, Vyriausybė patvirtino priemones, kuriomis siekiama pagerinti šalyje verslo sąlygas. Buvo įgyvendinti pakeitimai verslo pradžios, prisijungimo prie elektros tinklų, smulkiųjų investuotojų apsaugos, nemokumo srityse“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Institucijos yra įpareigotos dar šiemet įgyvendinti šias priemones, kurios apima verslo steigimo pagreitinimo ir paprastinimo procedūras, investuotojų apsaugos didinimą ir kitas.

Greitai prisijungti svarbiausia gamybos įmonėms

Prisijungimas prie elektros tinklų ypač svarbus gamybos sektoriaus užsienio investuotojams. Pernai Lietuvą savo investicijoms iš viso pasirinko 12 užsienio gamybos kompanijų.

„Aiškus ir greitas prisijungimo prie elektros tinklų procesas, kartu su teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo procedūromis ir statybos leidimų išdavimu, leidžia užsienio įmonėms efektyviai perkelti savo veiklą į Lietuvą įsirengiant gamybai reikiamą infrastruktūrą“, – sako Rytis Kėvelaitis, „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos ekspertas.

Dienraščio The Financial Times tiesioginių užsienio investicijų (TUI) stebėsenos bazės FDI Markets duomenimis, pasak R. Kėvalaičio, net trečdalis užsienio kapitalo gamybinių įmonių vadovų Centrinėje ir Rytų Europoje nurodė infrastruktūrą kaip labai svarbų motyvą investavimo vietos pasirinkimui.

Šiuo metu geriausiu pavyzdžiu prisijungimo prie elektros tinklų srityje Lietuvai vis dar išlieka tokios Europos šalys kaip Vokietija, Austrija, Danija ir Suomija, kur šis procesas yra trumpesnis.

Kasmet vis trumpiau

Prisijungimas prie elektros tinklų kasmet palaipsniui vis trumpėja. Vien per pastaruosius metus dešimčia kalendorinių dienų pagreitėjo verslo įmonių prisijungimo prie elektros tinklų terminas, anksčiau siekęs 60 kalendorinių dienų. Nuo 8 iki 5 darbo dienų sutrumpintas ir laikas, per kurį verslo klientui skirstomųjų tinklų operatorius LESTO pateikia elektros įrenginių prijungimo paslaugos sutarties projektą.

Taip pat visus reikalingus dokumentus nuo šių metų LESTO išduoda vienu metu. Dėl šių naujovių elektra klientus pasiekia vidutiniškai dviem dienomis anksčiau.

„Patobulinusi elektros įvedimo etapus, bendrovė dabar vienu metu pateikia prisijungimo prie LESTO skirstomųjų tinklų paslaugos sutartį, elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartį (jei verslo klientas – persiuntimo paslaugos sutartį) ir nuosavybės ribų aktą. Anksčiau šie dokumentai buvo išduodami atskirų apsilankymų metu. Visgi ir toliau ieškome galimybių, kaip patobulinti ir kitus procesus, kurie tiesiogiai priklauso ne tik nuo mūsų. Pavyzdžiui, manau, kad būtų galima Viešųjų pirkimų įstatyme numatyti tam tikras išimtis pirkimams, susijusiems su naujų vartotojų prijungimu prie tinklo – tam, kad dar labiau sutrumpinti paslaugos suteikimo trukmę“, – sako LESTO generalinis direktorius Aidas Ignatavičius.

Greitesnio prisijungimo laimėtojai – visi

Apie prijungimo prie elektros tinklų proceso pokyčius kalbinami Lietuvos verslininkai pastebi, kad paprastėja paraiškų pildymas, aiškumo suteikia nuosekli tolimesnių veiksmų eiga. Vienu svarbiausių postūmių šioje srityje šalies verslo atstovai įvardija vis tobulinamą „Mano elektra“ savitarną, kuri ypač pagreitina elektros energijos įvedimo procedūras.

Anksčiau neišvengiama gaišatimi verslininkai vadino būtinybę net kelis kartus apsilankyti klientų aptarnavimo centre.

Vis tik Lietuvos verslo atstovai atkreipia dėmesį, kad biurokratinių procesų tobulinimui ribų nėra ir siūlo ateityje ir toliau paprastinti sutartis, mažinti jų apimtis. Kiti pašnekovai siūlo, nepriklausomai nuo to, kokios galios ar sudėtingumo objekte dirbama, atsisakyti ir Valstybinės Energetikos inspekcijos (VEI) dalyvavimo, suteikiant patiems rangovams teisę išduoti atliktų darbų pažymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.