Saugiai dirbti moka dar ne visi

Darbas elektros tinkluose reikalauja tiek darbus atliekančių žmonių, tiek juos prižiūrinčiųjų atidumo. Deja, saugos darbe taisyklių paiso ne visi ir anksčiau ar vėliau tai atsispindi nelaimingų atsitikimų darbe statistikoje.

Inspekcijos duomenimis, dažniausiai mirtini ir sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe pasitaiko įmonėse, vykdančiose komunalinių elektros ir telekomunikacijos statinių statybos, elektros sistemų įrengimo darbus.<br>V.Balkūno nuotr.
Inspekcijos duomenimis, dažniausiai mirtini ir sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe pasitaiko įmonėse, vykdančiose komunalinių elektros ir telekomunikacijos statinių statybos, elektros sistemų įrengimo darbus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 10:39 AM

Saugumo reikalavimai padeda išvengti nelaimių

Darbuotojų saugą Lietuvoje prižiūri Lietuvos Respublikos valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (VDI). Inspekcijos duomenimis, dažniausiai mirtini ir sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe pasitaiko įmonėse, vykdančiose  komunalinių elektros ir telekomunikacijos statinių statybos, elektros sistemų įrengimo darbus.  

„Labai dažnai tai įvyksta ten, kur darbdavys nekontroliuoja, ar darbuotojai laikosi nustatytų įmonėje saugaus darbo reikalavimų arba darbdavio įgalioti asmenys netinkamai organizuoja darbų atlikimą“, – duomenis komentuoja VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

Visgi kai dirbama rangos santykių pagrindu, atsakomybė dažnai tarsi nejučia perkeliama rangovus samdančiam užsakovui. Ir nors už darbuotojų saugumą teisiškai yra atsakinga darbdavio įmonė, pastebima, kad dėmesys tam ne visada pakankamas.

Elektros skirstymo bendrovės LESTO Darbuotojų saugos ir aplinkosaugos skyriaus vadovas Vytautas Jucius patvirtina, kad dėl rangovų atsakomybės trūkumo, net ir neturėdamas jokios teisinės prievolės,  darbuotojų saugos priežiūros turi imtis pats užsakovas.

„Mes daugumą pagrindinių darbų vykdome ne patys, o perkame iš trečiųjų šalių. Su rangovais visada pasirašome saugos darbe atsakomybės ribų aktus, kuriuose aiškiai įvardintos atsakomybės. Visgi, būdami socialiai atsakinga įmonė, trečiųjų šalių darbuotojų saugumui užtikrinti darome daugiau nei privalėtume. Žmogaus, nors jis ir nesisaugo pats, sveikata ir gyvybė yra, be abejo, svarbesnė nei  mūsų teisė nesikišti“,  – sako V. Jucius.

Priežiūra – ir planuota, ir netikėta

Dar iki prasidedant darbams LESTO instruktuoja rangovų darbų vykdytojus ir jų vadovus, supažindina su rizikos veiksniais, taip pat darbų organizavimo ir atlikimo tvarkomis.

„Pirkdami paslaugas iš rangovų mes tiek, kiek leidžia mūsų galimybės, atliekame jų darbų kontrolę,“ – bendrovės darbų saugos praktikas atskleidžia V. Jucius.

Pasak LESTO atstovo, rengiami ir netikėti rangovų patikrinimai darbų vietose. Šių patikrinimų metu kasmet nustatoma apie 1600 darbuotojų saugos reikalavimų pažeidimų. 

„Pagal sutartyse numatytas sąlygas, už grubius pažeidimus turime teisę stabdyti rangovų vykdomus darbus. 2014 m. tokių atvejų buvo 75. Šis skaičius nedžiugina žiūrint į statistiką, bet mes kiekvieną atvejį pirmiausia vertiname kaip išsaugotą žmogaus sveikatą ar net gyvybę“,– apie sankcijas netinkamai darbus vykdantiems rangovams pasakoja V. Jucius.

Nesilaikantiems reikalavimų rangovams numatytos baudos iki 1500 eurų, tokia pati bauda skiriama ir darbo vietoje aptikus neblaivų darbuotoją.  

LESTO atstovas atskleidžia, kad įmonė imasi ne tik nuobaudų, bet ir skatinimo priemonių  – nebe pirmus metus su Energetikų mokymo centru bei Lietuvos elektros energetikos asociacija kasmet rengia Energetikų meistriškumo varžybas. Tiek dalyvavimas, tiek ruošimasis joms – gera proga dalyviams pasikartoti ir saugumo reikalavimus.

Reikėtų daugiau bendradarbiauti

Nepaisant to, kad nusimesti savanoriškai prisiimtos atsakomybės užsakovai nesitiki, jie laukia griežtesnio reglamentavimo  teisės aktuose.  

„Atestatų eksploatuoti energetikos įrenginius išdavimo sąlygos turėtų būti griežtesnės. Duomenys apie incidentus įmonėse ir konkrečių asmenų pažeidimus saugos srityje galėtų  būti įvertinami prieš išduodant atestatą  ar  leidžiant dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Tokios įmonės veikla  ir asmenų kvalifikacija turėtų būti tikrinama papildomai ar dažniau, o situacijai nesikeičiant – stabdomas atestatų galiojimas. Tam reikalingas didesnis VDI ir VEI bendradarbiavimas“, – įsitikinęs V.Jucius.

 Vis dėlto kalbinti specialistai įsitikinę, kad taisyklės, kokios griežtos jos bebūtų, nelaimingų atvejų darbe statistikos vienos pačios drastiškai nepagerins. Tam reikia, kad Vakarams ir Skandinavijos šalims būdinga saugaus darbo kultūra kuo sparčiau ateitų ir į Lietuvos įmones, o darbdaviai suprastų, kad kokybiškas gali būti tik saugus darbas.  

Infoblokas Gyventojai prašomi nebūti abejingais

Gyventojai, turintys pagrindo manyti, kad atliekami darbai elektros tinkluose kelia pavojų darbus atliekantiems darbuotojams ar kitiems asmenims, gali anonimiškai informuoti LESTO visą parą veikiančiu telefonu 1802 arba Valstybinę darbo inspekciją el. paštu info@vdi.lt ar VDI teritorinio skyriaus telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.