Prisiminė, kad atpigo dujos – vėl jomis šildysis būstą

Gamtinių dujų vartotojų vėl daugėja. O vykstanti tinklo plėtra gamtines dujas padarė dar labiau pasiekiamas namų ir verslo bei viešojo sektoriaus klientams.

Prie dujų tinklo prijungtų naujų vartotojų skaičius penktadaliu pranoko praėjusių metų rodiklius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prie dujų tinklo prijungtų naujų vartotojų skaičius penktadaliu pranoko praėjusių metų rodiklius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2015, 10:43 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 1:59 PM

Skirstomuosius dujotiekius valdanti bendrovė „Lietuvos dujos“ per šį rugpjūtį gavo net 60 proc. daugiau prašymų prisijungti prie dujotiekių, nei pernai tuo pačiu metu. Iš viso per aštuonis mėnesius gauta 3,2 tūkst. prašymų.

Prie dujų tinklo prijungtų naujų vartotojų skaičius 18 proc. viršijo praėjusių metų rodiklius: nuo sausio iki rugpjūčio prijungta 2,1 tūkst. naujų vartotojų, o pernai tuo pačiu metu dujomis galėjo naudotis 1,7 tūkst. naujų klientų.

Augantis gamtinių dujų vartotojų skaičius dujotiekių infrastruktūrą prižiūrinčią bendrovę skatina atitinkamai investuoti ir į tinklo plėtrą.

Skaičiuojama, kad per aštuonis šių metų mėnesius visoje šalyje buvo nutiesta per 43,5 km arba ketvirtadaliu daugiau dujotiekių nei pernai tuo pačiu metu. Investicijos į naujų dujotiekių statybą taip pat buvo ketvirtadaliu didesnės nei pernai ir sudarė daugiau kaip 3,6 mln. EUR.

Didžiausiai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklausančios bendrovės „Lietuvos dujos“ generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko Liudo Liutkevičiaus teigimu, šiomis investicijomis sukuriama vertė ne tik dabartiniams gamtinių dujų vartotojams, bet ir didinamas savivaldybių investicinis patrauklumas.

„Džiaugiamės augančiu mūsų klientų skaičiumi, tačiau tam, kad esamiems ir būsimiems dujų vartotojams galėtume ir toliau teikti aukštos kokybės paslaugas, turime nuolat modernizuoti turimą infrastruktūrą, investuoti į jos patikimumo ir saugumo didinimą bei tinklo plėtrą.

Tokiu būdu dujofikuotose savivaldybėse didiname galimybes naudoti švarų, itin patogų ir ekonomiškai patrauklų kurą. Gerai išvystyta ir prižiūrima infrastruktūra visada labai svarbi potencialiems investuotojams, ypač pramonės ir gamybos įmonėms“, – kalbėjo L.Liutkevičius.

„Lietuvos dujos“ per šių metų aštuonis mėnesius į dujotiekio rekonstravimo darbus investavo 1,3 mln. eurų, iš jų arti pusė milijono eurų sudarė lėšos, skirtos patikimumo ir saugumo projektams įgyvendinti.

Didinant gamtinių dujų skirstymo patikimumą sutrikimų, remontų ar dujotiekių pažeidimų atvejais šiuo metu didžiausi saugumo ir patikimumo projektai įgyvendinami Šiauliuose (Šiaulių miesto ir Kairių gyvenvietės sužiedinimas), Kaune (Kauno, Ringaudų bei Noreikiškių gyvenviečių sužiedinimas) ir Vilniuje (Vilniaus gyvenviečių Šilėnų ir Kairėnų sužiedinimas bei Lentvario ir Grigiškių gyvenviečių sužiedinimas).

„Investuojame į dujotiekių sužiedinimo projektus, kurie įvairių sutrikimų ar dujotiekių pažeidimų atvejais leidžia išvengti gamtinių dujų tiekimo nutraukimų klientams. Užbaigus visus šiemet numatytus darbus, saugesnis ir patikimesnis gamtinių dujų skirstymas bus užtikrintas daugiau kaip 6300 vartotojų“, – sakė L.Liutkevičius.

Anot jo, tiek naujų dujotiekių tiesimas, tiek investicijos į turimos infrastruktūros patikimumą plečia galimybes dujofikuotose savivaldybėse pritraukti naujų investuotojų. Taip skatinama regionų plėtra, tuo pačiu sudaromos geresnės sąlygos naujų darbo vietų kūrimui. Šių metų liepą buvo susitarta dėl dar vieno Lietuvos miesto – Tauragės – dujofikavimo.

Pirmasis gamtinių dujų klientas šiame mieste bus Lietuvos pieno perdirbimo įmonė „Vilkyškių pieninė“. Dujotiekio nutiesimas iki stambaus investuotojo 2016 m. atvers kelią verslo plėtrai Tauragėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.