Taupyti energijos resursus įmonėse – dar nemadinga

Lietuvoje tik maždaug viena iš trijų verslo sektoriaus įmonių savo veikloje yra įsidiegusios bent minimalius energijos resursų mažinimo instrumentus.

Energija švaistoma per senas šildymo, vėdinimo bei šaldymo sistemas ar nepasirinkus alternatyvaus pigesnio energijos šaltinio.
Energija švaistoma per senas šildymo, vėdinimo bei šaldymo sistemas ar nepasirinkus alternatyvaus pigesnio energijos šaltinio.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2015, 3:41 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 5:35 PM

Tokius duomenis pateikia bendrovė „Mano būstas“, Lietuvoje prižiūrinti daugiau kaip 5 tūkst. komercinių, pramoninių bei visuomeninės paskirties objektų.

Įmonės Energijos taupymo grupės projektų vadovas Šarūnas Šetikas sako, kad, nepaisant skirtingo aptarnaujamų įmonių veiklos profilio, daugelyje jų energijos ištekliai švaistomi panašiu būdu.

„Populiariausias pavyzdys – elektros, šilumos ar kitos energijos rūšies naudojimas, kai energija švaistoma vartojant ją tuomet, kai to nereikia. Kitaip sakant, šviestuvai objekte veikia nuolat, net jei tuo metu patalpoje nėra žmonių ar nevyksta gamybos procesas. Dėl to per metus susidaro nemaža suma“, – dėstė Š.Šetikas.

Energija švaistoma ir kitais būdais: per senas šildymo, vėdinimo bei šaldymo sistemas ar nepasirinkus alternatyvaus pigesnio energijos šaltinio.

Išanalizavę silpnąsias 500 objektų vietas, jų savininkams „Mano būsto“ specialistai pasiūlė atitinkamus sprendimus, kurie padeda taupyti energijos resursus.

Šiemet įmonė Vilniuje, verslo centre „Alfa“, kurį valdo bendrovė „Technopolis Lietuva“, esančioje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje įrengė LED apšvietimą su judesio jutikline sistema.

Tokios sistemos pageidavo pats užsakovas, investavęs savo lėšas į taupymo sprendimus, kuriuos pasiūlė bei įdiegė „Mano būstas“.  

Prieš sistemų modernizavimą vien automobilių stovėjimo aikštelėse būdavo suvartojama 20 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos, o tai įmonei kainuodavo apie 2,4 tūkst. eurų per mėnesį.

Po rekonstrukcijos elektros suvartojimus pavyko sumažinti iki 10 tūkst. kilovatvalandžių per mėnesį.   „Skaičiuojant paprastai – 14,4 tūkst. eurų per metus sutaupoma vien tik pakeitus apšvietimą“, – pabrėžė Š.Šetikas.

„Lietuvos vaikų ir jaunimo centre“ „Mano būsto“ specialistai sumontavo reaktyvios galios kompensavimo įrangą. Dėl jos per keturis mėnesius kvarvalandžių (kVArh) sunaudojimą pavyko sumažinti beveik du kartus – nuo 114 611 kVArh iki 58 777 kVArh. Pavertus pinigais sutaupymai sudaro apie 324 eurus.

Š.Šetikas pasakojo, kad ne visi pastatų valdytojai žino, jog energijos, o tuo pačiu ir pinigų, vagis yra šildymo bei vėdinimo sistema, kuri šiandien yra kone bet kuriame objekte. Ir nors šios sistemos gaminamos remiantis šiuolaikiškomis technologijomis, jos vis tiek suvartoja nemažai energijos resursų.

„Viename verslo centre sumontavome recirkuliacijos sekciją vėdinimo kameroje su CO2 valdymo įranga. Po šios „intervencijos“ pastato savininkai per metus sutaupė 20 tūkst. eurų: 3 tūkst. eurų mažiau kainavo šildymas, 17 tūkst. eurų – šaldymas“, – pasakojo „Mano būsto“ energijos taupymo projektų vadovas.

Š.Šetiko teigimu, kalbantis su įmonių vadovais apie energijos taupymo galimybes, pagrindiniai jų reikalavimai būna tokie: kad įdiegus taupymo sprendimus pagerėtų ar nenukentėtų komfortas ir ergonominės sąlygos, būtų suteikiamos garantijos, jog taupymo priemonės tikrai pasiteisins bei kad investicijos atsipirks ne vėliau nei po 5 metų.

„Mano būstas“ verslo įmonėms, pramoninės bei visuomeninės paskirties objektams dažniausiai pataria pradėti taupyti energijos resursus modernizuojant apšvietimo sistemas, diegti reaktyvios galios kompensavimo įrenginius, rinktis optimaliausius elektros tiekimo planus, didinti vėdinimo ir šildymo sistemų efektyvumą, modernizuoti šildymo sistemų valdymą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.