Susijungę energetikai elektrą ir dujas žada įvesti greičiau

Apie jungtuves paskelbusių energetikos bendrovių LESTO ir „Lietuvos dujos“ vadovai tvirtino, kad vartotojai greitai pajus naudą. Ypač tie, kurie dar tik planuoja įsivesti dujas ar elektrą.

Anksčiau elektros gyventojai laukdavo porą mėnesių, dabar – apie 40 dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anksčiau elektros gyventojai laukdavo porą mėnesių, dabar – apie 40 dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 29, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 6:59 AM

Mat nauji klientai bus aptarnaujami pagal vieno langelio principą, todėl elektrą ir dujas norintiems įsivesti vartotojams teks gaišti mažiau laiko tvarkant formalumus.

Ekspertų teigimu, LESTO ir „Lietuvos dujų“ sujungimas vartotojams iš tiesų gali sumažinti administracinę naštą, o dar trumpesnis laikas, per kurį galima prisijungti prie elektros ir dujų tinklų, – padidinti šalies konkurencingumą.

Lemia šalies reitingą

Greitai prijungti prie tinklų yra itin svarbu. Pavyzdžiui, kaip greitai ir lengvai galima įsivesti elektrą, nuolat fiksuoja Pasaulio bankas, kasmet sudarantis valstybių „Doing Business“ reitingą. Jis – tarsi kompasas užsienio investuotojams.

Naujausiame Pasaulio banko reitinge Lietuva pagal prisijungimo prie elektros tinklų rodiklį per metus palypėjo 12 laiptelių aukščiau – iki 54-os vietos.

„Teigiamus pokyčius lėmė Energetikos ministerijos ir LESTO bendradarbiavimas.

Metų pradžioje dešimčia dienų buvo sutrumpintas maksimalus terminas, per kurį operatorius privalo prijungti vartotoją prie elektros tinklų“, – sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Julija Simionenko-Kovacs.

Didina konkurencingumą

Kaip pastebėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, pastaraisiais metais Lietuvą „Doing Business“ reitinge iš tiesų aukštyn kėlė sutrumpėjęs terminas įvedant elektrą. Tačiau yra ir daugiau sričių, kurios stumtelėjo mūsų šalį į viršų, pavyzdžiui, verslo registracija.

„Registrų centras pats įdiegė naujas sistemas ir dabar yra pavyzdys kitoms šalims. Mūsų energetikai savo pastangomis pagreitino prisijungimą prie tinklų.

Jie norėjo būti šiuolaikiškesni, konkurencingesni. Tai, beje, siečiau ir su pokyčiais vadovybėje“, – teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas.

R.Dargio nuomone, Lietuva galėtų patekti ir į pirmąjį reitingo dešimtuką, jei tik norėtų. Svarbiausia, kad valstybė suprastų, jog tai didina jos konkurencingumą.

Anot bendrovės LESTO vadovo Aido Ignatavičiaus, dar didesnė pažanga būtų pasiekta persvarsčius statybos techninius reglamentus, servitutų įteisinimą naujiems tinklams, statybos leidimų išdavimo statomiems energetikos objektams tvarką ir sumažinus procedūrų skaičių.

Dėl to jau tariamasi ir teigiamų sprendimų tikimasi iš Nacionalinės žemės tarnybos, Aplinkos ministerijos ir Valstybinės energetikos inspekcijos.

Siūlys vieną langelį

Energetikai tikino, kad prisijungimo prie tinklų procesas taps dar trumpesnis po LESTO bei „Lietuvos dujų“ jungtuvių.

Nuo kitų metų sausio 1 dienos LESTO ir „Lietuvos dujos“ susijungs, o jų veiklą tęs nauja bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

A.Ignatavičius, kuris bus ir ESO vadovas, pasakojo, jog būsimi elektros ir dujų vartotojai reikalus galės susitvarkyti vienoje vietoje ir vienu apsilankymu – savitarnos svetainėje ar klientų aptarnavimo centre.

„Paprastai tariant, mūsų naujiems klientams gerokai sumažės poreikis pildyti dokumentus, kurie yra būtini norinti įsivesti elektrą ar dujas.

Visus formalumus – prašymus, paraiškas, sutartis, techninius projektus ir panašiai – siūlysime susitvarkyti vienoje vietoje ir vienu metu“, – teigė A.Ignatavičius.

Linijas tiesia greičiau

Jau dabar yra pavyzdžių, kai dujos įvedamos kone žaibiškai. Investuotojų prašymu per rekordiškai trumpą laiką – vos 3 mėnesius – Panevėžio laisvojoje ekonominėje zonoje buvo nutiestas daugiau nei kilometro ilgio dujotiekis. 47 hektarų teritorijoje jo reikėjo nutiesti 1258 metrus.

Paprastai dujotiekio statyba iki kliento sklypo ribos Lietuvoje užtrunka nuo 3 iki 9 mėnesių, nelygu darbų sudėtingumas, kaip greitai išduodami dokumentai.

LESTO duomenimis, šiuo metu verslo klientų objektai prie skirstomojo tinklo prijungiami vidutiniškai per 40 kalendorinių dienų, privačių – per 42 kalendorines dienas.

Pavyzdžiui, dar 2011 metais verslo klientams elektra buvo įvedama vidutiniškai per 65 dienas, privatiems – per 61 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.