Lapkritį biržoje kainas augino pabrangusi elektra Šiaurės šalyse

Palyginti su pernai metų lapkričiu, „Nord Pool“ biržoje vienintelėse Lietuvos ir Latvijos prekybos zonose vidutinio mėnesio kaina mažėjo. Pirmą kartą biržos istorijoje Lietuvos prekybos zonoje kaina buvo beveik pusę euro mažesnė nei Švedijoje bei Suomijoje ir siekė 40,6 eurų už megavatvalandę (EUR/MWh). Kaina buvo 5 proc. didesnė nei spalį ir 11 proc. mažesnė nei pernai lapkritį. Didžiausią įtaką kainos didėjimui turėjo vis kylančios kainos Šiaurės šalyse, kuriose hidroelektrinės gamino mažiau, o elektros vartojimas augo.

Lapkritį Lietuva importavo 64 proc. suvartotos elektros.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Lapkritį Lietuva importavo 64 proc. suvartotos elektros.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 3:36 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:26 PM

Lapkritį Lietuvoje elektros vartojimas ūgtelėjo dar 5 proc., o visose Baltijos šalyse – beveik 9 procentais. Lietuva importavo 64 proc. suvartotos elektros. Kiek daugiau nei pusė elektros buvo importuota iš trečiųjų šalių, 28 proc. – iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, 11 proc. – iš Lenkijos ir 5 proc. – iš Švedijos.

Lapkričio 7-18 d. vyko pirmieji planiniai Lietuvos ir Švedijos jungties „NordBalt“ priežiūros darbai. Likusią mėnesio dalį elektros srautas tekėjo iš Lietuvos į Švediją ir pirmą sykį buvo didesnis nei srautas iš Švedijos į Lietuvą.

Lietuvoje elektrinės pagamino per pusę daugiau elektros nei spalį. Vėjo elektrinių ir Lietuvos elektrinės pagaminta elektra sudarė po trečdalį vietos gamybos, hidroelektrinėse pagaminta 21 proc. elektros. Baltijos šalyse 62 proc. elektros pagamino šiluminės elektrinės, 14 proc. – hidroelektrinės, 8 proc. – vėjo elektrinės. Latvijoje hidroelektrinių gamyba išaugo beveik tris kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.