Lenkų dvasininkai apstulbino – metėsi daryti tai, ko iki šiol nedarė

Lenkijos katalikų bažnyčia netikėtai susidomėjo saulės baterijomis. Apie planus statyti tokias elektrines paskelbė daugiau nei 400 klebonijų.

Vakarų valstybėse jau įprasta įrengti saulės jėgaines net ant bažnyčios stogo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vakarų valstybėse jau įprasta įrengti saulės jėgaines net ant bažnyčios stogo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-27 19:33

Dienraščio „Rzeczpospolita“ duomenimis, net 273 parapijos parašė prašymus, kad jų statomos saulės elektrinės būtų finansuojamos iš žaliąją energiją skatinančio ES fondo.

Manoma, kad vietos kunigų susidomėjimą tokiomis elektrinėmis paskatino popiežius Pranciškus, nesenoje enciklikoje „Laudato si“ paraginęs atsisakyti planetą teršiančios energijos ir ieškoti ekologiškų jos šaltinių.

Dauguma iš 400 klebonijų, panorusių statytis tokias elektrines, yra retai apgyvendintuose Priekarpatės, Liublino ir Palenkės regionuose.

Pastarieji yra vieni skurdžiausių šalyje, juos bene labiausiai paveikė ir emigracija, o dėl sparčiai mažėjančio gyventojų skaičiaus menksta ir Bažnyčios įplaukos.

Priekarpatės regione esančios Grodzisko parapijos kunigas Janas Kucas pasakojo, kad jam vis sunkiau apmokėti sąskaitas už patalpų šildymą ir apšvietimą.

„Jei saulės energija suteikia galimybę jas sumažinti, būtų nuodėmė tuo nepasinaudoti“, – pareiškė J.Kucas.

Kunigas tvirtino, kad imtis tokio sprendimo jį paskatino ne tiktai popiežius, bet ir pokalbis su kolegomis dvasininkais iš Javožno parapijos. Ant tenykštės bažnyčios stogo jau prieš penkerius metus buvo įtaisyti saulės kolektoriai.

Tai leido bažnyčiai vasarą ne tik visiškai apsirūpinti nemokama energija, bet ir ją parduoti, o gauti pinigai žiemą padengia dalį šildymui reikalingų lėšų.

Toks pat eksperimentas pasiteisino ir dviejose Sosnoveco miesto bažnyčiose.

Tvarkyti Bažnyčios statomų elektrinių formalumus ir gauti joms ES paramą kunigams padeda buvęs senatorius Kazimierzas Jaworskis. Religingas politikas įsteigė bendrovę „Spes“, kuri pasirašo sutartis su parapijų steigiamomis saulės elektrinėmis dėl jų priežiūros darbų. Dideli grupiniai užsakymai esą leidžia pigiau įsigyti technologijas, o dėl to greičiau atsiperka pačios elektrinės.

K.Jaworskis teigia, kad dauguma Priekarpatės regiono parapijų statys saulės energijos kolektorius ne ant bažnyčių stogų, o ant žemės. Mat tame regione žemės yra prastos, nelabai derlingos, todėl jas panaudoti kolektoriams labiau apsimoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.