Sukčių grobis - ne tik pinigai, bet ir greitieji kreditai

Jei nusikaltėliai sugeba prisijungti prie žmogaus sąskaitos, tai jie ne tik pavagia joje esančius pinigus, bet ir paima keletą greitųjų kreditų. Tai atskleidė komercinius bankus vienijančios asociacijos vadovas Stasys Kropas. Lietuvos bankas svarsto įpareigoti greitųjų kreditų bendroves atidžiai aiškintis, ar skolinamus pinigus gauna tas, kam priklauso.

Svarstomos galimybės „užsikoduoti“ nuo skolinimo: leisti asmeniui nurodyti, kad jo vardu jokios skolos negali būti imamos.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Svarstomos galimybės „užsikoduoti“ nuo skolinimo: leisti asmeniui nurodyti, kad jo vardu jokios skolos negali būti imamos.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 18, 2012, 7:45 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:05 AM

„Kai žmogus neatsakingai pasielgia su savo prisijungimo prie banko duomenimis ir kažkas juos gauna, tai žmogus praranda ne tik savo pinigus, paprastai dar papildomai paimamos 4-5 paskolos jo vardu. Tada jis turi aiškintis, kodėl taip buvo“, - sakė S. Kropas trečiadienį konferencijoje Seime.

„Aš negirdėjau, kad iš banko būtų paimta greitoji paskola vartotojui nežinant. Tai atsakingo skolinimo nuostatai griežtai draudžia“, - tvirtino jis.

Šiuo metu vien greituosius kreditus išduodančioms įmonėms negalioja vadinamosios atsakingo skolinimo taisyklės, sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis. Tačiau svarstoma, kad šie imtų laikytis tokių taisyklių.

Konferencijoje buvo svarstoma įpareigoti visas skolinančias įmones bent pirmąją sutartį su klientais sudaryti „akis į akį“, o ne internetu ar telefonu.

Taip pat svarstomos galimybės „užsikoduoti“ nuo skolinimo: leisti asmeniui nurodyti, kad jo vardu jokios skolos negali būti imamos. Tokiu būdu žmogus žinotų, kad sukčiai nesiskolins jo vardu.

S. Kropas griežtai nesutiko su siūlymu kreditus išduoti tik kreditoriui dalyvaujant asmeniškai. Mat, pasak jo, bankininkystė jau keliasi į virtualią erdvę, to nereikėtų stabdyti.

Jam netiko ir siūlymai „užsikoduoti“, mat tokiu atveju nebūtų galima naudotis bankų siūlomomis kredito kortelėmis.

„Gal ir aš noriu užsikoduoti, kad pametus dokumentus iš mano sąskaitos nebūtų paimta greitųjų paskolų. Bet tada negaliu paimti kredito kortelės, kad galėčiau apmokėti savo verslo korteles, kitus pirkinius. Negaliu būti asmuo, kuriam neskolina.

Sprendimas turi būti kitas – skolintojai turi skirti daugiau dėmesio ir skolinti atsakingai. Neturi būti lengva pasiimti paskolas kito žmogaus vardu“, - tvirtino S. Kropas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.