Dėl kas penkto gyventojo skurde kaltas atotrūkis

2011 metais žemiau skurdo rizikos ribos gyveno 20 proc. šalies gyventojų. Iš viso tokių gyventojų Lietuvoje 2011 metais buvo apie 660 tūkst. „Nordea Bank Lietuva“ ekonomistas Žygimantas Mauricas tvirtina, kad pagrindinė šitokios pesimistiškai nuteikiančios statistikos priežastis – atotrūkis tarp gaunančių mažas ir dideles pajamas.

Pagal skurdo rizikos rodiklius Lietuva – viena Europos pirmūnių.<br>M. Patašius.
Pagal skurdo rizikos rodiklius Lietuva – viena Europos pirmūnių.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-09-11 18:30, atnaujinta 2018-03-16 20:08

Skurdo rizikos riba 2011 metais buvo 691 Lt per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui ir 1,45 tūkst. litų šeimai, susidedančiai iš dviejų suaugusių asmenų ir dviejų vaikų iki 14 metų amžiaus.

„Pagal skurdo rizikos rodiklius Lietuva – viena Europos pirmūnių. Kita vertus, tai dar nereiškia, kad penktadalis šalies žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Tokius duomenis piešia skirtingų socialinių klasių pajamų skirtumai“, - aiškina Ž. Mauricas.

Palyginus su 2010 metais, žemiau skurdo rizikos ribos gyvenančiųjų sumažėjo 0,2 proc.

Kaltas atotrūkis

Ekonomisto teigimu, skurdo riba sumažėtų, jei augtų neturtingiausiųjų pajamos: „Geriausias priešnuodis skurdui – nedarbo lygio didinimas. Juk į šią statistika patenka daugiausia jaunimo ir daugiavaikių šeimų, taip pat kaimo gyventojų, mat jų pajamos gerokai atitrūkusios nuo vidutinių.“

Pajamas, mažesnes už skurdo rizikos ribą, mieste gavo 14,7 proc., kaime - 30,7 proc. gyventojų. Palyginti su 2010 m., skurdo rizikos lygis mieste sumažėjo 1,5 proc., kaime - padidėjo 2,3 proc.

O štai pensininkai, dėsto „Nordea Bank Lietuva“ analitikas, rikiuojasi jau virš skurdo ribos, mat dažnas pensija siekia 700 Lt ir daugiau. „Visų pirma, reikėtų skatinti darbingumą kaimuose, mat šie labiau nukentėjo nuo krizės sukelto ekonominio chaoso. Rodiklį kilstelėtų ir aktyvesnė jaunimo įdarbinimo politika“, - mano Ž. Mauricas. 

Dėl Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo mokant sumažintas pensijas, 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenų skurdo rizikos lygis padidėjo ir 2011 metais sudarė 12,1 proc. (2010 metais - 10,2 proc.), tačiau išliko gerokai mažesnis už šalies vidurkį. Net ir mokant sumažintas pensijas, išmokėta vidutinė senatvės pensija 2010 metais gerokai viršijo skurdo rizikos ribą. Tai reiškia, kad senatvės pensininkai, gaunantys bent vidutinę ar netgi mažesnę už vidutinę senatvės pensiją, atsidūrė aukščiau skurdo rizikos ribos.

Skurdo rizikoje - vaikai

  Palyginti su 2010 metais, dėl gyventojų disponuojamųjų pajamų mažėjimo skurdo rizikos riba sumažėjo 1,4 proc. Tai turėjo įtakos skurdo rizikos lygio sumažėjimui. Skurdo rizikoje dažniausiai atsiduria vaikai iki 18 metų. Jų skurdo rizikos lygis 2011 metais buvo 24,3 proc. ir, palyginti su 2010 metais, padidėjo 1 proc. Nepaisant pajamų tyrimo laikotarpiu (2010 metais) augusio nedarbo ir sumažėjusio darbo užmokesčio 18-64 metų amžiaus asmenų skurdo rizikos lygis, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 1,1 proc. ir 2011 metais siekė 20,7 proc. Pagal namų ūkio sudėtį atsidurti skurde dažniausiai rizikuoja asmenys, gyvenantys namų ūkiuose, kuriuos sudaro vienas suaugęs asmuo ir išlaikomi vaikai (skurdo rizikos lygis - 42,4 proc.), taip pat du suaugę asmenys su trimis ar daugiau vaikų (33,1 proc.) ir vieni gyvenantys asmenys (26,9 proc.). Vienų gyvenančių asmenų rizika atsidurti skurde, palyginti su 2010 metais, sumažėjo 1 proc. Asmenų, gyvenančių namų ūkiuose, susidedančiuose iš dviejų suaugusių asmenų su trimis ar daugiau vaikų, rizika atsidurti skurde, palyginti su 2010 metais, padidėjo 9,7 proc. Šiam pokyčiui įtakos turėjo 2010 metais pakeista išmokos vaikui skyrimo tvarka, sumažinta motinystės (tėvystės) pašalpa.

Skurdo rizikos lygio iki socialinių išmokų ir po jų skirtumas rodo, kokią įtaką skurdo rizikos mažinimui turi socialinės išmokos. Iš disponuojamųjų pajamų atėmus socialines išmokas (išskyrus senatvės ir našlių pensijas), skurdo rizikos lygis padidėtų iki 31,8 proc. Skurdo rizikos rodikliai skaičiuojami remiantis prieš tai buvusių metų pajamomis (2011 metais skurdo rizikos rodikliams skaičiuoti naudojami duomenys apie pajamas, gautas 2010 metais).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.