A. Butkevičius užpyko ant išeinančios Vyriausybės dėl naftos

Valdžios vairą perduodanti konservatorių ir liberalų Vyriausybė nesugebėjo užtikrinti „Lietuvos geležinkeliams“ krovinių pervežimo stabilumo, rašoma Algirdo Butkevičiaus pranešime. Taip pat skelbiama, kad dėl „Klaipėdos naftos“ sprendimo išnuomoti rezervuarus kompanijai „Litasco“ – AB „Lietuvos geležinkeliai“ jau prarado trečdalį baltarusiškų krovinių. Primenama, kad apie tokį scenarijų Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Vyriausybę perspėjo dar rugsėjį, kai be konkurso „Klaipėdos nafta“ išnuomojo rezervuarus „Lukoil“ antrinei įmonei „Litasco S.A“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2012, 2:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:17 AM

„Į mano nuogąstavimus rugsėjį nebuvo atsižvelgta. Pabrėžiau, jog dėl tokio „Klaipėdos naftos“ sprendimo galimas kainų pakilimas tiems ūkio subjektams, kurie savo naftos produktus į Klaipėdos jūrų uostą tiekia per „Klaipėdos naftos“ terminalus.

Tokiu būdu Lietuvos geležinkeliai gali prarasti dalį krovinių, ypač iš Baltarusijos. Akivaizdu, kad „Klaipėdos naftos“ susitarimas su Rusijos naftos koncerno „Lukoil“ grupe nebuvo naudingas Lietuvai. Mano žodžius, deja, patvirtina skaičiai.

„Lietuvos geležinkelių“ naftos transportavimo skaičiai smarkiai krenta. Praėjusių metų rugsėjį „Lietuvos geležinkeliai“ iš Baltarusijos į „Klaipėdos uostą“ pergabeno 211 tūkst. tonų naftos produktų, spalį – 242 tūkst. tonų, o šių metų rugsėjį, po priimto sprendimo atsisakyti „Transchemos“ produktų iš Baltarusijos – 53 tūkst. tonų, spalį – tik 3 tūkst. tonų. Sumažėjimas milžiniškas ir, mano nuomone, jį lėmė ūkio ministro nesugebėjimas sukontroliuoti valstybės įmonių priimamų sprendimų. Štai kokį palikimą gaus naujoji Vyriausybė“, – sako kandidatas į premjero postą A. Butkevičius.

Pasak socialdemokrato, Vyriausybės strategija nuostolinga Lietuvai – mažėja tamsių naftos produktų pervežimas ne tik iš Baltarusijos, bet ir iš kitų šalių, praėjusių metų spalį iš viso buvo pervežta 252,5 tūkst. tonų naftos, šių metų spalį pervežta tik 86,2 tūkst. tonų.

SGD terminalą laiko vienu iš svarbiausių strateginių projektų

Kandidatas į Ministrus Pirmininkus A. Butkevičius sako, kad planuojamas statyti Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas yra vienas svarbiausių šalies energetinių projektų ir turi būti kuo greičiau realizuotas.

„Tai vienas svarbiausių strateginių energetinių projektų Lietuvoje ir tikslas - kuo greičiau pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą, siekiant apsirūpinti gamtinėmis dujomis iš kitų tiekėjų“, - sakė politikas, pasiteiravus, kokią mato viziją apie planuojamą statyti dujų terminalą. Anot jo, šio objekto statybai bus sukurta vyriausybinio lygio darbo grupė su konkrečiu statybos įgyvendinimo priemonių planu. Grupė kartą per ketvirtį atsiskaitys Ministrui Pirmininkui. Kalbėdamas apie Visagino atominę elektrinę A. Butkevičius teigė, kad šis projektas Lietuvai nenaudingas, ir paneigė esą socdemai agitavę prieš jėgainės statybą.

„Tokie įstatymo projektai Europos šalyse svarstomi iki dvejų metų, o Lietuvoje tai buvo padaryta per du mėnesius. Ekonominiu požiūriu buvo kalbama, koks poveikis bus ekonomikai statybos laikotarpiu. Tačiau niekur nėra atliktų skaičiavimų, kokia finansinė našta bus po to, kai reikės grąžinti paimtas paskolas ir kokie bus elektros energijos gamybos kaštai“, - sakė jis. Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio. Įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. Preliminari projekto kaina - apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.