Pramoninė skalūnų dujų gavyba gali užteršti Lietuvos giluminį vandenį? (papildyta)

Pramoninė skalūnų dujų gavyba sukelia pavojų užteršti Lietuvos giluminį vandenį, teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

R. Karbauskis taip pat pažymėjo, kad Prancūzija, Bulgarija, Vokietijos Šiaurės Vestfalijos žemė laikinai uždraudė išgauti skalūnų dujas.<br>E. Petkutės asociatyvi nuotrauka
R. Karbauskis taip pat pažymėjo, kad Prancūzija, Bulgarija, Vokietijos Šiaurės Vestfalijos žemė laikinai uždraudė išgauti skalūnų dujas.<br>E. Petkutės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-01-14 15:35, atnaujinta 2018-03-13 20:22

„Kol Lietuvoje ramu - Europos Sąjungos šalių sostinių parlamentuose verda aistros dėl skalūnų dujų gavybos poveikio aplinkai ir gėlam vandeniui. Lietuva turi tik teorinius skalūnų dujų rezervus, tuo tarpu pagal praktiškai ištirtus gėlo vandens rezervus esame vieni turtingiausių Europoje. Ar rizikuosime pagrindiniu turtu vardan tariamos kompanijų komercinės naudos ir kelių šimtų milijonų mokesčių trupinių, kurie nubyrės nuo kompanijų stalo?“ - klausia jis.

R. Karbauskis pažymi, jog norint išgauti skalūnų dujas komerciniu mastu reikia daug ir gilių gręžinių bei sprogdinti uolienas maždaug 2 km gylyje. Anot kai kurių šios technologijos skeptikų, egzistuoja pavojus užteršti pagrindinį Lietuvos turtą - giluminį vandenį, nes procesas nėra visiškai hermetiškas. Be to, nėra aišku, kaip bus sprendžiama panaudoto ir chemikalais užteršto vandens problema.

„Lietuvoje visas geriamasis vanduo gyventojams tiekiamas tik iš giluminių gręžinių. Tuo negalėtų pasigirti nė viena kita ES, o gal net ir pasaulio valstybė. Pavyzdžiui, mūsų kaimynai latviai naudoja sąlyginai nešvarų paviršinį vandenį. Iš Baltijos artezinio baseino per parą galima išgauti apie 7 mln. kubinių metrų gėlo vandens. Lietuvai tenka didžiausia šio baseino dalis - 3,2 mln. kubinių metrų per parą“, - sako partijos pirmininkas ir pažymi, jog, Jungtinių Tautų duomenimis, iki 2025 m. daugiau nei pusei planetos gyventojų trūks gėlo vandens.

R. Karbauskis taip pat pažymėjo, kad Prancūzija, Bulgarija, Vokietijos Šiaurės Vestfalijos žemė laikinai uždraudė išgauti skalūnų dujas.

 V. Mazuronis: dėl skalūnų dujų žvalgybos turime diskutuoti, nes tai yra labai žmones jaudinantys dalykai

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio teigimu, svarbu išsiaiškinti, ar atliekami tyrimai neigiamai nepaveiks aplinkos, ir kuo daugiau diskutuoti.

Ministras pažymėjo, jog Geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius jį užtikrino, kad skalūnų dujų žvalgyba aplinkai jokios žalos nedaro

„Kadangi tai yra labai žmones jaudinantys dalykai, prašiau, kad Seimo Aplinkos apsaugos komitete būtų surengta diskusija šiuo klausimu, kad būtų diskutuojama ir visur kitur.

Diskutuokime, ir jei turėsime kažkokių faktų, kad tie veiksmai iš tiesų bus žalingi, tai neabejotinai nereikia jiems pritarti (...). Kol kas tokios informacijos aš neturiu", - pirmadienį po Vyriausybės posėdžio sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, kol kas nėra aišku, kiek paraiškų pateikta konkursui.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė manąs, jog skalūnų dujų žvalgybos tikrai neturėtume stabdyti.

„Tyrimo tikrai neturėtume stabdyti ar sudaryti dirbtinių kliūčių. Turime išsiaiškinti, kokia yra reali situacija", - sakė energetikos ministras.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.