Rinkų apžvalga: Europa demonstruoja raumenis

Penktadienį Azijos akcijų indeksai beveik nepakito, tik ir vėl didesniais svyravimais išsiskyrė Japonijos „Nikkei 225“ indeksas, kuris padidėjo beveik 3 procentais. Tuo tarpu, prekybos sesijai įpusėjus Europos akcijų indeksai didėja apie 1 procentą. Prieš prekybos sesijos pradžią JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos didėja apie 0,4 procento.

Penktadienį kitų valiutų atžvilgiu gerokai padidėjo euro kaina – iki 1,3465 JAV dol. už vieną eurą.<br>„Reuters“ asociatyvi nuotrauka
Penktadienį kitų valiutų atžvilgiu gerokai padidėjo euro kaina – iki 1,3465 JAV dol. už vieną eurą.<br>„Reuters“ asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jan 25, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:06 AM

Penktadienį Europos centrinis bankas pranešė, kad euro zonos bankai kitą savaitę išmokės gerokai daugiau trejų metų paskolų, kurias ECB buvo išdavęs prieš metus, nei tikėtasi. Šios ECB paskolos buvo pavadintos ilgo laikotarpio refinansavimo operacijomis ir buvo suteiktos Europos bankams, kurie tuo metu negalėjo pasiskolinti tarpbankinėje rinkoje.

Prognozuota, kad kitą savaitę Europos bankai į ECB sugrąžins apie 84 mlrd. eurų, tačiau centrinis bankas penktadienį paskelbė, kad grąžinamų paskolų suma sudarys net 137,2 mlrd. eurų. Tai dar vienas ženklas, kad ekonominė situacija Europoje gerėja.

Atsiimdamas paskolas iš bankų, ECB sumažina papildomą likvidumą, kuri suteikė prieš metus, dėl to sumažės eurų pasiūla. Tai atvirkštinis pinigų politikos manevras, palyginti su politika, kurią šiuo metu vykdo Anglijos bankas, Japonijos centrinis bankas ir JAV Federalinis rezervų bankas. Dėl to penktadienį kitų valiutų atžvilgiu gerokai padidėjo euro kaina – iki 1,3465 JAV dol. už vieną eurą.

Penktadienį taip pat pranešta, kad sausį Vokietijos verslo pasitikėjimas didėjo daugiau nei prognozavo analitikai. „Ifo“ instituto verslo pasitikėjimo indeksas sudarė 104,2 ir buvo 1,1 vieneto didesnis nei tikėtasi. Tai aukščiausia šio rodiklio reikšmė nuo birželio mėnesio.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.