Pasitraukęs „Achemos“ vadovas užminė mįslę, kas laukia koncerno

„Achemos grupės” prezidentas Arūnas Laurinaitis nusprendė palikti postą taip ir nesulaukęs balandį vyksiančio akcininkų susirinkimo. Priežastys kol kas nutylimos. Todėl netruko pasklisti gandų apie galimą skilimą šio koncerno šeimininkų gretose.

Vos daugiau nei metus „Achemos grupės” prezidentu dirbęs A.Laurinaitis pasitraukė nesulaukęs akcininkų susirinkimo.<br>J. Stacevičius
Vos daugiau nei metus „Achemos grupės” prezidentu dirbęs A.Laurinaitis pasitraukė nesulaukęs akcininkų susirinkimo.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-01 09:25, atnaujinta 2018-03-12 20:01

Kas vyksta kelias dešimtis Lietuvos ir užsienio įmonių valdančioje „Achemos grupėje”?

Į šį klausimą kol kas atsakyti gali tik pagrindiniai koncerno akcininkai ir pats 51 metų A. Laurinaitis. Tačiau vietoj atsakymų – tyla.

Valdybos pirmininkas Flemmingas Lindeloevas pranešime tik paskelbė, kad dabartinė koncerno padėtis ir sėkmingi rezultatai suteikia galimybę naujam vadovui atversti naują grupės veiklos puslapį.

Po B. Lubio mirties – ginčai

Tačiau didžiausia mįslė, koks bus tas naujasis puslapis. Jonavoje, kur įsikūrusi viena didžiausių koncerno įmonių trąšų gamykla „Achema”, jau svarstoma, jog prezidento pasitraukimas gali reikšti visos grupės skilimo pradžią.

Neseniai „Achemos grupės” savininkai ir vadovai aptarinėjo veiklos strategiją. Tuomet nebuvo jokių ženklų, kad prezidentas ir vienas iš akcininkų A.Laurinaitis gali pasitraukti iš posto.

2011 metų spalį mirus koncerno įkūrėjui ir pagrindiniam akcininkui 73 metų Bronislovui Lubiui, dėl turto dalybų iškart prasidėjo ginčai.

Bet didžioji akcijų dalis atiteko velionio našlei – už B.Lubį kone dviem dešimtmečiais jaunesnei Lydai Lubienei ir jos dukrai Viktorijai.

Kalbama, kad su griežtu būdu pasižyminčia L.Lubiene nelabai sutarė daugelis ilgamečių B.Lubio bendražygių. Vienas tokių buvo A.Laurinaitis, valdantis 4,75 proc. koncerno akcijų.

„Žmogui paprasčiausiai neišlaikė nervai”, – „Lietuvos rytui” pasakojo vienas „Achemos grupės” šaltinių. Ne vienas iš jo bendražygių atsisakė komentuoti dabartinę padėtį, tačiau puse lūpų užsiminė apie įtampą koncerne.

Tiesa, pati L.Lubienė portalui vz.lt vakar tvirtino, kad A.Laurinaičio sprendimas trauktis jai pačiai buvo netikėtas.

Įteisino savo tvarką

Kaip praėjusiais metais rašė „Lietuvos rytas”, našlė pasistengė, kad „Achemos grupės” valdyboje, kurioje sprendžiami itin svarbūs verslo klausimai, neliktų žmogaus, galinčio su ja konkuruoti dėl įtakos koncerne – B.Lubio dukters iš pirmosios santuokos Jūratės Žadeikienės, valdančios 11 proc. akcijų, vyro Romualdo Žadeikos.

„Naujoji šeimininkė norėjo, kad prie valdybos prisijungtų koncernui nepriklausantys žmonės”, – sakė J.Žadeikienė, užsiminus apie „Achemos grupės” teisės reikalų direktoriaus R.Žadeikos išėjimą iš valdybos.

B.Lubio duktė neslėpė: valdingo būdo L.Lubienei svarbiausia ne kitų, o jos pačios nuomonė.

Išsigando velionio noro

Pasakojama, jog L.Lubienę išgąsdino iškart po vyro netekties paviešintas jo noras: 62 procentus „Achemos grupės” akcijų valdęs B.Lubys vylėsi, kad ateis diena, kai jį pakeis anūkas Adomas Žadeika.

Savo vaikaitį jis išsiuntė mokytis į vieną geriausių privačių mokyklų Didžiojoje Britanijoje, kurią lanko Holivudo garsenybių ir žymiausių pasaulio politikų atžalos.

„Po kokio dešimtmečio norėčiau anūkui Adomui užleisti savo vietą”, – yra sakęs B.Lubys, valdęs didžiausią koncerno akcijų paketą ir ėjęs jo prezidento pareigas.

Tai buvo tiktai garsiai ištarti žodžiai, nesutvirtinti jokiu dokumentu. Todėl L.Lubienė pasistengė kuo greičiau perimti vadovavimą į savo rankas.

Po B.Lubio mirties našlė iškart pareiškė, kad įmonių grupė niekam nebus parduodama, ir susitiko su jos darbuotojais. Šių vizitų metu imperijos paveldėtoja kalbėjo taip tvirtai, kad niekam nekilo abejonių, kas yra tikroji grupės šeimininkė.

Oficialiai jokių pareigų „Achemos grupėje” neinanti L.Lubienė tvirtai laiko visas valdžios gijas. Jos balsas gali nulemti ne tik 5,5 tūkst. samdomų darbuotojų, bet ir smulkiųjų akcininkų tolesnį gyvenimą.

Pabėgo ir daugiau žmonių

„Achemos grupei” dabar laikinai vadovauja jos viceprezidentas – Jonavos trąšų gamintojos „Achema” ekonomikos ir finansų direktorius Audrius Bendaravičius.

Valdyba spręs, kada bus skelbiamas konkursas į prezidento postą. A.Bendaravičius neatskleidė, ar pats ketina jame dalyvauti.

Pastaruoju metu „Achemos grupę” paliko nemažai žmonių, tarp jų – ekonomikos ir finansų direktorė Violeta Latvienė, atstovė spaudai Virginija Dunauskienė. Vakar paskutinę dieną koncerne dirbo ir personalo vadovė Jūratė Jurgilienė. Pernai iš koncerno valdybos pirmininko pavaduotojo pareigų pasitraukė „Omnitel” prezidentas Antanas Zabulis. (BNS, LR)

Pasakiški turtai

Skaičiuojama, kad velionio B.Lubio turtas siekė apie 1,2 milijardo litų.

Turtingiausia Lietuvos moterimi tapusiai L.Lubienei po vyro mirties atiteko 38,75 procento akcijų, dar 11,625 proc. akcijų – jos 14 metų dukteriai.

L.Lubienės, jos dukters ir J.Žadeikienės akcijų vertė siekia 930 mln. litų. Kadangi L.Lubienė valdo pusę „Achemos grupės” akcijų, jos turtas sudaro apie 465 mln. litų.

Pramonininkų konfederacijoje liks?

A.Laurinaitis tikriausiai liks Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentu.

LPK prezidentas Robertas Dargis sakė, jog konfederacijoje nėra reikalaujama, kad asmuo į vadovaujamas pareigas gali būti paskirtas tik tuomet, kai užima tam tikrą postą ar atstovauja tam tikrai ūkio šakai.

„Žmonės įvertinami pagal asmenines savybes. Šiuo atveju nekalbame tik apie trąšų verslą ar apie energetiką. Manau, kad A.Laurinaitis yra tinkamas šioms pareigoms žmogus”, – sakė R.Dargis.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidiumas viceprezidentu A.Laurinaitį patvirtino pernai balandį. Jis yra aštuntasis viceprezidentas ir prižiūri konfederacijos užsienio ryšių ir prekybos sritis, taip pat yra Lietuvos ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo su Rusija verslo tarybos pirmininkas.

A.Laurinaitis yra baigęs Kauno technologijos universitetą. 1985 metais jis įsidarbino Jonavos „Azoto” gamykloje, kuri vėliau buvo pervadinta „Achema”.

Nuo 2001 metų jis ėjo „Achemos grupės” viceprezidento pareigas, buvo atsakingas už investicijas ir verslo plėtrą.

„Achemos grupė” 2011 metais uždirbo 4,070 mlrd. litų pajamų, jos pelnas (neatskaičius mokesčių) siekė 207 mln. litų. Koncerno įmonės veikia gamybos, prekybos, krovos ir logistikos, energetikos, žiniasklaidos, poilsio ir sveikatinimo srityse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.