Rinkų apžvalga: Kipras tempia rinkas žemyn

Pirmadienį finansų rinkose tvyro neigiamos nuotaikos. Per dieną Azijos akcijų indeksai smuko net apie 2 procentus. Prekybos sesijai einant į pabaigą Europos akcijų indeksai smunka apie 1 procentą.

Kipras atsidūrė ant bankroto ribos kai sprogo šalies nekilnojamojo turto burbulas.<br>AP
Kipras atsidūrė ant bankroto ribos kai sprogo šalies nekilnojamojo turto burbulas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2013, 5:58 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:34 PM

Prekybos sesijai prasidėjus JAV akcijų rinkos mažėja apie 0,5 procento. Dėl euro zonos problemų apie 1 proc. dolerio atžvilgiu smuko euro vertė. Šiandien finansų rinkose vieną eurą galima nusipirkti už 1,295 JAV dolerio.

Paskutinėmis praėjusios savaitės dienomis 17 euro zonos šalių atstovai sprendė, ar skirti Kiprui finansinę paramą. Nors Kipras prašėsi 17 mlrd. eurų pagalbos, šaliai skirta tik apie 10 mlrd. eurų pagalbos.

7 mlrd. eurų paramos trūkumą nuspręsta padengti iš Kipro bankų indėlininkų pinigų. Priimta, kad Kipro bankų indėlininkai, kurių depozitų dydis mažesnis už 100 tūkst. eurų turės prisiimti 6,75 proc. nuostolį, o tie kurių depozitai viršija 100 tūkst. eurų galės atgauti 9,9 proc. mažesnius depozitus.

Šis gelbėjimo planas dar turi būti priimtas Kipro parlamente. Nors tikėtasi, kad šalies parlamentarai balsuos dėl šio plano pirmadienį, balsavimas atidėtas į antradienį. Nerimaujama, kad balsavimas buvo atidėtas, nes nėra aišku, ar dauguma parlamentarų pritaria tokioms paramos sąlygoms.

Kipro centrinio banko vadovas pranešė, kad šalies bankai gali būti uždaryti iki pat ketvirtadienio.

Priminsime, kad Kipras atsidūrė ant bankroto ribos kai sprogo šalies nekilnojamojo turto burbulas ir sumenko eksportas į Graikiją.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.