L. Varanavičius prognozuoja naują bankininkystės erą

„Po 5–7 metų bankininkystė nebus tokia, kokia yra šiandien. Šiame sektoriuje bręsta pokyčiai, panašūs į tuos, kuriuos atnešė socialinis tinklas „Facebook”. Tie, kurie miegos, gali sulaukti panašaus likimo kaip „Xerox”, – teigia Liutauras Varanavičius, bendrovės Finansų valdymo sprendimų centro stebėtojų tarybos pirmininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-03 18:08, atnaujinta 2018-03-07 07:50

Kalbėdamas apie pokyčius bankų sektoriuje ekspertas pabrėžia, jog lietuviškoms kredito unijoms čia tenka nemenkas vaidmuo.

– Kokių pokyčių įžvelgiate bankų sektoriuje?

– Daug metų bankininkystė tolo nuo žmogaus. Iš pradžių bankų siekis buvo patenkinti kiekvieno kliento poreikius, pastaruoju metu bankai išaugo, sustabarėjo ir gerokai nutolo nuo paprasto žmogaus.

Verslo procesai yra cikliški, tad naujos technologinės galimybės leidžia grįžti prie pirminės idėjos. Manau, kad artimiausiu metu pasitelkęs jau nebe žmogiškuosius, bet programinius išteklius kiekvienas žmogus galės jausti, jog bankininkystė pritaikyta jam asmeniškai.

Atsiskaityti vis dažniau naudojamasi ne bankais, o tarpininkais – sistemomis „PayPal”, „Moneybookers”, lietuviškais „Mokejimai.lt” ar mobiliosiomis piniginėmis – „Google Wallet”, „MokiPay”. Kad bankininkystė nebus kaip dabar, įrodo ir tokie projektai kaip „Bitcoin”.

Perversmas neišvengiamas, bet greičiausiai juo užsiima entuziastų grupelės, o ne tradiciniai bankai. Daug galimybių čia turi kredito unijos: atradusios savo nišą rinkoje ir lanksčiai pritaikiusios informacines technologijas, jos gali perkelti unijos verslo modelį į kokybiškesnį, net visiškai kitą lygį.

– Kodėl kredito unijų potencialas didesnis nei bankų?

– Ateitis yra tų rankose, kurie sugebės būti arčiausiai žmogaus, tai – išskirtinis kredito unijų bruožas. Itin lanksčiai gali dirbti nedideli finansų kooperatyvai, vienijantys apie 3 tūkstančius narių, kuriuos daugiau ar mažiau pažįsta asmeniškai.

Kredito unijos galėtų būti idealus finansų tarpininkas, kuris galėtų kiekvienam vartotojui pasiūlyti geriausias draudimo, paskolų, indėlių ar kitų finansinių priemonių sąlygas. Sėkmės sulauks tie, kurie nekopijuos bankų, o ras savo unikalų būdą.

Tai, kas dabar vyksta Lietuvos kredito unijų sektoriuje, primena praėjusio amžiaus pabaigos bankininkystę, kai buvo prisisteigę daug bankų, kurie rinko indėlius, o jų valdytojai dalijo pinigus į kairę ir dešinę.

Kredito unijos išgyvena panašų apsivalymo laikotarpį. Gerai, kad Lietuvos bankas išdėstė, kokį kredito unijų sektorių nori matyti.

Unijos gali užimti reikšmingą rinkos dalį, jeigu susitvarkys ir jų interesams bus tinkamai atstovaujama. Labai svarbu, kad tiek šalies unijų asociacija, tiek Lietuvos centrinė kredito unija pasitelktų kuo daugiau profesionalų ir specialistų gindami sektoriaus interesus, sudarydami konkurenciją tradicinei bankininkystei, negalinčiai patenkinti visų vartotojų interesų.

O valstybei naudinga turėti sveiką, diversifikuotą ir konkurencingą finansų sektorių, todėl kredito unijų stiprinimas yra labai svarbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.