N. Cooperio talentas – muilinti akis Lietuvai

„Snoro” bankroto administratorius Neilas Cooperis ir jo komanda nuolat platina skambius pranešimus apie sėkmingą jų darbą. Tik aiškėja, kad jų raportai dažnai primena muilo burbulus.

Garsiai besigiriantis apie savo veiklą N. Cooperis linkęs nutylėti svarbius dalykus.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Garsiai besigiriantis apie savo veiklą N. Cooperis linkęs nutylėti svarbius dalykus.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas”)

May 22, 2013, 7:08 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:52 AM

Naujausias abejonių keliančio pasigyrimo pavyzdys – apie sėkmingai pastaraisiais metais veikiančio „Snoro lizingo” pardavimą.

Pirkėjai – Estijos bankas LHV bei verslininkų Rakauskų šeimos ir įmonės „Zabolis Partners” specialiai tam įkurta įmonė „RAZFin”.

Nieko nuostabaus. Anksčiau ar vėliau bus išparduotos ir kitos bankrutuojančiam „Snoro” bankui tebepriklausančios antrinės bendrovės.

Nustebino tiktai sandorio vertė, kurią paskelbė bankroto administratoriaus N. Cooperio komanda.

Ji išties įspūdinga – 74 milijonai litų. O gal vis dėlto tai dar vienas burbulas?

Tikroji vertė – mažesnė

„Snoro lizingas”, nors ir nukraujavęs po jį įsteigusio banko bankroto, pastaraisiais metais dirba sėkmingai ir išlieka vienas išperkamosios nuomos rinkos lyderių.

Kad pirkėjai pasirengę pakloti per 70 mln. litų, gal ir neturėtų stebinti.

Tačiau tikrąją įmonės vertę atskleidė „Zabolis Partners” vadovas Arvydas Žabolis.

„Tokią sumą gaus „Snoro” bankas ir tokiu būdu bus padengta 100 procentų „Snoro lizingo” paskolų bankui. Iš esmės tokią sumą „Snoro lizingas” ir buvo skolingas bankui”, – pripažino A. Žabolis naujienų agentūrai BNS.

Reikėtų patikslinti – iš tiesų „Snoro lizingas” yra gavęs dvi paskolas iš „Snoro” banko, jų bendra vertė siekia 66,3 milijono litų.

Kitaip sakant, realiai pati išperkamosios nuomos kompanija įvertinta tik 7,7 mln. litų.

Nežymiai daugiau, nei siekia jos nuosavas kapitalas (5,972 mln. litų).

Ne ką daugiau ir palyginti su pernykščiu „Snoro lizingo” pelnu, kuris siekė 3,975 mln. litų.

Ką nori, tą ir praneša

Ar tokia kaina – 74 milijonai litų – už „Snoro lizingą” yra normali? Daugelio ekspertų vertinimu, ji nemaža.

„Mano galva, tai normalu. Galbūt nebuvo pernelyg daug pirkėjų, nes pardavimo procesas ir taip užsitęsė.

Jei įmonė nedomina Lietuvoje veikiančių bankų, tai gali kilti ir rūpesčių dėl finansavimo”, – aiškino Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Sunku būtų su tuo nesutikti. Tačiau kodėl N. Cooperis nepaaiškino, kad tikroji įmonės kaina – tik 7,7 mln. litų, o visa kita – viso labo pirkėjo įsipareigojimai padengti įmonės skolas?

Atsakymą rasti nesunku. Vien pažvelgus į interneto puslapį www.snoras.lt matyti, kad ten skelbiamos tik bankroto administratoriui tinkamos naujienos.

Jei apie teismo sprendimus, tai tik apie tuos, kuriuose priimta „Snorui” palanki nutartis.

Apie kitokius – nė žodžio.

Prisiima svetimus laurus

Praėjusiais metais kone kas mėnesį minėtame portale N. Cooperis džiaugėsi galėdamas patvirtinti, kad banko kreditorių naudai sugrąžinta tai 1,2, tai 1,3 milijardo litų.

Galima būtų džiaugtis kartu su juo, jei tame pačiame pranešime būtų aiškiai išdėstyta, kiek pinigų medžiodamas ir parduodamas užsienyje ar Lietuvoje esantį turtą atgavo pats N. Cooperis su savo komanda, o kiek sunešė pareigingi „Snoro” skolininkai.

Būtent pastarųjų indėlis ir yra didžiausias. Juk laiku skolos negrąžinęs žmogus ar įmonė rizikuoja patekti į skolininkų sąrašus ir susidurti su antstoliais.

Koks bus sėkmės mokestis?

Kita vertus, galbūt bankroto administratoriaus komandai svarbu išpūsti kiekvieną įvykį, kad patys galėtų ne tik pasigirti, bet ir pasipelnyti? Juk vienoks sėkmės mokestis, kai sandorio suma 7,7 mln. lito, ir visiškai kitoks, kai turtas neva parduodamas už 74 milijonus.

Juk ne paslaptis, kad konsultantams priklauso sėkmės mokestis. Anksčiau skelbta, kad už iki 2012 metų pabaigos parduotą turtą jiems turėjo tekti 5 procentai jo kainos.

Kokios sąlygos šįmet, kai pradedamos pardavinėti stambesnės „Snorui” priklausančios įmonės, neaišku.

„Apie sėkmės mokestį bus galima kalbėti tuomet, kai matysime konkrečius rezultatus, susijusius su šio banko turto realizavimu”, – „Lietuvos rytui” sakė „Snoro” kreditorių komiteto vadovė Aurelija Mažintienė.

Įdomiausia, kokia „Snoro lizingo” kaina bus nurodyta patiems kreditoriams: 7,7 milijono ar vis dėlto 74 milijonai litų? Galbūt ne veltui bankroto administratoriaus komanda iš pat pradžių paskelbė pastarąjį skaičių – kad ir koks būtų tas sėkmės mokestis, vis vien didesnis.

Portalo eversus.lt žiniomis, „Snoro lizingą” įsigijusi „RAZFin” pretenduoja pirkti ir „Snorui” priklausantį investicinį banką „Finasta”.

Kažin kokią sandorio vertę girtis mėgstanti N. Cooperio komanda paskelbs šįsyk?

Bankroto administratoriaus darbą anksčiau arba vėliau įvertins kreditorių komitetas.

Užtat N. Cooperio viešųjų ryšių komandai jau dabar galima rašyti dešimtuką. Ką jau ką, o išpūsti netgi nesamus vadovo nuopelnus ji tikrai moka.

Išlaikyti likviduotojus – labai brangu

* Remiantis „Snoro” bankroto administratoriaus ataskaita, nuo bankroto proceso pradžios iki šių metų kovo 31 dienos banko įplaukos siekė beveik 1,52 milijardo litų.

* Didžioji dalis – anaiptol ne iš lengvatinių mokesčių zonų sugrąžinti pinigai, bet paskolų administravimo įmokos (per 0,8 mlrd. litų) bei lėšos kitose finansų institucijose (563,6 mln. litų).

* Veiklos sąnaudos (atlyginimai darbuotojams, patalpų, kito turto išlaikymas ir pan.) per šį laikotarpį siekė 67,07 mln. litų.

* Pirmosios eilės kreditoriams išmokėta beveik 9,27 mln. litų.

* Užtat išlaidos ir išmokos konsultantams sudarė net 111,578 mln. litų.

* Vien per šių metų sausio–kovo mėnesius pastariesiems išmokėta 14,695 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?