L. Linkevičius: „ES ir JAV dialogas gali sukurti naujas pasaulio prekybos taisykles“

Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Amerikos Valstijų derybos dėl transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės gali sukurti naujas pasaulio prekybos taisykles, mano šį pusmetį ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras sakė, kad, ekspertų skaičiavimais, abiejuose kontinentuose bendrasis vidaus produktas turėtų padidėti apie 0,5 proc., o tai būtų didelė injekcija į ekonomikos augimą.<br>J. Stacevičius
Ministras sakė, kad, ekspertų skaičiavimais, abiejuose kontinentuose bendrasis vidaus produktas turėtų padidėti apie 0,5 proc., o tai būtų didelė injekcija į ekonomikos augimą.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:42 PM

Ministro teigimu, ES ir JAV dialogas dėl laisvosios prekybos sutarties - itin svarbus, nes tai ženkliai pagerintų ekonomiką tiek Europoje, tiek JAV.

Klausiamas, kuo verslui tai būtų naudinga, ministras sakė, kad, ekspertų skaičiavimais, abiejuose kontinentuose bendrasis vidaus produktas turėtų padidėti apie 0,5 proc., o tai būtų didelė injekcija į ekonomikos augimą.

„Atsiveria nepaprastai didelis potencialas bendrai rinkai ir, jeigu sąlygos bus palankios abiem pusėms (o per derybas tai siekiama pasiekti), tai bus didelis laimėjimas tiek Europai, tiek Amerikai, tiek ir viso pasaulio ekonomikai. Šiuo požiūriu pridurčiau, kad daug kas yra girdėjęs apie Pasaulio prekybos organizaciją, kurioje irgi ne viskas sklandžiai vyksta. Taigi dialogas tarp Europos ir Amerikos prekybos srityje gali netgi sukurti naujas pasaulio prekybos taisykles. Mes netgi turėtume tokių ambicijų“, - antradienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

L. Linkevičius yra įsitikinęs, kad šioje srityje Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai galima pasiekti proveržį, tokia sutartis yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų.

Mėnesio pradžioje Vašingtone prasidėjo JAV derybos dėl transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės.

Apie 150 derybininkų 24 darbo grupėse - įskaitant žemės ūkio produktų rinkos atvėrimo, energetikos ir žaliavų, konkurencijos, paslaugų, viešųjų pirkimų, muitinės ir prekybos palengvinimo, kilmės taisyklių bei veterinarinių ir fitosanitarinių priemonių darbo grupes - laukia labai svarbios ir įtemptos derybos.

Deryboms dėl laisvos prekybos susitarimo buvo ruošiamasi visus 2012 metus. Specialiai sukurta dvišalė ES ir JAV aukšto lygio darbo grupė analizavo tokio susitarimo galimybes ir naudą. 2013 metų pradžioje grupė rekomendavo pradėti derybas dėl ambicingo, tris plačias sritis - prieigos prie prekių, paslaugų, viešųjų pirkimų rinkų liberalizavimą; reglamentų ir standartų suderinimą; naujų prekybos taisyklių standartų kūrimą - apimančio susitarimo.

Šių metų birželio 14 d. ES valstybės narės patvirtino derybinius įgaliojimus Europos Komisijai, o birželio 17 d. ES ir JAV paskelbė oficialią derybų pradžią.

Europos Komisijos skaičiavimais, sudarius tokį susitarimą su JAV, ES BVP išaugtų 0,5 proc. ES prekių ir paslaugų eksportas į JAV padidėtų 28 proc. (187 mlrd. eurų). ES gautų papildomai 119 mlrd. eurų pajamų kasmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.