Verslininkas iš Vengrijos: „Į Vilnių atvykau pakeisti Lietuvos“

Į šeštadienį ir sekmadienį Vilniaus „Litexpo“ parodų rūmuose vykstančią tarptautinę konferenciją „Silicon Valley comes to the Baltics“ atvažiavęs vengras prezentacijų platformos „Prezi“ įkūrėjas Peteris Halacsy nusiteikęs rimtai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Nov 9, 2013, 4:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:57 AM

Bene daugiausiai aplodismentų sulaukusį savo pranešimą apie tai, kad lietuviai neturėtų kopijuoti Silicio slėnio, nes gali pasiekti netgi daugiau, jis užbaigė žodžiais „čia atvykau pakeisti jūsų šalies“.

Panašu, jog su pasaulinėmis verslo skatinimo tendencijomis susipažinti ir idėjų iš pasaulinių guru idėjų pasisemti susirinkęs jaunimas juo patikėjo – pranešėjo paklausus, kas norėtų su P.Halacsy susipažinti, pakilo rankų miškas.

– Kai sakėte, kad į Vilnių atvykote pakeisti Lietuvos, juokavote ar kalbėjote rimtai?

– Manau, kad net neverta skaityti kokių nors pranešimų, jei nenori kažko pakeisti. Tikrai nejuokavau, noriu pakeisti žmonių mąstyseną.

Tikiu, kad rytų ir vidurio Europoje galima dar daug ką pakeisti į gerą.

– Savo pranešime sukritikavote daugeliui gerai žinomą vaizdo įrašą, skatinanti investuoti Lietuvoje. Sakėte, kad šaliai sakyti, kad tarptautiniai verslai puikiai išnaudoja jos žmonių talentus yra pavojinga. Kodėl?

– Nes vienas socialinių mokslų eksperimentas yra įrodęs, kad jeigu žmones galvoja, kad jie yra talentingi,tada jie nesugebės staigiai prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos.

Be to, jeigu šiandien esi talentingas kurioje nors srityje, dar nereiškia, kad taip pat bus ir rytoj. Galbūt tau labai gerai sekasi matematikoje, tačiau galbūt versle tau prireiks vadybos žinių.

Talento niekada neužtenka. Dirbu sau daugybe jaunų žmonių, kurie niekada nesistengia tobulėti. Kai jiems sukanka 25 ar 27-eri metai, jie patenka į savotišką gyvenimo krizę.

Visą gyvenimą jie buvo labai sėkmingi, jiems sekėsi mokykloje, universitete ar vietinėje bendruomenėje, tačiau kai jie patenka į kur kas labiau konkurencingą aplinką, jie nebegali pasiekti to paties, kaip anksčiau.

Jeigu Lietuva labiau akcentuotų tai, kaip ji per pastaruosius 20 metų pasikeitė, tada turėtumėte daugiau naudos.

– Taip pat kalbėjote apie tai, kad reikia palikti savo komforto zoną. Kada žmogus tai turėtų padaryti ir kodėl?

– Manau, kad reikia atsibusti rytoj ryte ir savęs paklausti: kokia yra mano didžiausia silpnybė? Ką aš darau? Ar tai darau gerai ir ar aš turėčiau tai daryti toliau?

Žmonės yra linkę daryti tai, ką moka geriausiai. Dažnai jie ten ir sustoja.

Pavyzdžiui, aš labai gerai moku klausyti žmonių, tačiau galbūt man reiktų tą daryti mažiau ir tiesiog savo pavaldiniams liepti ką nors daryti.

Nebūvimas savo komforto zonoje leidžia pasiekti pačių netikėčiausių rezultatų.

– Pranešime kritikavote nekintančią mąstyseną. Kodėl ji jums nepatinka?

– Ji susijusi su komforto zona. Jeigu sugebi palikti savo komforto zoną, tada tavo mąstysena nuolat keičiasi.

Žmogus įgyja naujų žinių, tobulėja, jo mąstysena iš nekintančios pasikeičia į augančią. Jeigu niekada nepaliksi zonos, kurioje jautiesi patogiai, tada sustabarėsi.

– Esate prezentacijų plaformos „Prezi“ įkūrėjas. Kaip kilo idėja imtis šio verslo?

– Pirminė idėja kilo mano kolegai, kuris pradėjo naudotis tokį specifinį informacijos pateikimo būdą. Man jis patiko ir aš nusprendžiau pats jį išbandyti, tačiau pastebėjau, kad jis nėra labai patogus.

Kurti prezentaciją buvo beveik tas pats, kaip piešti didžiulį paveikslą. Aš pats norėjau tą patį padaryti vien tik spaudinėdamas kompiuterio pelę.

Taip kilo mintis sukurti produktą. Iš pradžių juo naudojosi maždaug 20 tūkst. žmonių, bet mūsų verslo modelis plėtėsi ir šiandien paslauga naudojasi milijonai žmonių visame pasaulyje.

– Kas yra tie žmonės ir kodėl jie naudojasi „Prezi“?

– Tai žmonės, kurie nori pasidalinti savo idėjomis ir jos yra ilgesnės, nei „Twitter“ žinutė, tačiau trumpesnės, nei knyga.

Tai žmonės, kurie dažnai daro prezentacijas, skleidžia informaciją, pavyzdžiui, mokytojai, pardavimų, rinkodaros specialistai, įvairiausi vadovai.

Prezentacijų kūrimo įrankį „Prezi“galite išbandyti čia.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.