Lietuviai nerimauja dėl būsimų pensijų, tačiau retas pradeda kaupti iš anksto

Lietuviams labiausiai nerimą kelia būsimos pensijos dydis. Taip pat šalies gyventojai susirūpinę ir dėl vaikų studijų finansavimo, atostogų bei išlaidų įvairioms šventėms.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 25, 2013, 12:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:17 AM

Tokius duomenis atskleidė bendrovės „Aviva Lietuva“ atlikta gyventojų apklausa.

Net 59 proc. respondentų kaip didžiausią su finansais susijusio nerimo šaltinį nurodė pensiją. 23 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad labiausiai jiems nerimą kelia jų finansinės galimybės vaikų studijoms, išlaidos šventėms buvo aktualiausios 11 proc. Lietuvos gyventojų, o atostogas kaip vieną iš labiausiai nerimą finansiniu požiūriu keliančių veiksnių įvardijo 7 proc. respondentų.

„Aviva Lietuva“ generalinės direktorės Astos Grabinskės teigimu, tokie apklausos rezultatai yra šiek tiek paradoksalūs, kadangi dėl pensijos nerimaujantys žmonės nepradeda jos dydžiu rūpintis anksčiau.

„Esame gana keistoje situacijoje – nors labiausiai, žvelgiant į ateities perspektyvą, mums nerimą kelia būsima pensija, tačiau anksčiau mūsų atlikto tyrimo duomenys rodo, kad tik 7 proc. gyventojų sako jau dabar savarankiškai taupantys pensijai. Toks akivaizdus kontrastas turėtų paskatinti daugelį nepasikliauti tik viltimis, o imtis realių veiksmų dėl pasirengimo savo ateičiai“, – patarė ji.

Remiantis anksčiau atliktos taupymo tikslų apklausos rezultatais, kelionėms ir šventėms taupo 8 proc. lietuvių, o vaikų mokslams nurodė taupantys 6 proc. respondentų.

Iki lapkričio 30 dienos pensijų fonduose savo pensiją kaupiantys gyventojai turi apsispręsti ir pasirinkti vieną iš trijų būdų, kaip jie kaups ateičiai – šalia „Sodros“ įmokų mokėti savanoriškas įmokas ir gauti paskatinamąją valstybės subsidiją, nieko nekeisti ir kaupti tik „Sodros“ įmokomis arba atsisakyti kaupimo savo pensijų fondų sąskaitoje. Šiais metais pradėję kaupti savo pensiją pensijų fondų dalyviai sistemoje iš karto dalyvauja su savo priemoka ir valstybės skatinamąja subsidija.

„Aviva Lietuva“ surengtoje apklausoje nuo spalio 21 iki lapkričio 19 d. dalyvavo daugiau nei 7 tūkst. Lietuvos interneto vartotojų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.