Skylės Lietuvos biudžete nepavyks užlopyti

Metams baigiantis vėl didėja įtampa dėl biudžeto surinkimo. Atsiverianti skylė vėl pykdo finansų ministrą Rimantą Šadžių, kuriam tai dar viena proga vėl įkirsti Valstybinės mokesčių inspekcijai. Ekspertai mano, kad pajamų planuotojai pernelyg apsiskaičiavo, o biudžeto surinkėjai giriasi, kad pinigų šiais metais bus surinkta daugiau nei pernai.

Biudžete trūksta maždaug 300 mln. Lt.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Biudžete trūksta maždaug 300 mln. Lt.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 2, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:57 AM

Daugiau ar mažiau? Kaip pažiūrėsi

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) šiais metais bus surinkta mažiau nei planuota, piktinasi finansų ministras. Todėl šie metais bus baigti su, jo paskaičiavimu, apytiksliai 300 milijonų litų trūkumu.

R.Šadžius teisus – nors per dešimt šių metų mėnesių surinkta 1,3 milijardo litų PVM, bet negauta dar planuotų 308,7 mln. litų. Tiesa, situacija gali kiek pagerėti gruodį, kai dar labiau suaktyvės prekyba. Tačiau skylės tai nepadengs.

Ministras jau ne pirmą kartą apkaltino Valstybinę mokesčių inspekciją už tai, kad ši, pasak jo, nesusidorojo su uždaviniu surinkti planuotą PVM sumą.

Tačiau mokesčių surinkėjai atkerta, kad ministras galėtų palyginti šių ir praėjusių metų pajamas. Per dešimt šių metų mėnesių, pagal oficialią statistiką, PVM surinkta 23 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Gauna per galvą surinkėjai

Vadinasi, koją galėjo pakišti pernelyg optimistinė prognozė? Praėjusiais metais planuota surinkti 5,7 mlrd. litų PVM, o šįmet – jau 7,4 mlrd. litų. Taigi finansų ministerija tikėjosi, kad Lietuvoje vartojimas šiais metais ūgtelės kone trečdaliu.

„Akivaizdu, kad biudžeto planuotojai apsiskaičiavo. Būtų įdomu sužinoti, kokiais kriterijais jie planavo pajamas. Kad ir kiek vartojimas augtų, PVM vis tiek reikia grąžinti eksportuotojams“, - pastebėjo Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Danguolė Pranckėnienė.

Ji pastebėjo, kad dėl nesurinktų pinigų „per galvą gauna“ mokesčių surinkėjai, o ne planuotojai.

„Vadinasi, kažkur reikės „kirpti“ išlaidas“, - mano D.Pranckėnienė. Jau ne pirmą kartą aiškėja, kad Finansų ministerijos specialistai pernelyg optimistiškai planavo šių metų pajamas.

Inspektoriai ginasi

Mokesčių inspektoriai ginasi, kad situacija nėra tokia prasta, kaip bando ją piešti ministras. Ir baksnoja į statistiką. Į šalies biudžetą šiais metais bus surinkta daugiau nei planuota, žada jie.

„Biudžetas turėtų būti viršytas 200 milijonų litų“, - sakė VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Vien tik lapkričio mėnesį, inspekcijos duomenimis, pajamų į valstybės biudžetą planas viršytas 100 mln. litų, iš jų PVM surinkta 25 milijonais litų. Tad inspektoriai skaičiuoja, kad nuo metų pradžios PVM skylė sumažės iki 280 mln.

Jau rašyta, kad mažiau PVM renkama dėl to, kad pasikeitė kai kurios mokesčių taisyklės verslui. Tą anksčiau yra pripažinęs ir ministras R.Šadžius.

PVM sumažėjo ir dėl to, kad šiais metais pasikeitė importo PVM sumokėjimo tvarka. Anksčiau verslas turėjo sumokėti importo PVM kaip užstatą ir lėšas atgaudavo tiktai po trijų mėnesių, o dabar to neliko.

PVM įplaukos sumažėjo dėl to, kad išaugo eksportas – mat verslininkams tokiu atveju reikia grąžinti daugiau PVM.

Tačiau biudžetą gelbsti smarkiai padidėjusios įplaukos iš gyventojų pajamų ir pelno mokesčių.

Jau skelbta, kad finansų ministro R.Šadžiaus nemalonę jau anksčiau užsitraukė VMI vadovas Modestas Kaseliauskas, kuriuo bandoma atsikratyti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.