Paskutinės lato dienos: džiugesį keičia rimtis

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-12-27 10:55, atnaujinta 2018-02-19 16:42

Kalėdos ir naujametis laukimas Latvijoje – kitoks nei įprastai. Jau už kelių dienų latą kaimyninėje šalyje pakeis euras, tačiau pompastiškų naujos valiutos sutiktuvių nebus. Euro tema pastūmėta į šalį, nesigirdi nei garsių sveikinimų, nei kritikos. Švenčių ir euro laukimo džiugesį pakeitė rimtis. Latvijos gyventojai dažniau diskutuoja apie „Maxima“ tragediją ir atsistatydinusį premjerą nei apie už slenksčio trypčiojantį eurą, lrytas.lt sakė Latvijos Seimo narys Romualdas Ražukas.

Latvijos gyventojai nuo sausio piniginėse pajus didesnį svorį – kiekybiškai eurų gaus ir išleis daugiau nei latų. Be to, didėja ir minimalus atlyginimas. Naujos valiutos įvedimui ruoštasi taip ilgai, kad dažnas Latvijos gyventojas jau pasakytų euro ir lato santykio tris skaičius po kablelio, teigia R.Ražukas.

- Kokios nuotaikos tvyro Latvijoje, kai nacionalinei valiutai latui teliko kelios dienos?

- Paskutinės apklausos rodo, kad euro įvedimą palaiko 51 proc. Latvijos gyventojų. Taigi palaikančiųjų skaičius net padidėjo. Tiesiog žmonės jau susitaikė su būsima valiuta, apie tai seniai ir daug kalbėta, ruošiamasi, o prekių kainos dviem valiutomis skelbiamos jau keli mėnesiai, prekės pažymėtos ne tik latais, bet ir eurais.

Kita vertus, euro įvedimo džiaugsmą užtemdė įvykiai su „Maxima“ ir Vyriausybės griūtimi. Mano pastebėjimu, euro įvedimo tema net pasitraukė į antrą planą, žmonės daugiau galvoja apie įvykusią tragediją, išgyvena ją, seka su tuo susijusius įvykius. Taip pat vis dar diskutuojama apie netikėtą premjero ir visos vyriausybės atsistatydinimą. Daug kas mano, kad premjeras paskubėjo atsistatydinti, nereikėjo jam to daryti.

- Vadinasi, Latvijos gyventojai jau gali atmintinai perskaičiuoti kainas iš latų į eurus?

- Latvijos gyventojai ilgai ruošiami tam, daug kas gavo po skaičiuotuvą, kuris gali paskaičiuoti lato ir euro santykį, perskaičiuoti kainas. Aš tokių turiu net tris. Daugelis, manau, jau atmintinai žino, kokiu kursu keičiamas latas, žino net tris skaičius po kablelio.

Taigi pasiruošimas vyksta ramiai, tik džiugesį pakeitė rimtis dėl tragedijos.

- Ar per visą šį laiką, kai kainos skelbiamos latais ir eurais, nepasitaikė sukčiavimų, kai buvo perskaičiuojama neteisingai?

- Nepamenu atvejų, kad būtų specialiai sukčiaujama perskaičiuojant kainas – juk jas nesunku patikrinti. Tačiau pasitaikė nesusipratimų, kai vieni prekybos centrai kainas latais rašė didesniu šriftu, o kai kurie atvirkščiai – eurus rašė didesniais skaičiais. Tai kai kurie žmonės apsigavo, bet tai tik menki nesusipratimai.

Tiesa, kai kurie prekybininkai paskelbė akcijas – atsikratys latais. Taip skatina pirkti, daugiau išleisti.

- Tačiau piniginėse latviai pajus didesnį pinigų svorį – uždirbs didesnes sumas pinigų, mokės didesnėmis kupiūromis. Kaip latviai ruošiasi tiesiog didesniems pinigams?

- Iš tiesų dabar visi pasijus daugiau uždirbantys, nes eurų gaus daugiau nei latų. Prie to reikės priprasti. Dėl to skelbiamos įvairios įdomios akcijos. Pavyzdžiui, kiekviename pašte galėjai nusipirkti maišelį su monetomis, kurių vertė 10 latų. Maišelis kainuoja 14,23 eurų. Taigi taip žmonės pratinami suprasti, kad už latus gaus daugiau eurų. Toks monetų rinkinys labai svarbus psichologiškai pasiruošti didesnio nominalo pinigams.

- Latvijos gyventojai nuo sausio iš tiesų uždirbs daugiau, nes didėja minimalus atlyginimo dydis. Kaip vertinate tai, kad euro įvedimas sutampa su algos kilstelėjimu?

- Taip, nuo sausio minimali alga didėja nuo 200 iki 220 (1080 litų) skaičiuojant latais. Taip pat didėja ir neapmokestinamas pajamų lygis, didėja paramos procentas valstybėms išlaikomiems žmonėms.

Taigi faktiškai nuo sausio turėsime ne tik didesnius pinigus, bet ir uždirbsime daugiau.

- Kaip manote, ar dabar Latvija gali jaustis pranašesnė už Lietuvą, kuri vis dar neturi euro?

- Tikrai ne. Taip Latvijoje niekas nekalba. Gal tai daugiau Lietuvos gyventojų nuomonė. Latviai gerbia Lietuvos sprendimus, kartais sako – kodėl to nėra pas mus, kodėl čia taip nedaroma kaip Lietuvoje.

- Kaip į euro įvedimą reaguoja rusakalbiai Latvijos gyventojai?

- Dalis čia gyvenančių rusų tautybės žmonių priešinosi euro įvedimui. Tiksliau, jie nėra euro priešininkai, bet mano, kad Latvijai dar reikėtų palūkėti, pažiūrėti, kaip bus. Buvo ir dirbtinai formuojama opozicija eurui. Tokie žmonės, regis, išreiškė Rusijos interesus. Bet manau, kad ir pačiai Rusijai yra naudinga, jog jos kaimyninė šalis turi eurą.

Pasitaikė tokių fantastų, kurie siūlė iškeistus latus kaupti sandėliuose – o gal vieną dieną jų prireiks? Gal vėl reikės grįžti prie savos valiutos? Bet tai fantastai iš lato mylėtojų pusės.

O latus į eurus galima iškeisti bet kada ir anksčiau, ir dabar. Tik nuo sausio 1-osios už pinigų keitimą nieko nereikės mokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.