Gelbėdamasis Lietuvos verslas suka į Kiniją

Lietuvos verslas rimtai pasiruošęs žengti į Kiniją. Lietuvos pramonininkų konfederacijos duomenimis, šiais metais plėtrą į Kiniją numato penktadalis didžiųjų gamintojų. Labiausiai tuo domisi maisto ir gėrimų pramonė. Verslas į Kiniją gręžiasi dėl pažeidžiamos Rusijos ekonomikos ir silpno euro zonos ūkio. Tačiau kol kas Lietuvos ir Kinijos prekyba menkai išvystyta, o Lietuvos eksportas į šią šalį sudaro vos 0,45 procento.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 12, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:31 AM

LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas teigia, kad didžiausią potencialą eksportui į Kiniją turi Lietuvoje pagaminti ekologiški ir natūralus maisto produktai, išskirtinio dizaino gaminiai, gintaras, medienos žaliavos, aukštosios technologijos.

Bendrai eksporto prognozės šių metų pradžiai gana pozityvios, o per metus Lietuvos eksportas padidės 7 procentais. Tokias įžvalgas pateikė A.Izgorodinas, apžvelgdamas 150-ies stambiųjų Lietuvos gamintojų lūkesčius.

LPK analitikas sako, jog 2014-aisiais turėtų stipriai pasikeisti eksporto augimo struktūra.

Per pastaruosius penkerius metus Lietuvos eksporto dalyje gerokai išaugos NVS regiono indėlis, ES rodikliai smuko. Tačiau šiemet laukiama lūžio: NVS indėlis susilpnės, o jį kompensuos atsigaunanti ES rinka.

A.Izgorodinas aiškina, jog tokių pokyčių laukiama dėl to, kad Rusijos ekonomika susiduria su problemomis: Tarptautinis valiutos fonas šios šalies ekonomikai žada ne daugiau nei 2 proc. augimą.

„Tai labiau primena stagnaciją“, - vertina LPK analitikas.

Anot jo, tokią padėtį lemia prasta viešųjų finansų padėtis Rusijoje, kai biudžeto išlaidos lieka aukštos, o pajamos – nedidėja. Be to, Rusijoje pablogėjo bankų situacija, nes pastaruosius dvejus metus jie vykdė rizikingą politiką.

Tuo metu euro zonos lūkesčių indeksas – didžiausias per 2,5metų. Taip pat šiame regione tikimasi, jog vėl bus pradėtos kurti naujos darbo vietos, o krizė euro zonoje turėtų pasibaigti – šio regiono ūkio augimas 2014-aisiais turėtų būti 1 procentas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.