Kam pirkti akcijas iš „Gazprom“, jei dujų poreikis mažėja?

„Gazprom“ traukiasi iš Lietuvos, bet ne tuščiomis kišenėmis. Už akcijas, kurių ir „Lietuvos dujos“, ir „Amber Grid“ bendrovėse „Gazprom“ turėjo maždaug po 37 proc., į Rusijos koncerno sterblę įkris 417 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 12, 2014, 1:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:33 PM

Koncernas, per dešimtmetį investavęs Lietuvoje apie 158 mln. litų, uždirbo apie 242 mln. litų dividendų. Tad jo pasitraukimas nėra aplaistytas skurdo ašaromis.

„Esu Baltarusijoje, ir su kolega iš Latvijos kaip tik apie tai diskutuojame. Nes ir kaimynų situacija – panaši.

Šiuo metu Vokiečių koncernas „E.ON.“ latviams taip pat nori parduoti turimas įmonės „Latvijas Gaze“ akcijas. Bet latviai niekur neskuba.

Kol kas nežinia, kaip ten bus ir su „Gazprom“ norais. Rusų koncernas, kaip kad Lietuvoje, taip ir kaimyninėje valstybėje yra pagrindinis „Latvijas Gaze“ akcininkas“, - lrytas.lt sakė energetikos ekspertas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Vidmantas Jankauskas.

Jis šyptelėjo: „Į Šiaurės pusę – daugiau proto? Galbūt“. Mat Latvijos premjerė Laimduota Straujuma apskritai abejoja, ar verta nupirkti akcijas iš koncernų, jei dujų poreikis nuolat mažėja. Kokia tad valstybei iš tų akcijų nauda?

„Ar mūsų Vyriausybė ką nors laimės? Už akcijas reikia sumokėti nemažą sumą pinigų. Bet ar apskritai verta pirkti tokį daiktą, iš kurio – maža naudos?“ - svarstė V.Jankauskas. Jis neabejoja, kad energetikoje vis dėlto - daug politikos.

„Koneveikėme koncerną paskutiniais žodžiais. Bet ar būtų buvę geriau, jei „Gazprom“ apskritai nebūtų turėjęs „Lietuvos dujų“ akcijų? Bet dujos dėl to būtų buvę pigesnės? Vargu“, - abejojo V.Jankauskas.

Jo nuomone, „Gazprom“ ir tuomečiam Vokietijos koncernui „Ruhrgas“ (dabar – E.ON.) prieš gerą dešimtmetį privatizavus „Lietuvos dujas“, mūsų valstybė turėjo ir tam tikros naudos. Nes gana ilgai dujos kainavo gerokai pigiau, nei dabar.

„Žinoma, Rusijos koncernui verslas Lietuvoje buvo naudingas. Jis uždirbo nemenkų dividendų. Bet jei būtų „Gazprom“ neturėjęs akcijų, vargu, ar dėl to žmonėms ir visiems kitiems dujų vartotojams būtų buvę geriau.

Puikiai prisimenu, kaip vyko privatizacija. Buvo sudaryta patariamoji komisija, - dalyvavau joje kaip tuometis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas. Seime būta nemažai diskusijų, kokiomis sąlygomis parduoti valstybės valdomos įmonės akcijas.

Vyriausybė tuo metu labai aiškiai suformavo nuomonę, kad Lietuva – atsilieka, kad latviai ir estai jau privatizavo savo dujų įmones ir sulaukė didelių investicijų.

Idėja buvo logiška: nutarta parduoti dalį akcijų Vakarų įmonei, E.ON (tuometei „Ruhrgas), ir dalį – dujų tiekėjui. Tad privatizavimo scenarijus buvo panašus į estų ir latvių.

Bet dabar viskas apvirto aukštyn kojom. Bent jau šiuo metu Latvijos vyriausybė nesirengia išpirkti akcijų. Nes nemano, kad valstybė valdo įmones geriau“, - sakė V.Jankauskas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.