Iššūkis jaunimui: baigti vien aukštąjį mokslą nepakanka

Į Vilnių susirinkę 6-ojo Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo (PLEF) dalyviai akcentuoja švietimo svarbą naujų darbo vietų kūrimui ir valstybės vystymuisi.

Anot V.Sutkaus, švietimas glaudžiai susijęs su ekonomika, vis daugiau kalbama apie žinių ekonomiką, verslą, kuris remtųsi naujausiomis technologijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot V.Sutkaus, švietimas glaudžiai susijęs su ekonomika, vis daugiau kalbama apie žinių ekonomiką, verslą, kuris remtųsi naujausiomis technologijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-07-07 15:51, atnaujinta 2018-02-12 04:22

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus, švietimas glaudžiai susijęs su ekonomika, vis daugiau kalbama apie žinių ekonomiką, verslą, kuris remtųsi naujausiomis technologijomis. Anot V.Sutkaus, šiuo metu, keičiantis kartoms, aktyviai diskutuojama, koks turėtų būti švietimas.

„Suprantama, kad yra šitas iššūkis ir šiandieniame integruotame skaitmeniniame pasaulyje turbūt nebeužtenka baigti radioelektroniką arba teisę, arba statybą, kokį nors aukštąjį mokslą. Tai turbūt tik būtina sąlyga aukštų atlyginimų ekonomikos kūrimui, bet toli gražu nepakankama. Turime eiti toliau, galvoti apie tai, kaip integruoti savo pastangas į globalią rinką, kaip rasti joje vietą“, – kalbėjo V.Sutkus.

Tai, anot Lietuvos verslo konfederacijos vadovo, padaryti galima tik besimokant, tačiau mokslo vien iš vadovėlių neužtenka, nes ypač auganti jaunoji karta reikalauja arba lygiuojasi į autoritetus, turinčius tiek teorinę, tiek praktinę bazę.

V.Sutkus pabrėžė, kad Lietuvos verslo konfederacija rimtai žiūri į švietimo problemą ir priminė, kad vykdo daug projektų pagal sistemą „nuo mokyklos suolo iki darbo vietos“, kas apima moksleivių verslumo skatinimą, studentų praktikų vietų paieška organizacijos įmonėse, vadinamąjį mokymąsi visą gyvenimą.

„Akivaizdu, jog nesimokydami visą gyvenimą, neorganizuodami tokių renginių, kur galime pasidalinti įspūdžiais iš Londono, Vašingtono, Berlyno, Vilniaus, Mažeikių, mes neisime į priekį kaip globalios visuomenės dalis. Mes jau esame globali Lietuva. Tai yra naujas iššūkis, labai svarbu tai suvokti ir situaciją suvaldyti, ir iš to gauti naudos Lietuvai“, – teigė V.Sutkus.

Švietimo svarbą pabrėžė ir „Equity and Grand“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Markas Gaskellas.

„Pasaulis labai greitai keičiasi, švietimas yra viso gyvenimo kelionė tam, kad liktum darbingas, kad tavo šalis keltų savo rinkos vertę ir išvengtų žemų atlyginimų šalies etiketės“, – kalbėjo svečias.

„Labai paprastai: kur mes būtume be švietimo? Tai be galo svarbi tema, (...) švietimo sistemos išugdo ir verslininkus“, – teigė „Pilatus Centre Canada“ pardavimų ir verslo plėtros viceprezidentas Stasys Kuliavas.

V.Sutkus pranešė, kad kitais metais PLEF vyks Izraelyje.

Pirmadienį PLEF diskutuojama svarbiausiomis Lietuvai temomis. Šiais metais forume dalyvauja daugiau kaip 250 Lietuvos ir lietuvių kilmės verslininkų bei savo sričių specialistų iš viso pasaulio. Renginio metu bus pristatyta per 15 įvairių naujų socialinių projektų ir iniciatyvų.

Svarbiausia šeštojo pasaulio lietuvių ekonomikos forumo tema – švietimas, kuri yra glaudžiai susijusi su ekonomika.

PLEF pradėtas organizuoti 2009 metais. Kiekvienais metais organizuojamas PLEF vienais metais vyksta Lietuvoje, kitais – užsienio šalyje, kur gausi lietuviška bendruomenė.

Renginiu siekiama įtraukti visame pasaulyje gyvenančius lietuvius į ekonominį šalies gyvenimą, skatinti jų tarpusavio ekonominius ryšius, dalijimąsi patirtimi, žiniomis ir kontaktais, skatinti tarptautinį šalies konkurencingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.