„VP baltojoje knygoje“ – atkirtis M. Marcinkevičiui

Konflikto draskomos „Vilniaus prekybos“ pagrindinis akcininkas Nerijus Numavičius penktadienį pradėjusiame veikti interneto puslapyje išdėsto savo poziciją. Naujai sukurtame www.vpatvirai.lt puslapyje turtingiausias Lietuvos žmogus paaiškina, kad jis yra tik investuotojas, nedalyvauja šių įmonių valdyme ir neturi visos informacijos apie šių įmonių veiklą.

N.Numavičius paaiškino, ko verti M.Marcinkevičiaus kaltinimai.
N.Numavičius paaiškino, ko verti M.Marcinkevičiaus kaltinimai.
N.Numavičius paaiškina savo poziciją specialiai sukurtoje interneto svetainėje<br>T.Bauro nuotr.
N.Numavičius paaiškina savo poziciją specialiai sukurtoje interneto svetainėje<br>T.Bauro nuotr.
Interneto svetainės lankytojai gali atsisiųsti išsamiai parašytą knygą apie verslo grupę.
Interneto svetainės lankytojai gali atsisiųsti išsamiai parašytą knygą apie verslo grupę.
Baltojoje knygoje publikuojamas ir verslo žemėlapis.
Baltojoje knygoje publikuojamas ir verslo žemėlapis.
Knygoje į skaitytojus kreipiasi pats N.Numavičius.
Knygoje į skaitytojus kreipiasi pats N.Numavičius.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

2015-08-14 10:20, atnaujinta 2017-10-20 16:12

Pateikiame skelbiamą tekstą:

„Nerijui Numavičiui ir jo bei kitų akcininkų valdomoms grupės įmonėms buvo labai sudėtinga viešai atsakyti į smulkiojo grupės akcininko Mindaugo Marcinkevičiaus paskleistą dezinformacijos laviną. Pirma, kaltinimams pasirodžius viešojoje erdvėje, jie buvo labai nekonkretūs.

Grupės įmonės apkaltintos beprecedenčiu nusikaltimu: 700 milijonų litų mokesčių vagyste, tačiau šis teiginys buvo grindžiamas tik asmenine Mindaugo Marcinkevičiaus reputacija ir, mūsų vertinimu, įprastines veiklos operacijas atspindinčiomis diagramomis. Mums buvo labai sunku komentuoti šiuos teiginius ir tik gavę papildomos informacijos mes galime į juos atsakyti.

Antra, būdamas stambiausias „Vilniaus prekybos“ ir susijusių įmonių akcininkas, Nerijus Numavičius yra tik investuotojas, nedalyvauja šių įmonių valdyme ir neturi visos informacijos apie šių įmonių veiklą. Po visą Europos Sąjungą pasklidusių įmonių tarpusavio santykiai yra labai įvairūs – dalis jų dirba glaudžiai ir yra informuotos apie viena kitos veiklą, o kitos apie viena kitos egzistavimą net ir nežino. Tai labai apsunkino ir galimybę operatyviai reaguoti į žiniasklaidoje pasirodančią informaciją.

Trečia, Mindaugo Marcinkevičiaus kaltinimuose minimi sandoriai yra susiję gausybe skirtingų valstybių įstatymų, specializuotu holdingų ir įmonių reguliavimu bei plačią veiklą vykdančioms įmonėms būdingais verslo valdymo sprendimais.

Labai dažnai į šiuos kaltinimus sunku atsakyti vienu sakiniu: panašiai būtų tuomet, jei aukštosios matematikos uždavinius reikėtų spręstis naudojant tik aritmetikos žinias. Todėl siekiant kuo išsamiau, suprantamiau ir atviriau informuoti žiniasklaidą, visuomenę, valstybės pareigūnus ir politikus, Nerijaus Numavičiaus atstovė Olga Petroševičienė subūrė koordinacinę grupę iš kaltinimuose minimų įmonių atstovų. Ši grupė per praėjusią savaitę surinko bei apibendrino visą informaciją ir įgaliojo viešai ją pateikti ir komentuoti Olgą Petroševičienę.

Savo veiklas atskiros Nerijaus Numavičiaus ir kitų akcininkų valdomos įmonės ir toliau komentuoja pačios. Tačiau kol nebus atsakyti visi visuomenei svarbūs klausimai apie šį akcininkų ginčą, koordinacinė grupė ir toliau pateiks apibendrintą visų kaltinimuose minimų įmonių informaciją“, – skelbiama puslapyje.

Interneto svetainėje taip pat publikuojamas N.Numavičiaus kreipimasis: 

„2009 metais mano kontroliuojama įmonių grupė pakeitė strategiją ir nusprendė pagrindines investicijas nukreipti į užsienio šalis. Esame investavę į nekilnojamąjį turtą, vertybinius popierius, mažmeninės prekybos ir gamybines įmones aštuoniolikoje šalių. Mūsų įmonėse dirbanti komanda bei aktyvūs akcininkai ir toliau nuolat ieško naujų investicijų bei siekia auginti mūsų turimo turto vertę. Esame Europos mastu nedidelė, tačiau labai ambicinga iš Lietuvos verslo išaugusi grupė.

Dalis mūsų akcininkų ir toliau veikia mūsų bendrame versle, dalis – pasitraukė. Kiti investavo asmenines lėšas į konkuruojančius verslus. Tačiau visi akcininkai buvo vienodai įstatymų nustatyta tvarka informuojami, o su jais visada buvo elgiamasi taip, kaip to reikalauja teisiniai nuostatai ir verslo etika. Man nežinomi jokie mokesčių slėpimo atvejai, o mūsų įmonių ir juos valdančių holdingų vadovai mano asmeniniu nurodymu vengė bet kokios veiklos, kurią būtų galima apibūdinti kaip mokesčių optimizavimą.

Pripažįstu klaidą – nemanėme, kad mūsų plėtra užsienyje bus įdomi Lietuvos visuomenei, žiniasklaidai ir valdžios institucijoms. Lietuvoje veikiantys mūsų grupės verslai visuomet aktyviai bendravo su žiniasklaida, visuomene bei bendruomenėmis ir visuomet teikė išsamią informaciją. Tačiau mes nematėme reikalo informuoti apie veiklą, kurią vykdome kitose Europos valstybėse.

Aš esu veiklos, o ne viešųjų ryšių žmogus, beje, toks požiūris yra būdingas ir mūsų grupės įmonių vadovams.

Savų tikslų siekiantis smulkusis įmonių akcininkas Mindaugas Marcinkevičius tuo pasinaudojo pradėjęs beprecedentę mano, mano kolegų ir grupės įmonių šmeižto kampaniją. Mindaugas Marcinkevičius gabaliukais teikia iki tol visuomenės nežinotą informaciją ir kartu su savo teisės konsultantais melagingai aiškina normalią įmonių grupės veiklą.

Nei aš, nei mano kontroliuojamos įmonės neturi ko slėpti. Visuomenė turi teisę žinoti, kokia veikla užsiima didžiausia Lietuvos kapitalo kompanija. Todėl paprašiau advokatės Olgos Petroševičienės sudaryti laikiną mano kontroliuojamų įmonių grupės komandą, kuri galėtų atvirai pateikti visą visuomenę dominančią informaciją.

Šis dokumentas bei svetainė vpatvirai.lt – šios grupės darbo rezultatas. Iš pradžių siekiame suprantamai paaiškinti, kaip pasikeitė „VP dešimtukas“ po 2009 metų, tada pristatome pagrindinius mūsų holdingus, didžiausias įmones ir pateikiame pirmą kartą parengtą mūsų veiklos žemėlapį. Šį puslapį administruoja „Vilniaus prekybos“ valdyba, valdybos pirmininkė  J.Bivainytė. Tikiuosi, kad ši informacija jums bus įdomi ir naudinga.“

Tikslas – atgauti reputaciją

N.Numavičius taip pat paaiškina, kad tokiu sprendimu jie siekia atvirumo.

„Siekdami išsklaidyti įmonių grupei mestus įtarimus dėl „Vilniaus prekybos“ ir susijusių įmonių veiksmų, paskelbėme įmonių istorijoje iki šiol neregėto mąsto atvirumo kampaniją.

Šios kampanijos metu atvirai pateiksime ypač daug informacijos apie grupėje vykdytus sandorius, reorganizacijas ir jų motyvus“, – sako Nerijus Numavičius, didžiausias įmonių investuotojas, vienas šio verslo įkūrėjų.

Pasak stambiausio, net 18-oje ES šalių veikiančios įmonių grupės, investuotojo, oponentai pasinaudojo įmonių grupės klaida – uždarumu.

 “Iki šiol Lietuvos visuomenei nepasakojome apie užsienyje vykdytą verslo plėtrą. Šiandien matome, kad tokiu būdu sukūrėme informacinį deficitą. Dabar suprantame, jog tai buvo klaida. Siekdami ją ištaisyti – atgauti visuomenės, valstybės vadovų ir institucijų pasitikėjimą, kviečiame visus į virtualią atvirų durų dieną įmonių grupėje“, – istorinį atvirumo žingsnį pristato N. Numavičius.  

Siūlo atsisiųsti knygą

Koordinacinės grupės, suformuotos iš viešai mestuose kaltinimuose minimų įmonių atstovų, vardu kalbanti advokatė Olga Petroševičienė sako, jog pasitelkę visus prieinamus žmogiškuosius resursus, grupė iki šiol atvirai bei skaidriai atsako į visus žiniasklaidos teikiamus klausimus.

Vis dėl to agresyvi melo kampanija rodo, jog net ir šios pastangos – nepakankamos. Dėl to ir buvo nuspręsta vienoje vietoje ne tik atsakyti į visus grupei metamus kaltinimus, bet ir paskelbti beprecedentę atvirumo kampaniją.

„Niekada anksčiau visuomenei dar nebuvome taip plačiai atvėrę šio verslo durų. Suteikiame galimybę visiems, net ir turintiems menkiausių abejonių dėl „Vilniaus prekybos“ ir susijusių įmonių skaidrumo, sumokamų mokesčių ar akcininkų veiksmų teisėtumo parsisiųsti parengtą baltąją knygą“, – sako advokatė O. Petroševičienė.

„Tikimės, kad artimiausiu metu bendrovės vadovų darbas vis mažiau primins naujienų agentūrą ir bus galima grįžti prie įprasto darbo – bendrovių ir investicijų valdymo bei vertės akcininkams ir bendrovių klientams kūrimo. Tik tada bus galima įvertinti ir įmonių reputacijai padarytą žalą“, – priešiškos atakos prieš įmonių grupę sukeltos krizės padarinius komentuoja O. Petroševičienė. Sureagavo ir M.Marcinkevičius

Atsiradusios svetainės pro akis nepraleido ir akcininkas Mindaugas Marcinkevičius.     „Džiaugiuosi, kad pasiekėme vieną iš pagrindinių savo tikslų. „Vilniaus prekybos“ grupė tapo atviriausia per visą savo gyvavimo istoriją ir pagaliau pradėjo vadovautis skaidrios veiklos principais. Aš ir toliau užimsiu aktyviojo akcininko rolę ir visomis įmanomonis priemonėmis stengsiuosi užtikrinti atsakingą bei aukščiausius standartus atitinkantį grupės elgesį“, –   teigė M.Marcinkevičius.

   „Tokios išsamios informacijos man nepavyko gauti jau keletą metų, todėl džiugu, kad ji dabar  tapo prieinama ne tik man, bet ir visuomenei“,- džiaugėsi verslininkas.

Pristatomas ir verslo žemėlapis

www.vpatvirai.lt yra UAB „Vilniaus prekyba“ ir susijusių bendrovių atsivėrimo kampanijos dalis. Interneto portale, kuris dar bus pildomas nauja medžiaga, vienoje vietoje pateikiama informacija apie bendrovę ir jos kaitą, taip pat pristatomas UAB „Vilniaus prekyba“ ir kitų susijusių įmonių veiklos žemėlapis.

Žemėlapyje nurodytos įmonės, kurių kontroliuojantis akcininkas yra Nerijus Numavičius, o akcijos tiesiogiai ir/ar netiesiogiai priklauso 7 fiziniams asmenims – Nerijui Numavičiui, Žilvinui Marcinkevičiui, Mindaugui Marcinkevičiui, Ignui Staškevičiui, Gintarui Marcinkevičiui, Mindaugui Bagdonavičiui ir Vladui Numavičiui.

Šį puslapį administruoja ir prižiūri UAB „Vilniaus prekyba“ valdyba, valdybos pirmininkė Jolanta Bivainytė.

Pastarąsias savaites prieš didžiausią lietuviško kapitalo įmonių grupę UAB „Vilniaus prekyba“ ir su ja susijusias įmones vykdoma intensyvi ir ypač agresyvi melo kampanija. Į iš anksto parengtą ir koordinuojamą puolimą buvo įtraukta ne tik žiniasklaida, visuomenė, bet ir teismai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.