Kaip darbdaviai atsirenka CV tų, su kuriais nori susitikti

Šiuo metu Lietuvos abiturientai priima pirmąjį svarbų karjeros sprendimą. Turintiems tiek mažai patirties, klausimai, ką studijuoti ir ko nori darbdaviai, gali būti išties sudėtingi. Pagrindinis iššūkis, kurį turi įveikti šiuolaikinis abiturientas – pasirinkti įgūdžius, o ne konkrečią profesiją. Globalias komandas formuojantys ateities darbdaviai jau dabar gerokai daugiau dėmesio skiria ne tam, kokia kandidatų specialybė. Jiems rūpi, kokius įgūdžius jis yra ištobulinęs, kaip geba dirbti komandoje ir kokias kalbas moka.

Kiekvienas jaunuolis turėtų pagalvoti, kas jam labiausiai tinka ir patinka. Nereikia vaikytis madų ir stoti į IT vien todėl, kad tai perspektyvi specialybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kiekvienas jaunuolis turėtų pagalvoti, kas jam labiausiai tinka ir patinka. Nereikia vaikytis madų ir stoti į IT vien todėl, kad tai perspektyvi specialybė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rosita Vasilkevičiūtė, „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro Lietuvoje vadovė

Jul 4, 2016, 12:21 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:48 PM

Asmeniniai prioritetai.

Itin svarbu atkreipti dėmesį į savo asmenybę. Kiekvienas jaunuolis turėtų pagalvoti, kas jam labiausiai tinka ir patinka. Nereikia vaikytis madų ir stoti į IT vien todėl, kad tai perspektyvi specialybė. Taip pat nereikia galvoti, kad baigę teisę, būtinai dirbsite notaro biure, o filologiją – vertėju. Jaunuoliai turėtų žiūrėti plačiau – darbuotojai paslaugų centruose dabar itin vertinami dėl savo įgūdžių detalėms, bendro konteksto matymo ir kitų gebėjimų. Ekonomistai, politologai, teisininkai, psichologai, IT specialistai, netgi geografai ar dailininkai – visi jie, turintys skirtingų žinių, gali sėkmingai suformuoti įvairiapusišką, kompetentingą ir tvirtą komandą. Tai – Globalių paslaugų centro išbandytas ir patvirtintas pavyzdys.

Studijos Lietuvoje vs. studijos užsienyje.

Iš šiuolaikinio jaunimo dažnai tenka girdėti, kad dabartinė edukacinė sistema yra pasenusi, nes nėra atsigręžiama į jauno žmogaus individualumą. 8 proc. GSL darbuotojų studijas baigė svetur – keturiolikoje skirtingų užsienio valstybių. Studijos užsienyje gali būti vertingos ne tik dėl to, kokią profesiją įgysite, bet ir todėl, kad praplėsite akiratį, įvaldysite užsienio kalbų žinias, išstumsite save iš komforto zonos ir taip sustiprinsite pasitikėjimą savimi, savarankiškumą, gebėjimus pačiam išsisukti iš bet kokios situacijos ir dirbti daugiakultūrinėje aplinkoje su labai skirtingais žmonėmis. Vėliau, dirbant tarptautinėse organizacijose, šiuos įgūdžius sėkmingai pritaikysite kasdieniame darbe. Studijos užsienyje – tikrai ne vienintelis kelias į karjeros sėkmę, tačiau apmąstymo vertas pasirinkimas.

Tikslieji ir socialiniai mokslai.

Pastaruoju metu labai daug dėmesio skiriama su informacinėmis technologijomis susijusioms specialybėms ir akivaizdu – kuo toliau, tuo reikalingesnė bus IT sritis. Visgi nereikėtų pamiršti ir kitų tiksliųjų bei socialinių mokslų – jie visada buvo reikalingi ir tokie išliks ateityje. Visų tiksliųjų mokslų absolventai yra paklausūs, mat jų – analitinio mąstymo, informacijos struktūrizavimo, sudėtingų procesų valdymo, prognozavimo – įgūdžiai yra labai naudingi didelėms organizacijoms. Juos turintys darbuotojai geba suvaldyti duomenų srautus, sudėtingus tarptautinius ar kelias sritis apimančius projektus.

Pavyzdžiui, net 60 proc. GSL darbuotojų yra baigę socialinės krypties studijų programas ir jas sėkmingai pritaiko daugybėje skirtingų finansinių paslaugų sričių – nuo banko privačių ar verslo klientų aptarnavimo iki pinigų plovimo prevencijos, sudėtingų finansų rinkų operacijų priežiūros ar teisės ir rizikos valdymo. Tai tik įrodo, kad socialinių mokslų specialistų poreikis nemažėja, o darbo rinkai reikalingi įvairių sričių atstovai.

Įgūdžiai ir ambicijos.

Žvelgiant į realią praktiką, galima teigti, kad darbdavys renkasi ne konkretų specialybės pavadinimą, o žiūri, kokie įgūdžiai „slepiasi“ žmoguje. Labai dažnai žmogus per įgūdžius atranda save – įgavęs tam tikrų gebėjimų, jis juos gali panaudoti visai kitoje veikloje. Taip pat bet kokie nauji įgūdžiai padeda labiau pasitikėti savimi, „parduoti“ save ir savo idėjas. Darbdaviai nori, kad darbuotojai suvoktų esantys už save atsakingi ir tikėtų, kad gali daug pasiekti. Pozityvus požiūris, proaktyvumas, kalbų mokėjimas, sugebėjimas gyvuoti didelėje bendruomenėje, priimti kitų nuomonę – tai yra labai svarbu. Pavyzdžiui, visi GSL komandos nariai puikiai bendrauja angliškai, o 12 proc. moka skandinavų kalbas. Įvairių kalbų mokėjimas yra didelis privalumas tarptautinėse kompanijose.

Praktika.

Jums įdomu, kaip iš keliasdešimt gautų abiturientų CV atrenkame tuos, su kuriais norime susitikti? Ieškome įrašų apie papildomą veiklą. Jokiame universitete neįgysite tiek „minkštųjų“ – lyderystės, bendravimo ir darbo kultūros – įgūdžių, kaip atlikdami praktiką ar savanoriaudami. Tad prieš renkantis specialybę verta pasidomėti, ar tos srities įmonės priima į praktikas ar stažuotes. Tokia savanoriška iniciatyva dažnai darbdavių akyse prideda papildomą pliusą studentui – tai parodo, kad studentas investavo papildomai laiko į save. Darbdaviai vis dažniau tvirtina, jog tokios realius įgūdžius formuojančios, nors dažnai ir neapmokamos veiklos, yra itin naudinga laiko investicija, atsiperkanti ilgalaikėje perspektyvoje, o svarbiausia – prieinama kone kiekvienam.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.