Apsukrus ar pilietiškas: ką apie tai galvoja moksleiviai?

Dilema, kaip pasielgti – pilietiškai ar užsimerkiant prieš įstatymus – yra pažįstama ne tik mokesčius mokantiems, atlyginimus gaunantiems suaugusiesiems. Dar mokyklos suole esantys vaikai ir paaugliai prisipažįsta, kad apie kontrabandą, mokesčių slėpimą ir panašaus elgesio apraiškas savo aplinkoje girdi dažnai. Todėl ypač svarbu, kad jaunajai kartai pavyktų įskiepyti pilietiškai atsakingo ir vertybėmis besivadovaujančio žmogaus elgesio gaires, kuriomis ši galėtų vadovautis būdama savarankiška ir suaugusi.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 14, 2016, 12:33 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 12:26 AM

Būtent todėl viešoji įstaiga „Lietuvos Junior Achievement“ organizuoja įvairias programas Lietuvos moksleiviams. Ši pasaulinė nevyriausybinė organizacija buvo įkurta tam, kad padėtų spręsti jaunų žmonių socialines ir ekonomines problemas, tam pasitelkdama edukaciją ir parodydama galimybes keisti savo ateitį.

Apibendrindami savo ir veiklose dalyvaujančių mokytojų patirtį, „Lietuvos Junior Achievement“ atstovai pastebi, kad mokyklose dar nėra tekę susidurti su klasėmis, kuriose mokiniai nebūtų girdėję apie šešėlinę ekonomiką. Dalis mokyklų auklėtinių prisipažįsta, kad tokia veikla egzistuoja arba yra toleruojama ir jų artimiausioje aplinkoje. Moksleiviai nedrąsiai prasitaria apie atlyginimus vokeliuose, kontrabandines cigaretes ir panašias tolerancijos šešėlinei veiklai apraiškas.

Pasak „Lietuvos Junior Achievement“ atstovų, kai kurie mokiniai labai atvirai papasakoja apie savo tėvų, giminaičių apsipirkimus „taškuose“, kaip dėdė verslininkas „pro šoną stumdo langus be sąskaitų“, kaip pusė giminės algas gauna vokeliuose. „Mokiniai supranta, kad mokesčių vengimas yra blogis, su kuriuo reikia kovoti. Bet viską, anot jų, nulemia finansinė nauda. Jie įsivaizduoja, kad tai yra kažkur, o sutvarkyti reikalus turi valdžia“, – teigė organizacijos atstovai.

Jų teigimu, apmaudu, tačiau dažnai moksleiviai nemato tikrosios tendencijos blogybės, kol nepradedama kalbėti aiškesniais, jiems suprantamais pavyzdžiais. „Tarkime, klausiame: „kas būtų, jeigu jūsų namuose gyventų žmogus, viskuo naudotųsi, bet už nieką nemokėtų?“ Valstybę palyginus su savu namų ūkiu ši situacija suprantama aiškiau“, – pasakojo „Lietuvos Junior Achievement“ atstovai.

Jie sutinka, kad vaikui gali būti nelengva imti smerkti toleranciją šešėlinei veiklai, jeigu savo namuose jis matys būtent šešėlinės veiklos apraiškas. Tačiau tolerancija šešėlinei veiklai tikriausiai yra susijusi ne su nežinojimu apie tokio elgesio žalą ir pasekmes, bet su vertybėmis, kuriomis vadovaujasi konkreti šeima. „Vien žinoti apie šešėlinę veiklą nepakanka, reikia ir tikėti, jog pradėjus nuo savęs galima pakeisti pasaulį. Šiuolaikinė Z karta labai savita, dažniausiai šie vaikai daro didesnę įtaką tėvams nei tėvai jiems. Todėl auklėdami mokinius galime tikėti, kad paveiksime ir tėvus arba bent išauginsime sąmoningesnę kartą“, – sakė „Lietuvos Junior Achievement“ nariai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.